CP3 by Basketball Totaal

Laki heeft zijn selectie rond

http://www.loonlions.nl – Coach Laki Lakner beschikt volgend seizoen over een prettig ruime selectie aan goede eredivisie-speelsters. De groep bestaat uit een kern van tien senior-speelsters die wordt gevormd door Belinda Bos, Kim Hartman, Sanne van Dongen, Sharon Belt, Randell van der Lee, Myrthe Beld, Molly McDowell, Nadine Boesaart, Fieke Ligthart en Ayla Simdorn.

Daarnaast kan Lakner gebruik maken van de inzet van een groepje jeugdige talenten die in het U20-eredivsieteam van Loon Lions zullen uitkomen: Beau Baars, Nina Burgert, Mirthe Meskers, Moira van Leeuwen, Epiphany Etienne en Denise Bloemkolk. Hun inzet zal per wedstrijd bekeken worden.

De samenwerking met Apollo (Loon Lions en Apollo hadden een gezamenlijk U20-team) is van van de baan. De Amsterdamse club wilde niet meer in topvrouwenbasketball investeren.

Verwacht mag worden dat in elk geval Nina Burgert het komende seizoen de nodige speeltijd zal krijgen bij het seniorenteam. “Nina is een laatbloeier”, aldus Lakner. “Maar zij ontwikkelt zich nu snel en goed. Mede dankzij onze samenwerking met het Callandlyceum heeft ze veel uren kunnen trainen. Ik denk dat zij het topniveau aankan.”

Loon Lions werd op sommige blogs en ook uit de hoek van het CTO en de bondscoaches bekritiseerd vanwege het aantrekken van Fieke Ligthart en de zussen Belt. Daardoor zouden de speelsters uit de eigen opleiding geen kans krijgen.

Het is iets waarover Laki Lakner de wenkbrouwen hoog optrekt. “Waar ik vandaan kom, wil je kampioen worden als je in de hoogste divisie speelt. Daar hoort de prioriteit te liggen voor een eredivisieclub. En als je in staat bent topspeelsters aan te trekken, doe je dat. Zo gaat het overal ter wereld bij topteams, in wat voor sport dan ook. Het is toch van de gekke dat sommigen in het Nederlandse vrouwenbasketball doen alsof dat iets verwerpelijks is? We raken hier zo langzamerhand losgezongen van de werkelijkheid, alsof de hele eredivisie één grote jeugdopleiding zou moeten vormen. Maar zo gaat het nergens. Kijk maar eens naar de Europese topteams. Die bestaan heus niet uit achttienjarigen, maar uit volwassen vrouwen van achter in de twintig die overal vandaan komen.”

Dat neemt echter niet weg dat het goed beleid is om als club je eigen jeugd op te leiden, vindt Lakner. “En dat doen we hier in Landsmeer dan ook. Daarin is de laatste jaren veel energie gestoken. Met resultaat. Ons U14 bolwerkteam eindigde als tweede van Nederland. Onze U16 werd Nederlands kampioen. De U18 bestond grotendeels uit U16-speelsters, werd kampioen van de reguliere competitie en haalde net de NK niet. De U20 haalde de Final Four van de eredivisie. Dat is alles bij elkaar best goed.”

“Met de U16 zit er een hele goeie generatie aan te komen in Landsmeer. En speelsters die goed genoeg zijn, krijgen zeker een kans in het eerste. Hoe meer speelsters uit Landsmeer in het team, des te beter. Maar daar zijn we nu nog niet op grote schaal aan toe. Onze talenten zijn nog jong en moeten beter worden door veel uren te maken en op de trainingen op te boksen tegen onze topspeelsters. Dáár leer je echt van.”

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.