CP3 by Basketball Totaal

Karen Heinen naar Europese Spelen 3×3

Jinga Gosschalk, Karin Kuijt, Sharon Beld en Karen Heinen vertegenwoordigen Nederland bij de inmiddels begonnen Europese Spelen in Bakoe. Laatstgenoende blikt terug op een mooi 2014 en kijkt uit naar wat het hoogtepunt van haar carriere moet worden. De #1 van de Nederlandse 3×3-ranking laat als geen ander zien dat de snelst groeiende teamsport ter wereld er eentje voor bikkels is. Kunnen uitdelen en incasseren, daar gaat het in het 3×3 Basketball óók om. De atlete uit Amsterdam is er volledig verslaafd aan geraakt. Bloed, zweet en tranen slingerde de Orange Angel het 3×3 basketball-universum in. De vierde plek op het EK in Boekarest in 2014 was een eerste internationale erkenning voor alle inspanningen. Dit jaar wil Karen, die bijna dagelijks aan krachttraining doet, op de Europese Spelen in Bakoe een medaille gaan pakken.

Karen Heinen speelde jarenlang in de vrouweneredivisie. Inmiddels loopt de oersterke en taaie international al een poosje mee in het 3×3 Basketball. Deze snelst groeiende teamsport ter wereld past heel goed bij spelers die ‘een onsje meer’ aan fysiek contact niet uit de weg gaan, wellicht het grootste verschil met ‘grote broer’ vijf-tegen-vijf. 3×3 Basketball vergt veel van de Orange Angels, die als enigen aan de wereldtop amateurs en geen louter full-profs zijn. En daar mag best wat meer erkenning voor zijn. Het zijn vrouwen met propvolle agenda’s die Nederland een plaats aan de wereldtop bezorgd hebben. En dat dit niet ‘zomaar’ tot stand is gekomen willen Karen en haar teamgenoten dit jaar bij de Europese Spelen in Bakoe nogmaals bewijzen.

Kick
Spelers die kiezen voor 3×3 Basketball hebben het vaak over de kick die de sport ze geeft, zeker als ze tegenstanders van wereldformaat tegenkomen. Maar volgens Karen heeft dit ook een keerzijde. “Als je op een EK of een WK hebt gespeeld en je komt thuis, dan is het dagelijks leven wel even een domper”, luidt het recht door zee. De Orange Angel heeft dan ook het basketballjaar van haar leven achter de rug. Zowel tijdens het EK-kwalificatietoernooi in eigen land als op het EK in Roemenië was een medaille binnen handbereik. In Amsterdam schoot Jinga Gosschalk tegen Italië de kwalificatie voor het EK binnen. “Terwijl ik met een bebloed hoofd naar het ziekenhuis moest, na een beuk van een Italiaanse beul van een speelster. Zij zag er trouwens ook niet al te fraai meer uit. Maar dat maakte me allemaal niets meer uit. We hadden ons geplaatst voor Boekarest.” Samen met Jinga, Lisa van den Adel en Sharon Beld greep de oud-speelster van Loon Lions op het EK echter net naast een medaille. Vierde. Pijnlijk, maar niet gek voor een speelster die pas twee drie jaar geleden besloot volledig voor het 3×3 Basketball te gaan. “Toen heb ik bewust een stapje teruggedaan in het reguliere basketball.”

Verandering
Karen mocht in 2012 met Jinga, Sarah Mourik en Yvonne van Dalen naar het WK in Athene. “Twee jaar terug begon ik voor ST4R te spelen. Al gauw merkte ik dat ik het eigenlijk best leuk vond om me in het Streetball, zoals het toen nog heette, verder te ontwikkelen. Voordat ik het wist mocht ik mee naar het WK in Griekenland. Dat was voor mij een heel andere belevenis dan de grote toernooien van afgelopen jaar. Op het moment dat ik voor het eerst international in het 3×3 Basketball werd, wist ik niet waar ik aan begon. Alleen al het zien van de andere wedstrijden en de manier waarop de sport wereldwijd gespeeld wordt, was een belevenis op zich. Natuurlijk ga je altijd voor de winst, maar toen waren we nog wat bleu. We hadden geen coach en geen tactiek. Hooguit een paar keer hebben we met het team voor de wedstrijd wat dingetjes doorgenomen. Desalniettemin zijn we met aardig wat bagage teruggekeerd naar Nederland. Met z’n vieren hebben we daar heel wat meegemaakt. Maar inmiddels is het zó anders. De sport is zowel technisch als tactisch enorm gegroeid. En wij als team ook.”

