CP3 by Basketball Totaal

Kucharska: “Eigenlijk wilde ik stiekem altijd guard spelen”

Frits van Dongen sprak onlangs met Eliza Kucharska, captain van titelverdediger Apollo in de dames promotiedivisie. De eerste helft van het seizoen was geen succes voor de Amsterdammers, maar inmiddels zijn ze de tweede helft goed begonnen.

Hoe gaat het met je?
“Het gaat goed, ik mag zeker niet klagen!”

Wanneer ben je begonnen met basketbal, dus hoe lang speel je?
“Mijn basketbal loopbaan begon op mijn veertiende. Ik ben er 5 jaar uitgeweest, dus ben nu bezig met mijn 13de seizoen.”

Wie of wat inspireert jou?
“Mijn grootste inpiratiebron zijn mijn ouders en mijn afkomst.”

Je speelt bij BC Apollo, waarom?
“Ooit ben ik bij BV Lely begonnen. Toen de mogelijkheid ontstond in 2010 om voor BC Apollo in de Apollohal  te spelen met Jose, Marijn en Dwight aan t roer, was het thuiskomen voor mij. Spelen in Amsterdam, als Amsterdamse is het lekkerste wat er is. Daarnaast vind ik de Apollohal het Mekka van het Nederlands Basketbal. Mooie hal, met een mooie vloer ,met een rijke geschiedenis, wat wil je nog meer!”

Wat zijn je goede en minder goede eigenschappen en wat wil je nog verder ontwikkelen?
“Mijn goede eigenschappen zijn hard werken, passie en mijn atletisch vermogen. Een slechte eigenschap van mij is dat ik licht ontvlambaar ben, hahahah. Daarnaast kan ik heel slecht tegen mijn verlies. Wat ik graag zou willen ontwikkelen is mijn ballhandling, stiekem heb ik altijd guard willen spelen. Mijn driepunter wil ik ook verbeteren.Oefening baart kunst, dus het kan nog!”

Waarom houd je van basketbal?
“Naar mijn mening is basketball het meest veelzijdige spelletje dat er bestaat. Er zijn zoveel verschillende elementen en rollen binnen het spel. Als speler hoef je niet altijd in alles uit te blinken om een speler van waarde te zijn. Ook het feit dat het een teamsport is spreekt mij heel erg aan. Het basketball team en de coach worden naarmate het seizoen vordert, een beetje je familie. Ik hou van dat familiegevoel. Veel van mijn mooiste en leukste herinneringen stammen uit mijn basketballtijd. Daarnaast heb ik heel veel dingen die ik bij basketball heb geleerd zoals: discipline, teamwork en afspraken opvolgen, toegepast in mijn maatschappelijke carriere. Tot slot is er bij liefde altijd een stukje dat je niet kan verklaren.”

Waarom shirtnummer 11?
“Mijn moeder heeft vroeger pro-volleyball gespeeld met rugnummer 11. Ik heb dat nummer van haar overgenomen. Inmiddels is het mijn geluksnummer geworden.”

Wat is je favoriete onderdeel van het spel?
“Het favoriete onderdeel van basketbal vind ik verdedigen. Er is niks leukers dan je tegenstander af te stoppen in de verdediging. Dit onderdeel heeft te maken met intensiteit, hard werken en discipline. Aan de ene kant mijn goede eigenschappen , aan de andere kant onderdelen die je zelf in de hand hebt. Waarbij je zelf kan kiezen hoe toegewijd je bent om ze uit te voeren.”

Hoe ga je de strijd aan met je teamgenoten?
“Ik vind dit een moeilijke vraag omdat ik het niet zie als een strijd maar een uitdaging om jezelf en elkaar beter te maken.”

Hoe motiveer je hen?
“Door altijd hard te werken op trainen en uit te dagen om zelf hard en toegewijd te trainen en te spelen in wedstrijden. Daarnaast probeer ik altijd positief te zijn en iedereen aan te moedigen. ‘Lead by example!’”

