CP3 by Basketball Totaal

Joris in Duitsland … in het spoor van de Leeuw

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Onze collega Joris Zandbergen is met de rode Ferrari naar Oberhausen geracet, en volgt de wedstrijd van de Orange Lions van kwart tot kwart.
Wat valt hem op? Hoe stuurt hij de ploeg hier vanachter de perstafel naar de hopelijke zege?

Hieronder gaan wij als de bliksem Joris’ pennenvruchten plaatsen.
Verversen dus !

Welkom in de König-Pilsener Arena alwaar de column van deze week live (of semi-live, of vlak na afloop) naar u toekomt. Duitsland – Nederland, de 100ste symfonie van Van Helfteren als bondscoach, een arena met bijna 13.000 plaatsen; hier moet ik zelfs wat over kunnen schrijven. Dit dreigt de langste column in Fast Break-geschiedenis te worden, dus zoals Adam sprak tot Eva: pas maar op, ik weet niet hoe groot dit wordt.

De arena druppelt een half uur voor het begin langzaam vol. Althans vol, de bovenste ring blijft gesloten dus dat scheelt een paar duizend man. De aanhangers van Nederland zitten in oranje plukjes verspreid door de zaal. Ik zie zelfs een paar kolderieke hoedjes en pruiken. Toen ik net even de omloop omliep, werd ik aangesproken door iemand van de security. Of Dirk Nowitzki meedeed. Nein.

Hopelijk krijgt Oranje die bal er straks in van afstand. “Tom, die bal moet er gvd eens een keer in. Anders train je maar vannacht, of morgenochtend, maar flikker die bal er een keer in. Train vijf uur per dag, gooi die bal er in en anders schiet je gewoon niet.”
Dit ontzettend leuke citaat van Ton Boot schoot tijdens de wedstrijden tegen Oostenrijk en Denemarken meermalen door mijn hoofd. Als je als basketballandje iets wil voorstellen, moet je je vrije schoten met enige vorm van regelmaat weten te benutten. Tegen Oostenrijk was dat een drama. Ik vond het veelzeggend dat de bank bijna ontplofte toen Slagter in garbage time tegen de Denen er een drietje in kreeg. Het zei wat over zowel de teamgeest (+) als de eerdere schotvaardigheid (-).

De bondscoach ziet er weer keurig gesoigneerd uit voor zijn jubileuminterland. Hoeveel van zijn persoonlijke records zou hij inruilen voor plaatsing voor het EK? Vrij veel gok ik. Toch zal het Wilhelmus straks net even wat specialer klinken waarschijnlijk.

///

Dat was een bijzonder volkslied, gezongen door de plaatselijke Maria Callas. De laatste regel twee keer maar wat geeft ‘t. Basketballen maar.
0-0. Nederland opent groot, met Schaftenaar en Nico de Jong.
3-0. Oranje maakte de eerste pick and roll van de Duitsers onschadelijk, maar komt in de tegenaanval niet tot scoren. Aan de overkant gooit het thuisland er een drietje in.
13-4. Derde driepunter van Duitsland (Vargas kon een eeuwigheid aanleggen), balverlies van Worthy en een snelle lay-up. Time-out Nederland. Kherrazi vervangt Schaftenaar.
13-9. Voorn met een drietje, Nicolas een jumpertje (nou ja, hij gaat op zijn tenen staan) en we zitten weer in de wedstrijd.
13-14. Yes! Na zes possessions komt Franke door met een bibberig schotje dat goed valt, en Kloof drivet voor een and one.
19-14. Niet twee keer Voigtmann een open driepunter geven! Duitsland al vijf keer raak van driepuntsland.
19-16. Einde eerste kwart. Nederland zit in elk geval in de wedstrijd. Intussen kan ik u melden dat de Nederlandse pers hier keurig objectief zit te kijken. Nou oké, niet echt. Hup Holland hup!

///

22-16. Airball Slagter om het tweede kwart te beginnen. Van der Horst mist ook, de Duitsers gooien er nog maar eens een drietje in.
27-22. Tweemaal Kloof en dank aan de organisatie dat ze de niet onknappe cheerleaders zo dicht bij de perstafel hebben geposteerd. Ik mis pardoes een mooie alley-oop van Duitsland. Ach.
31-27. Vlak voor mijn neus springt Kloof bijna door het plafond voor een rebound, steekt het veld over en rondt af met een lay-up met dubbele rietberger. Good times!
31-33. Four-point-play Kloof! Hij heeft al dertien punten, en dwingt nu alle Duitse scouts om zenuwachtig het nummer van hun technisch directeur in te tikken. De actie werd trouwens voorafgegaan door een steal van Slagter, die daarna zeker vijf stappen nam en onderuit ging. Voetbal Duitsland, aldus de ref.
33-38. Oranje sloopt de Duitse zone en Nicolas rondt af met een tweehandige dunk.
35-40 (rust). Met een licht laagje kippenvel zie ik toe hoe het team van Toon de Duitsers de baas is vlak voor rust. Kloof is weergaloos. Crap, nu ben ik tijdens de tweede helft straks zenuwachtig.