Verschil
Heel lang staat Karen niet stil bij 2014, het jaar waarin het Nederlandse vrouwenbasketball zich op het allerhoogste 3×3 Basketballpodium nadrukkelijk toonde (VU18 won zelfs zilver bij de JOS in Nanjing, China). De vierde plaats moet immers worden opgeschroefd naar een plak, vindt de Orange Angel. “Ik ben zo blij dat ik weer geselecteerd ben voor het Nederlands team. Als klein meisje droomde ik er altijd van om mee te mogen doen aan de Olympische Spelen. En nu mag ik als lid van TeamNL naar de Europese Spelen in Bakoe! Ik kreeg bij de teamoverdracht van NOC*NSF zo’n kippenvel, het gaf zó veel energie! We moeten er flink tegenaan. 3×3 Basketball is een keiharde sport. Vandaar dat ik nu aan Crossfit doe. Ik wil nóg sterker worden. Als je in Nederland in de Promotiedivisie zou spelen zoals wij dat bij 3×3 doen, dan sta je binnen de kortste keren met vijf persoonlijke fouten langs de kant. Juist dat fysieke trekt mij zo aan. Lekker uitdelen en incasseren. Je moet ertegen kunnen. Iedereen probeert van alles om die bal maar in het netje te krijgen.”

Hoogtepunt
Dat Karen goed tegen een stootje kan, bleek het afgelopen EK tegen Litouwen, dat met een compleet profteam aantrad. Een van de speelsters was meer dan twee meter lang. Het maakte de Orange Angel weinig uit. Sterker nog, juist tegen de Baltische medaillekandidaat – ze hadden kort ervoor verschillende wereldtoppers verslagen – speelde ze de tot nu toe beste wedstrijd uit haar carrière. “De wedstrijd ervoor, tegen België speelden we echt slecht. We hebben afgesproken de knop meteen om te zetten en tegen Litouwen stonden we er dan ook gewoon. Alle schoten vielen goed. En die lange speelster van hen kreeg geen kans. Ik heb de hele wedstrijd mijn handen voor haar gezicht gehouden, zodat ze niks kon zien”, lacht Karen.

Emoties
Tot de felbegeerde finale reikte die prestatie echter niet. Tegen de verwachting in werd van Slovenië verloren. “Weet je, op zo’n EK moet iedere international echt z’n ding kunnen doen, anders verlies je. 3×3 Basketball is nu eenmaal een snelle sport. Je staat heel dicht op elkaar en, omdat de aanvallen snel moeten verlopen, je moet elkaar blindelings kunnen vinden. Bovendien kun je je niet verstoppen. Je hebt geen zeven wissels achter de hand. Als we in Boekarest al vanaf het WK in Moskou in deze samenstelling hadden gespeeld, hadden we die plak zeker gewonnen, ook op het kwalificatietoernooi in Amsterdam. Nu viel er één speelster af, en dan verandert ook jouw rol meteen. Bij 3×3 Basketball is het cruciaal dat je elkaar door en door kent – zelfs buiten het veld. Maar ook dat je er mentaal en fysiek klaar voor bent om het ‘straatgevecht’ aan te gaan. Juist die hardheid moet je leren, die schreeuwt om ervaring. Het doet nog steeds pijn dat we naast die medaille hebben gegrepen. Ook wat dat aangaat was 2014 een bijzonder jaar. Vreugde en verdriet wisselden elkaar snel af – een emotionele rollercoaster. Maar nu kennen we de beste 3×3’ers van de wereld, een heel warme community. Ook daardoor is 3×3 Basketball zo verslavend. Bovendien heb ik in Amsterdam en Boekarest twee hoogtepunten van mijn basketbalcarrière beleefd. Het smaakt nog steeds naar meer. Ik ga er weer voor!”

De Europese Spelen is een initiatief van het Europees Olympisch Commite (EOC). En wordt dit jaar van 12 t/m 28 juni voor het eerst georganiseerd in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidjan. Het 3×3 Basketball toernooi vindt plaats van 23 t/m 26 juni. Nederland staat op dit moment bij de Vrouwen #1 op de FIBA 3×3 World Ranking.

Tekst: Michel Kriek

Bron: NBB

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.