CP3 by Basketball Totaal

Joris en de Oostenrijkers … in het spoor van de Leeuw

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Onze collega Joris Zandbergen per bedrijfshelikopter van iBasketball naar Amsterdam gevlogen, en volgt de wedstrijd van de Orange Lions tegen Oostenrijk van kwart tot kwart.
Wat valt hem op? Hoe bespeelt Nederland de mannen uit de Alpen?

Hieronder gaan wij als de bliksem Joris’ pennenvruchten plaatsen.
Verversen dus!

0-0. Welkom vanuit de Sporthallen Zuid. Jawel, de boel is uitverkocht! Nog meer uitverkocht dan de vorige keer, want er zijn in dit zweetzaaltje nog wat tribuneplaatsen bijgetoverd. Ik vind het nog steeds niet top, maar de sfeer hangt er leuk bij zullen we maar zeggen.

Nederland en Oostenrijk zijn allebei door. Toch spelen we niet om des keizers of desnoods Thomas Schreiners (door Mart de vorige keer Paulus de Boskabouter genoemd dus wie zijn wij om dat vanavond anders te doen) baard. Een eerste plek in de poule betekent een iets betere plaatsing voor de volgende ronde.

14-14. Fijn dat we gelijkop gaan zolang mijn internetverbinding zich op zijn gemak aan het inschakelen is.

19-15. Het eerste gaatje, via Slagter en Oudendag. Paulus de B. is nog onzichtbaar, figuurlijk dan. Het is niet dat hij in zijn paddensttoel zit. NBA’er Pöltl intussen maakt een mooie beweging maar krijgt lopen.

20-17 (eind 1e kwart). Het is veel beter dan vorige week tegen Albanië, wat Nederland laat zien, maar dat was ook niet zo moelijk. De defensie sluit redelijk, alleen had de voorsprong groter kunnen (moeten?) zijn. Twee keer balverlies bij een out of bounds is niet echt handig of nodig.

####

25-19. Dribbelsolo en drietje Franke. De bal raakt bijna het dak, zo’n boog zat er in het schot.

29-28. Het dreigt een leuke pot te worden. Tussen scores van Lamesic door krijgen we een jumpertje van Pöltl en een heuse skyhook van Norel.

31-28. Holland klap klap klap. Holland klap klap klap. Het publiek roert zich, zonder dat de speaker daarom heeft moeten vragen. We hebben in Nederland een nogal reactief publiek. We juichen wel, als er iets goeds gebeurt en klappen beleefd. Maar de fans in Zuid(-Oost) Europa zijn doorgaans iets fanatieker.

34-33. Paulus passt op Ogunsipe die weer een afstandstreffer produceert. De vaart is er een beetje uit bij de vanavond wel in het oranje gestoken Orange Lions. Dat gaat Toon ze nu ook vertellen.

37-33. Driepunter De Jong, zijn derde. Intussen hebben Oudendag en Mahalbasic elkaar met goedkeuring van de scheidsrechters de oorlog verklaard.

37-39 (rust). And one Oostenrijk en weer een drietje van Ogunsipe (ik heb het net nog gezegd!), en dus staat Oostenrijk toch nog voor. Tegen de verhoudingen in zouden ze bij voetbal zeggen. Bij basketbal gelukkig niet.

####

37-41. De laatste twee aanvallen van Oranje werden u aangeboden door Unox, want ze liepen volledig in de soep.

39-41. Van der Mars inside bereikt, hij breekt de ban.

41-45. De bondscoach geeft de scheidsrechters onder uit de zak. Kloof werd getorpedeerd op de middenlijn, geen call en Pöltl mag dunken.

Pöltl krijgt volgens de verder fijne speaker zijn derrrrde fout. Daar hebben mensen zich aan geërgerd. Ik niet, al vraag ik me soms af of hij dat thuis ook doet. Schat, dat is nu al de derrrrde keer dat de aardappelen aanbranden.

49-49. De Jong zweeft door de bucket, Slagter – gelukkig weer erbij – scoort een drie. Eindelijk de vervelende zone uitgespeeld. Daarna een mooie ‘stop’ van Holland and the crowd goes wild. Echt waar.

53-49. Nick O. van dichtbij met de linker. Ik heb intussen ontdekt hoe je Paulus afstopt: vrij laten schieten. Met een hand in z’n gezicht gooit-ie alles raak.

53-49 (eind 3e kwart). Keurig gedaan jongens. Het is een heerlijke wedstrijd.

####

56-56. Slagter to the rescue met een driepunter. Die hadden we nodig, het zat weer even vast.

61-61. Het overhemd van de bondscoach is drijfnat. Elke keer dat Oostenrijk in balbezit is, staat hij langs de lijn mee te verdedigen.

64-66. Charlie Kloof met een prachtige driepunter, Mahalbasic loopt aan de andere kant door naar de basket. Had Toon geen charge kunnen nemen? Er is nog niets aan de hand. ‘We’ mogen met 6 verliezen, maar ga daar alsjeblieft niet op spelen. Doet Oranje ook niet trouwens.

66-70. Wat heb ik nou gezegd? Paulus de B. niet verdedigen! Slagter doet het toch, en we krijgen een drie plus bonus tegen.

67-70. Ik krijg het een tikje benauwd. Gelukkig draait een Oostenrijkse driepunter uit de ring en maakt Kloof een vrije worp.

69-72. Schaftenaar met een hoekje, nadat Oranje even hot potato met de bal speelde. Nog 20 seconden, Oostenrijk bal. Nu gaan we wel rekenen gok ik. Maken we bewust de fout?

69-75. Paulus voor een verre drie. Nederland maakte dus geen fout, en zal daar nu spijt van hebben. Nog 11 seconden, en de bal.

71-75. Twee maal Slagter, wat speelt die goed. Nu wel een fout hoop ik. Maar niet op een driepuntsschutter, oenen! Paulus naar de lijn.

71-78. Daar zijn die vermaledijde 7 punten. Nog 3,4 seconden.

71-78 (einde). De Jong mist een moeilijke drive. Geen voordelig doelsaldo voor Nederland dus ten opzichte van de Oostenrijkers. Oranje moet in Albanië een monsterzege behalen om eerste te worden. Hadden we toch eerder fouten moeten maken, maar dat is achteraf makkelijk natuurlijk. Jammer voor de mannen, ze hebben vreselijk hard gewerkt. He, scheisse.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.