CP3 by Basketball Totaal

Kings komen tweede helft op stoom

Ruim een helft lang heeft Matrixx Magixx mogen hopen op een stunt in de Kingsdome, maar uiteindelijk was het de thuisclub die in wedstrijd één in de kwartfinales van de play-offs aan het langste eind trok. Onder aanvoering van Rogier Jansen (26 punten) stoomden de Kings na rust (30-35) via een 28-17 kwart naar 58-52 en de uiteindelijke 77-65 overwinning. Voor Matrixx Magixx Wijchen kwam Kelvin Martin van de bank met 17 punten.

Voor de wedstrijd belegde Den Helder Kings een persconferentie waarin werd aangekondigd dat de Kings gaan samenwerken met Port of Den Helder en dat de club voortaan de naam Port of Den Helder Kings gaat voeren. De samenwerking met de Helderse haven biedt mogelijkheden tot binding met het lokale bedrijfsleven, wat voor de financiële basis van de Kings belangrijk is. Port of Den Helder is een belangrijke motor voor de Helderse economie.

Hoe mooi alle verbindende activiteiten ook zijn voor het herleefde basketball in de kop van Noord-Holland, het is volstrekt onbegrijpelijk dat de FEB toestemming heeft gegeven dat de club voor de play-offs een naamwijziging ondergaat. Maar herkenbaarheid en identificatie zijn begrippen waaraan de FEB al jaren een broertje dood heeft.

Voor de levensvatbaarheid van de basketballinitiatieven in Den Helder was niet alleen de samenwerking met Port of Den Helder een goede zaak, ook wat Jean-Marc Jaumin zijn mannen in de tweede helft op het plankier liet leggen droeg bij aan een sneller kloppend basketballhart. Jaumin: “Wij hebben in de tweede helft getoond waartoe wij in staat zijn.”

Daarvoor zal menig zeebonk af en toe met samengeknepen billen hebben toegekeken. Jaumin weet het aan een gebrek aan ervaring. “Wij zijn een jonge ploeg. De spelerswillen het graag goed doen, maar soms weten ze niet hoe ze het goed moeten doen.”

De start van de wedstrijd was, aanvankelijk subtiel – maar toch, voor Matrixx Magixx. Michael Schuurs koos in zijn startopstelling voor Thijs Vermeulen, die met zijn defensieve kwaliteit mocht helpen de angel uit de Helderse aanval te halen. Dat was een slimme keuze, want Wijchen moest uiteindelijk alle zeilen bijzetten om de Helderse back court af te stoppen. Rogier Jansen schoot met scherp (4 op 8 driepunters) en Emanuel Ubilla strooide met zalige passjes en kwam tot niet minder dan 12 assists. Doordat Jansen en Ubilla zo vlamden, viel het gemis van J.P. Primm bij de Kings niet zo op. Primm bleef aan de kant met een enkelblessure.

Jean-Marc Jaumin: “Rogier is een speler die op de moeilijke momenten zijn verantwoordelijkheid moet nemen. En vanavond heeft hij zijn verantwoordelijkheid genomen. Heeft hij super gedaan.”

De aanvallende impulsen ontstonden pas echt toen Den Helder de rebound ging controleren. Vanuit dat overwicht maakten de Kings met hun snelle transitie gebruik om een groot aantal open driepunters te schieten. Van de 49 (!) driepunters in de Kingsdome kwamen er 30 uit Helderse vingers. Niet minder dan 17 van de 30 bommetjes ploften raak. Matrixx Magixx sloot af met 5 uit 19, waardoor alleen vanuit de driepunter door Den Helder al 36 punten meer werden gehaald.

Volgens Jaumin is de druk nu van de ketel. Wanneer de Kings dit weekeinde naar Wijchen rijden, dan zal dat met minder stress zijn. Jaumin: “Het zal nu met positieve druk zijn. Alles is goed, niets moet.”

 

DEN HELDER KINGS – MATRIXX MAGIXX WIJCHEN  77-65  (11-14, 30-35, 58-52)

20140424 denh_wijc 4001 - Kladblok

KLIK OP DE STATS VOOR EEN VERGROTING

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.