Welk doel hebben jullie je als team gesteld?
“Kampioen van de promotiedivisie worden!”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
“Het allerbelangrijkste voor de toekomst is toch echt gezond en gelukkig zijn. Echte concrete plannen op dit moment heb ik niet. Wel heb ik een bucket list waar ik elk jaar iets van af probeer te strepen.”

Welke warming up muziek luister je graag?
“Ik hou van muziek dat je ‘’crunk’’ maakt, oftewel het vuur in je aanwakert zoals Hip-Hop en rap. Liedjes van Jay-z of Drake. De afgelopen weken ben ik fan van Adje en zijn nummer : Hele meneer.”

Wat is je warming up routine?
“Persoonlijk hou ik helemaal niet van de warming up. Het liefst kleed ik mij aan en ga ik meteen het veld op om te spelen. Een echte routine heb ik niet. Wel vind ik het fijn om genoeg tyd te hebben om me klaar te maken en moet mijn haar goed vast zitten. Qua warm lopen ansich, doen we als team standaard oefeningen zoals lay-ups, shooting drills and stretchen.”

Hoeveel punten heb je ooit maximaal gescoord in een wedstrijd?
“Ooit heb ik bij de junioren van 3ES Piranhas 49 punten gescoord in een uitwedstrijd. Ik kan me alleen niet meer heugen tegen wie dat was.”

Als je een beroemde speler/speelster mocht ontmoeten wie zou dat dan zijn?
“Dit is een hele moeilijke vraag omdat er zoveel goede spelers en speelsters zijn. Toch kies ik voor Diana Taurasi. Zij heeft voor de University of Conneticut gespeeld en een national championship gewonnen. Ik hou van haar passie en toewijding. Ze is net zolang als ik maar ze heeft altijd als guard gespeeld. Ik zou een keer met haar willen trainen. Naast Diana is er ook een coach die ik heel erg graag zou willen ontmoeten. Haar naam is Pat Summit en zij was jarenlang de coach van de Tennesee Lady Vols. Aan het begin van mijn basketballcarriere heb ik een documentaire gezien over haar en de Lady Vols en ik heb letterlijk dingen die zij zei en van haar speelsters eiste toegepast in mijn eigen leven. Zij heeft mij toen zo geinspireerd. Ik zou letterlijk ‘’star struck’’ zijn als ik met haar mocht praten!”

Ben je blij met de indeling dit seizoen, waarom wel/niet?
“Over de indeling van dit seizoen is veel over te zeggen. Een van de redenen waarom ik de afgelopen jaren promotiedivisie heb gespeeld, is omdat ik het kan combineren met mijn full-time baan. Persooonlijk kan ik niet 4 of meer keer per week trainen en een wedstrijd spelen. Daarnaast is het niveau van de promotiedivisie prima te doen. Door deze indeling dwing je als het ware de teams uit de promo om meer te trainingsuren te maken als je wilt meedraaien op het niveau van de eredivisie. Dat gaat vaak samen met hogere kosten en een grotere team organisatie. Aan de andere kant was de VEC wel genoodzaakt om een creatieve oplossing te vinden om het vrouwenbasketball in Nederland te redden. Om het verhaal kort te maken. Persoonlijk hoeft deze indeling voor mij niet. De promotiedivisie is de afgelopen paar jaar uitgegroeid tot een leuke en veelzijdige competitie.”

En dan nog dit…(maak keuzes ja of nee)
Amsterdam:          JA!
Kroket:                  nee.
Oranje:                 Ja
Eredivisie:             nee.
Andere hobby’s:   Ja
Verliefd:                 nee.
Coltrui:                   nee
Fiets:                     Ja

Is er nog iets dat je zelf wilt melden aan de Ibasketball lezer?
“Do the things that make you happy!!!”

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.