CP3 by Basketball Totaal

Kees Akerboom, kan hij nog vrije worpen missen?

De allereerste miste hij, daarna schoot Kees Akerboom dit seizoen 58 vrije worpen op rij raak. De aanvoerder van SPM Shoeters is daarmee statistisch gezien de beste vrije worpschutter van Nederland.

Nu de competitie erop zit en de play-offs beginnen, sprak het Omroep Brabant sportprogramma Sportlunch op eerste paasdag met Akerboom. Onder andere over de druk van het niet willen missen.

In het gesprek ontstaat er een discussie tussen de presentatoren over de steeds groter wordende kans op een misser. Volgens wiskundeleraar Caspar van Capelleveen is het niet zo dat die kans steeds groter wordt.

Zijn verklaring: “Dit is een voorbeeld van een “kans heeft geen geheugen”. Kees Akerboom heeft gezien zijn talent, training etc. een bepaalde kans om een vrije worp te scoren. Deze kans geldt elke vrije worp weer opnieuw. Deze kans kun je dus alleen uitrekenen door naar heel veel vrije worpen te kijken (dat heet empirische kans).”

“Maar uiteraard speelt er ook psychologie mee. Kees gaat denken: ik heb er nu zoveel achter elkaar gegooid, ik zal wel een keer gaan missen. Of juist andersom : ik heb er zoveel gemaakt, ik kan niet meer missen. Hoe dat precies doorwerkt in de kans is nooit hard te maken.”

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.