CP3 by Basketball Totaal

Landstede verliest focus en Zondervan

De draai om de oren die Aris Leeuwarden zondag in het eerste kwart aan Landstede Zwolle (zonder Justin Stommes) uitdeelde, kwam hard aan. Niet alleen daverden de Friezen met een 7-0 en een 11-0 tussensprint naar een 23-8 voorsprong, ze leken met hun spierballentaal Zwolle alle fut te ontnemen. “Normaal is verliezen zuur, maar dit is extra zuur,” zei Kenrick Zondervan na afloop. “We hadden die twee punten goed kunnen gebruiken.” Nu eindigde Aris – Landstede in 88-78 en haakte Zondervan zelf in het tweede kwart af met een enkelblessure.

Problems, problems, problems voor Herman van den Belt, die het seizoen zo fraai opende, maar gaandeweg de rit de grip duidelijk aan het verliezen is. Landstede staat in punten nog gelijk met Leiden en gaat woensdag naar Rotterdam. Dat duel moet worden gewonnen. Zorg en Zekerheid speelt een dag later in Wijchen tegen Matrixx Magixx en heeft in Arcus dezelfde opdracht. Op de slotdag van de competitie treffen beide ploegen elkaar in de Leidse Vijf Meihal. Dan staat plaats vier op het spel en is de confrontatie tevens een graadmeter voor de eerste ronde van de play-offs waarin beide ploegen elkaar opnieuw zullen treffen.

Wilskracht straalde er bepaald niet vanaf bij Zwolle. Hoe anders was dat bij Aris, dat het hele seizoen op zoek is geweest naar de mentale balans. Tegen het eind van het seizoen lijkt die gevonden te zijn. Zondervan sprak weliswaar over “net iets agressiever”, maar in werkelijkheid was het Aris die een mentaliteit aan de dag legde die men bij Zwolle had verwacht. Het leek wel of de Friezen nog in de race waren voor plek vier in plaats van de Zwollenaren.

Darius Theus had het spel goed op de wagen en kreeg uitstekende steun van met name Nathan Healy en Stephen Lumpkins. Waar Aris in het eerste kwart streed als een team, gleed de Friese formatie in het tweede kwart weg in te veel individualistische opties. Dat gebrek aan collectieve daadkracht werd door Zwolle aangegrepen om in de wedstrijd te blijven.

De bezoekers slaagden er in het vierde kwart niet in het gat te dichten. Na dertig minuten was het acht punten verschil. “En dan kun je weer opnieuw beginnen,” sprak Kenrick Zondervan. Dat was precies wat Zwolle niet kon opbrengen. De moedeloosheid droop bij tijd en wijle van het Zwolse spel.

Het laatste bedrijf werd een blijspel van vrolijk hollen met niet minder dan 58 punten. Aris werd daarin met regelmaat op de vrije worplijn gezet, maar ook die tactiek bleek geen probaat Zwols middel om in de wedstrijd terug te keren. Daarvoor schoten de Friezen met 24 uit 27 veel te zuiver.

De Friese wederopstand is hopelijk een belofte voor spannende play-offs. Wanneer Simpson erin slaagt de intensiteit vast te houden tot in de play-offs, maar meer nog, wanneer hij erin slaagt de solo-elementen uit het spel van Aris te bannen, dan zijn de Ljouwerters misschien in staat de rol van Angstgegner voor SPM Shoeters Den Bosch met verve te spelen.

 

ARIS LEEUWARDEN – LANDSTEDE BASKETBALL ZWOLLE  88-78  (23-8, 41-36, 58-50)

20140413 leeu_zwol 3171 - Kladblok

KLIK OP DE STATS VOOR EEN VERGROTING

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.