///

35-42. We gaan door. Nicolas met weer zo’n schotje. De andere De Jong speelt niet slecht maar staat wel nog op nul punten. Opvallend voor de topscorer van de eerste twee duels.
38-44. Graag gedaan. Worthy gooit acrobatisch zijn eerste punten binnen. Nu Voorn nog, zijn driepunters kan Nederland wel gebruiken.
46-46. Driepunter van Zipser, de nieuwe Chicago Bull die tot nog toe tegenvalt. Maar luistert u vooral niet naar mij, Herr Zip.
47-50. Kloof gaat weer naar de basket. Zijn drives zijn van NBA-niveau.
49-57. Franke voor drie! Lekker dat Nederland even lucht krijgt met Kloof en Nicolas op de bank. Nog 1:37 in het derde kwart en we doen nog steeds meer dan mee.
52-57. Einde derde kwart na een vervelende fase voor Worthy. Verliest de bal tegen de press (wel een dikke fout trouwens) en maakt dan een fout op een driepunter. Maar goed, dan hebben we dat gehad. Bij Worthy geldt altijd een beetje ‘het foutje van De Boer’, zoals Frank ze vroeger voor Ajax maakte.

///

54-59. Weer belangrijke score Franke, die een schot van Schaftenaar erin tipt. Een aanval later forceert hij. Jammer want de guard van Duitsland had klunzig buiten het veld gedribbeld.
57-65. Skyhook van Nicolas valt goed. Lekker flegmatiek uitgevoerd natuurlijk, maar gelukkig hebben we nog iemand die weet wat een hookshot is. Even in Smeets-mode: ,,Dat kan ik ook, vader, zegt Schaftenaar.” Mooi jumphookje.
57-65. Keurig verdedigd door Nederland. Kherrazi loopt tegen een elleboog op en moet bloedend naar de kant. Applaus en niet alleen van de aanwezige Nederlanders. Mooi gebaar van de oosterburen.
57-67. Kareem-Abdul LeJeune strooit nu met hoekjes, en net als bij de echte Kareem kan de tegenstander er alleen maar fouten op maken.
60-67. Heckmann dunkt vol over Kloof heen. Ai. Nog 3:13.

///

60-69. Hopeloze pass van Franke, die echter als door een wonder bij Schaftenaar terecht komt. Die frommelt de bal er nog in ook.
60-72. Driepunter Franke in de schotklokzoemer! Twaalf voor met 1:40. Zou het dan toch…?
61-72. Balverlies Franke tegen de Duitse press. Waarom staat hij daar en niet Slagter? En waarom speelt Kloof hem aan? Ik zit hier gewoon met zo veel vragen, weet je.
66-72. Weer balverlies, wat gaan we toch slecht met die druk om. Heer Zip gooit een drietje binnen. Nog 53,5 seconden. Hou die bal vast!! We worden een tikje onrustig achter de perstafel.

///

71-74. Kloof neemt zijn verantwoordelijkheid en maakt twee vrije worpen. Duitsland snel met een driepunter.
71-75. Franke eenmaal, en WE WINNEN IN DUITSLAND!!!
Dit is geen grapje ten bate van de column, WE WINNEN IN DUITSLAND. VAN DUITSLAND!
Wat een schitterend cadeau voor de jubilerende bondscoach, die door al zijn spelers nu wordt gefeliciteerd. Denk dat hij straks een klein Duits biertje tot zich gaat nemen.

///

“En morgen een Oostenrijks biertje”, zegt Van Helfteren lachend na het in ontvangst nemen van talloze felicitaties. “De nabije toekomst ziet er goed uit.” Eerst is hij langs geweest bij de bondsvrouw, bondszoon en bondsdochter. Ze hebben een spandoek bij zich waar MVPapa #100 op staat.
Hij realiseert zich dat ondanks de historische overwinning Oranje nog niets heeft bereikt. Die vervelende thuisnederlaag tegen Oostenrijk weegt zwaar. De rest winnen, is het devies. Hopelijk heeft Oranje nu niet te veel slapende honden wakker gemaakt. De underdogrol ligt het team beter.
De Nederlandse persmuskieten komen weer langzaam terug op aarde. Weer een wedstrijd voor op het Ik-was-erbij-lijstje. Nederland – Montenegro, Georgië – Nederland, en nu Duitsland – Nederland. Woensdag 7 september 2016, Oberhausen.
Yes!

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.