CP3 by Basketball Totaal

Koffiedik

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

De Dutch Basketball League gaat aanstaand weekeinde weer van start, en dat is een prettig gegeven. We hebben immers maar een manneneredivisiebasketbalcompetitie.

De directie van iBasketball wilde een voorbeschouwing op het nieuwe seizoen, alleen vieren we hier deze dagen Leidens Ontzet. Dus sloten ze mij op in de catacomben van het hoofdgebouw en gingen ze in polonaise de stad in.
Ik mag derhalve koffiedik kijken, en voorspellingen doen waar u het lang niet allemaal mee eens bent. Bedenk goed dat ik het maar ben die het zegt.
Ten eerste: hoe lekker is het dat er dit seizoen negen teams op de lijst staan? Nog eentje erbij en het gaat op een volwaardige league lijken, het liefste straks twaalf. Welkom Den Helder Suns, omdat jullie zo vriendelijk zijn geweest toe te treden, staan jullie in deze preseason poll geen laatste. Mijn voorspellingen voor de eindstand in de competitie, in omgekeerde volgorde:

9. Weert. Het ging bijna mis in Weert, toch staat er een ploeg en dat alleen al is verheugend. Het groepje jong Nederlands talent met een goede coach, Radenko Varagic, was verrassend taai in de voorbereiding. BAL zal in de competitie best weerstand geven, maar ook af en toe over zijn eigen benen struikelen.
Om in de gaten te houden: Nino Gorissen. De jonge guard leidde vorig seizoen Landsmeer naar de titel in de promotiedivisie. Loopt over van het talent, maar niet iedereen is even enthousiast over hem. Interessant om te zien of hij de belofte waarmaakt.

8. Den Helder. Zoals de geweldige Peter van Noord al zei, ze ‘beginnen helemaal op nul’. Het eerste jaar zal in het teken staan van een hernieuwde kennismaking. Team heeft wel teveel talent om het er rustig aan tegen te doen, maar kleine stapjes tegelijk. Over een paar jaar staat er weer een mooie ploeg in Den Helder.
Om in de gaten te houden: Tjoe de Paula die als een ‘elder statesman’ zijn team voorgaat.

7. Amsterdam. Kwam een beetje laat bij elkaar, en een van de twee teams zonder Amerikaanse inbreng. ‘Hard-nosed’ basketbal en altijd een luis in de pels van de topteams. Iets voor Rogier Jansen?
Om in de gaten te houden: Michael Madanly. De Syriër met het levensverhaal dat leest als een filmscript speelt eindelijk eredivisie. Heeft geen gebrek aan zelfvertrouwen, en berg je maar als hij ‘aan’ is.

6. Aris. Het ziet er, in vergelijking met de voorgaande jaren, helemaal niet zo beroerd uit in Leeuwarden. Tony van den Bosch weet meestal wat hij doet. Of de spelers nou geleend, gehuurd of gekocht zijn, ze kunnen best basketballen, zeker als de Balt Kumelis een leuke aankoop blijkt. Aris kan niet van de topteams winnen, maar ze kunnen wel van Aris verliezen. Of zoiets.
Om in de gaten te houden: Niels Bunschoten. Komt terug uit het collegebasketbal. Geen verkeerde big man met ‘range’.

5. Rotterdam. Dit is althans de plek die ze behoren in te nemen. Voldoende talent aan boord. In de Maasstad werden de verwachtingen de afgelopen jaren niet ingelost, maar wie weet komt dat er dit jaar eens van.
Om in de gaten te houden: Ordane Kanda. De jonge Belg moet in Rotterdam meters maken, en dat kan mooie taferelen opleveren.

4. Zwolle. Met pijn in het hart tik ik dit op, en hopelijk bewijzen ze mijn ongelijk. Goede organisatie, goede coach, meestal goede spelers. Zagen wel een paar toppers (Vette, Oudendag) naar de concurrentie gaan. Maar zo hoor je je jeugdopleiding te gebruiken. Hier krijgt iedereen het lastig tegen.
Om in de gaten te houden: Nigel van Oostrum. Beetje onderschatte speler die passes kan geven waar je licht opgewonden van raakt. Schot laat hem vooralsnog beetje in de steek. Als hij daar stappen in kan maken, stijgt hij een categorie.

3. Leiden. Ik had ze bijna nog een plek hoger gezet, maar dat mocht ik niet van mijzelf. Mooiste team in jaren. Er is gekozen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Dus een uitstekende kern maar een wat dunne bank. Als dit team draait, berg je maar want de driepunters en dunks vliegen je dan om de oren. Paul Vervaeck laat dit groepje mooi spelen. Het nadeel aan het voordeel: als een van de key players uitvalt, wordt de spoeling extra dun.
Om in de gaten te houden: Carrington Love. Ik heb nu al een man crush op deze kwikzilveren guard, die kickt op de mooie pass. Als hij zo blijft spelen, heeft Leiden zijn beste guard sinds Thomas Jackson.

2. Den Bosch. De voortekenen zeggen: de grootste uitdager van Groningen. Op papier meer goede spelers dan bijvoorbeeld Leiden, maar we spelen in de DBL op hout. Slapende reus met ambitie, die snel wakker kan worden, en een echte ‘owner’. Bob van O. is nu al de Nederlandse Mark Cuban, die ook zijn grieven via sociale media de wereld in stuurt (met Trump vergelijken zou niet aardig zijn).
Om in de gaten te houden: Ben erg benieuwd naar Anthony ‘UWV’ Marshall, maar ook de ontwikkeling van Maarten Bouwknecht is opvallend en mooi.

1. Groningen. Ai, ai, ai, wat was Groningen dicht bij de Champions League en wat maakte het heel basketballend Nederland trots. Complimenten alom! Zelfs met Slagter (helaas) in het gips de gedoodverfde kampioen. Mooie ploeg, goede coach. Hopelijk komen ze ver in de Europe Cup, en dat zou er eventueel toe kunnen leiden dat ze in de competitie soms een mindere dag hebben. Maar the team to beat (en dat zie ik nationaal niet vaak gebeuren).
Om in de gaten te houden: Evan Bruinsma. Zo snel mogelijk een Nederlands paspoort deze man. Ik denk dat Toon hem er best graag bij heeft, en het zou leuk zijn dat er in navolging van oom Sid weer een Bruinsma op de forwardpositie in Oranje staat.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.