CP3 by Basketball Totaal

Joris en Albanië … in het spoor van de Leeuw

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Onze collega Joris Zandbergen is met de bedrijfslimousine van iBasketball naar Amsterdam getogen, en volgt de wedstrijd van de Orange Lions tegen Albanië van kwart tot kwart.
Wat valt hem op? Hoe bespeelt Nederland dit onbekende basketballandje?

Hieronder gaan wij als de bliksem Joris’ pennenvruchten plaatsen.
Verversen dus!

 

0-0. Welkom vanuit de Sporthallen Zuid. Jawel, de boel is uitverkocht! Dat we dat nog mogen meemaken. Maar wacht, we spelen in het trainingszaaltje. Nu begrijp ik die oefenwedstrijden in Den Helder en Weert.

Collega Leon K. betoogde laatst op zijn blog dat er weer weinig ruchtbaarheid aan de wedstrijden was gegeven. Daar kwam een wat zure reactie op maar hij had wel gelijk. Gelukkig was daar professor M. Smeets, die het duel in Oostenrijk van commentaar voorzag en daarbij in blakende vorm stak. Smeets riep wel tot vijf keer toe op om vooral allemaal naar Amsterdam te komen. Betere PR kun je je niet wensen. En dus is de hal tot aan de nok gevuld.

Oranje treedt aan in smetteloos wit, zonder ook maar een spoortje oranje.

7-3. Henk Norel dunkt op aangeven van Voorn. Waar de meesten van ons altijd wat voorzichtig zijn als het over de bestbetaalde Nederlandse basketballer van het moment gaat, durfde Mart Smeets het woensdag tegenvallende beestje wel bij z’n naam te noemen.

15-19. Kunnen we zeggen dat we ooit hebben achter gestaan tegen Albanië. Norel krijgt een onvervalste panna, en uit de daaropvolgende actie schieten die gekke Albanezen een driepunter.

20-24. Albanië heeft al 24 punten in dit kwart. Moet welhaast een record zijn voor die jongens.

24-26 (eind 1e kwart). Even leek het erop dat we minstens gelijk naar het tweede kwart gegaan, na zes snelle punten van Franke, maar de bezoekers liepen zomaar door naar de Hollandse basket.

######

24-28. Weer open lay-up Albanië. Ik ben benieuwd hoe het met het humeur van de bondscoach is inmiddels. Waarschijnlijk niet heel zonnig.

26-28. Mooie aanval en dunk Kok. Die mist daarna een makkelijke lay-up. Gewoon nog een keer dunken graag.

31-30. Kok, in de wereld beter bekend als de man die met zijn hoofd de duim brak van Gallinari, is toe aan zijn zevende punt op rij. Wat een guitige springer is het toch. En zal ik eens wat geks zeggen? Die centers van Albanië kunnen er geen zak van. Alles inside dus.

40-45. We waren even uit de lucht want de heer Bushati uit Albanië boorde zich zojuist in de laptop van uw verslaggever. I don’t pay, zegt hij er ook nog bij. Lolbroek. Mijn grapje dat ik hem, de rekening ga sturen heeft hem niet van zijn stuk gebracht, want hij gooit er een paar ballen in. Ehh, heren Lions, het wordt zo lichtelijk blamerend.

51-53 (rust) Norel wordt vlak onder de basket aangespeeld en… hij gooit de bal naar buiten. Gelukkig schiet Van der Mars de bal erin, dus assist voor Henk. De volgende aanval krijgt Norel hem weer dichtbij. Nu scoort-ie met een keurig hoekje.

Maar, we staan nog steeds achter. In Amsterdam, tegen Albanië, de nummer 133 van de wereld. Hopelijk hoef ik deze livecolumn straks niet af te sluiten met: ik was erbij toen Nederland in Duitsland won en ik was erbij toen Albanië in Nederland won. In gedachten zie ik nu de prullenbak door de Hollandse kleedkamer zeilen na een woedeuitbarsting van Toon.

######

Slagter komt de kleedkamer uit met een ijszak en een zwachtel om zijn knie, die hij blesseerde bij een val. Slecht nieuws.

53-53. Weer hoekje van Norel, weer money. Zullen we dit vaker doen?

56-54. Driepunter Voorn. We leiden! We leiden!

56-59. Fast break en driepunter Albanië. We lijden. We lijden! Wij hier achter de perstafel wel in ieder geval. Ik zie Smeets zitten, naast Geert Hammink. Zou hij zijn ‘het is erger dan prut’ al van de plank gehaald hebben?

65-61. Jumpertje Oudendag, en we dwingen de Albanezen zelfs tot een time-out. Nu twee minuutjes hard verdedigen en het gat is 10. Doe maar of het Italië is.

72-66 (eind 3e kwart). Steal en assist Williams, score Franke. Assist Williams, score Franke. Twee lekkere fast breaks, in volle vaart uitgevoerd. Maar Albanië is vervelend taai en komt terug met een drietje. Plak die schutters eens onder het parket!

#####

77-66. Vijf punten op rij van Voorn, die nu op 20 komt. Gat is boven de tien. Daar gaan we. Toch?

79-69. Tot twee keer toe zwaait Bushati zijn elleboog richting Voorn. Bij de tweede keer (pas) krijgt hij er een fout voor. Heel goed, smeerlap. Je probeerde ook al mijn laptop te mollen. Alle tikfouten in dit stukje komen natuurlijk voort uit die actie.

79-71. Kloof met nul uit twee vrije worpen. Vooralsnog nul punten voor een van ‘s lands beste spelers. Is zijn blessure ernstiger dan hij laat blijken?

89-75. Kloof klimt zo ongegeneerd hoog de lucht in dat iedereen even de adem inhoudt. De pass van De Jong is precies op maat, de dunk verwoestend. Het is gespeeld. De dappere Albanezen zitten er dwars doorheen.

91-77 (einde). Het voordeel was dat het lang spannend was. Voor de rest? Tja. Laten we hopen dat het een incident was. Tegen Oostenrijk, volgende week weer in Amsterdam (doen we dan de grote zaal?) begint het gelukkig weer op 0-0. Want, zoals Mart het laatst al zei: dat is andere Kuche.

(Nog interesse in de stats? Dat regelen wij van iBasketball voor u.

Voorn 20, Franke 15, Norel 13, De Jong 12, Kok 7, Williams 7, Oudendag 5, Schaftenaar 5, Van der Mars 4, Kloof 3, Bouwknecht 0.)

 

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.