CP3 by Basketball Totaal

Joris was live: Leiden – Amsterdam

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Daar gaan we dan. Eerder waren we live vanuit bijvoorbeeld de Zagreb Arena en de König Pilsener Arena in Oberhausen, nu is uw columnist helemaal naar de Leidse Vijf Meihal… gefietst.

Zomaar een competitiewedstrijd kan ook leuk zijn. Niet al te veel Leidenaars zijn dat met me eens, het is niet overdreven vol zal ik maar zeggen. Waarom spelen we ook alweer op donderdagavond? Wel lekker dat er wat meer wedstrijden in een week zijn.

ZZ Leiden draait al een paar weken niet zo soepeltjes, en dit was een mooie gelegenheid om ze eens kritisch onder de loep te nemen. Ik kom dan wel uit de Sleutelstad maar bij Rembrandts penseel ik zal ze niet sparen.

Q1:

Bij Leiden geen Kherrazi, en dus mag Sergio de Randamie starten. Dat vind ik leuk voor deze journeyman, die qua schieten ook even moeilijk zit de laatste tijd. Als Royé op hem switcht gaat hij hard naar de basket en scoort.

Bij 15-6 komt de nieuwe Roemeen (alsof er al een heel legioen Roemeense veterans in Leiden rondliep) Olah voor De Randamie. Het is z’n derde wedstrijd voor ZZ, de eerste in Leiden. Niet echt een soepele atleet, maar hij kan wel wat inside en, beetje ondergewaardeerde skill, hij kan een ball screen zetten. Best handig in een tijd waarin iedereen pick & roll speelt.

Olah scoort vier snelle puntjes. Aan de andere kant laat Van Schaik een enorme dunk los namens Apollo, maar voor de Amsterdammers lijkt er weinig te halen. 28-12 is het na 10 minuten.

Q2:

Hoewel, Weijs begint het kwart met twee drietjes. Het gat wordt kleiner maar uit een time-out komt Vette met een score na een simpele out of bounds. Blijven de heren uit Mokum wel even opletten, ja?

37-30 nu nadat Weijs Voorn op een poster heeft gezet. Even later probeert Weijs dat ook bij De Jong, maar die komt ook een eindje omhoog en blockt de bal klem tussen ring en bord.

Voorn dribbelt wat tijd weg en passt dan naar Vette die een drietje binnengooit: 43-33, en daarmee gaan we rusten. Knap van Apollo dat het nog in de wedstrijd zit, vooral via de driepunter, maar Leiden had van de tweede helft een fomaliteit moeten maken. Wat is dat toch dat een team opeens ‘het’ kwijt kan zijn? En wat is ‘het’?

Q3:

Leiden opent met een pick & roll met Voorn en Vette. Twee spelers die de laatste tijd ongewild model staan voor het spel van ZZ. Die bal wil er maar niet in bij ze, en je ziet het vertrouwen wegebben, waardoor het ook in de andere facetten van het spel minder gaat.

Love gaat zich met het spel bemoeien. Hij draait Royé duizelig, pakt dan een steal en voedt De Jong voor een dunk. Toch een makkelijke avond voor ZZ… o nee wacht, 7 punten op rij voor Amsterdam.

Weijs gaat ver omhoog voor weer een uithaal, raakt verstrikt in zichzelf en veegt de bal ernaast. Vette scoort aan de overkant tegen hem, met bonus. Oeps.

Wat een heerlijke guard is die Royé toch. Houdt zijn team in de race met een paar fraaie acties. Misschien spijtig dat hij bij Donar het niet kon/mocht laten zien, wel leuk voor de competitie én Apollo dat hij in Amsterdam zijn ding mag doen. Teddy Gipson bij Groningen is trouwens ook niet verkeerd.

Vierde driepunter toch alweer van Voorn, achter een screen van Olah. Apollo blijft er het antwoord op schuldig, en we gaan bij 62-50 het laatste kwart in.

Q4:

Op internet is er een petitie gestart om te zorgen dat de nieuwe hal die er in Leiden gaat komen, tenminste 3000 zitplaatsen krijgt in plaats van de voorgenomen 2000. Natuurlijk zijn er bij zo’n plan allerlei mitsen en maren, alleen het argument dat er dit jaar vrijwel nooit 2000 mensen op een wedstrijd afkomen, is een beetje gek toch? De Vijf Meihal staat er al 50 jaar, en de nieuwe hal zal ook decennia mee moeten lijkt me. De stad groeit (hard) en daar moet je ook rekening mee houden als je nieuwe accomodaties neerzet.

Met bliksemafleider Olah naast zich schudt Vette een beetje de roest van zich af en pikt een paar snelle baskets mee. Aan de andere kant gooit Eduardo Olah een driepunter in zijn face. Het lijkt wel of kleinere spelers er op loeren om over de langst mogelijke tegenstander heen raak te gooien.

Weer een drietje van Voorn, gevolgd door een technische fout van de in een soort rood spartelpakje geklede Faydherbe. Vette gooit er ook een driepunter in, en even later Voorn ook weer. Opnieuw leveren ze het bewijs dat ik niet weet waar ik over praat. Maar dat wist u al.

Olah gooit er een linkshandig hoekje in en op het gevaar af dat ik weer iets zeg dat daardoor onzin wordt, ik gok wel dat hij bij ZZ het seizoen gaat afmaken. Geen slechte vondst voor midden in het seizoen.

Leiden wint van de Amsterdammers met 82-69. Vette heeft er 26, Voorn 22, en Weijs ook 22. Geen heel hoogstaande wedstrijd maar genoeg leuke momenten voor beide teams om te blijven kijken. Of een columpje te tikken.

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.