CP3 by Basketball Totaal

‘Jong’ Oranje maakt in korte tijd flinke stappen’

Toon van Helfteren geeft het eerlijk toe. In de eerste dagen van de campagne met het nationale mannenteam zijn er momenten geweest, waarop hij dacht: moet ik hier wel mee doorgaan? Begrijpelijk, want als je meer dan veertig spelers uitnodigt en er zijn er op de eerste trainingen nauwelijks tien beschikbaar… Als zo ongeveer alle belangrijke spelers – om uiteenlopende redenen – afhaken… Ja, wat moet je dan?

De lange Delftenaar, die zijn onverwachte vertrek bij Zorg en Zekerheid Leiden nog moest verwerken, is echter geen man, die de weg van de minste weerstand kiest. Ook niet bij vrijwilligerswerk, wat Oranje voor hem is. Hij wist dat, met wat er aan spelers overbleef, dat de kwalificatiereeks voor het EK van 2015 een brug te ver zou zijn. Met alles en iedereen erbij zou de concurrentie van Montenegro, Israël en Bulgarije al heel pittig zijn, laat staan nu.

Misschien had hij wel een startende vijf in gedachte met Smeulders, Norel, Akerboom, Wessels en Jansen. Of zag hij Cunningham als eerste spelverdeler. Of een rol voor Josh Duinker. Door al die namen ging een streep. Blessures, persoonlijke omstandigheden, geen interesse, vertrek naar een ver buitenland, onbereikbaar voor staf en coaches. Een hele reeks van oorzaken lag daaraan ten grondslag.

Maar Toon van Helfteren ging op 1 juli in de Leidse Vijf Meihal aan de slag. Met wie wilde. Met wie bereid was een groot deel van zijn zomervakantie op te offeren. Er werd hard getraind. Er werden oefenwedstrijden gespeeld in Italië, Roemenië en Tsjechië, alvorens de oefencampagne formeel werd afgesloten met een thuiswedstrijd tegen België in Den Bosch.

Die wedstrijd werd met 52-58 verloren. Jammer, maar op zeg helemaal geen gek resultaat tegen een land, dat gewoon een stuk verder is in de hele ontwikkeling. Tijdens de voorbereiding werd er in Italië gewonnen van een jonge Belgische ploeg en in Roemenië van Tunesië en van Zwitserland. Tegen België in De Maaspoort bleek dat Oranje flinke stappen had gemaakt.

Aanvallend waren er nog wel problemen, omdat bijvoorbeeld Arvin Slagter (gekneusde tussenribspier) ontbrak en Roeland Schaftenaar nog niet helemaal terug was na zijn blessure. Verdedigend hoef je je eigenlijk nooit zorgen te maken over een ploeg onder leiding van ‘Mister Defense’ Toon van Helfteren.

De bondscoach is zeker niet ontevreden over de voorbereiding. Natuurlijk had hij er graag een paar ervaren krachten bij gehad. “Maar”, stelt hij terecht, “ik ga het niet hebben over wie er niet zijn, maar over wie er wel zijn. En die jongens zijn van goede wil. Bereid om op een plek te spelen, waar wij ze nodig hebben.” En zo is het maar net. Misschien is het een veredeld B-team met jongens, die het prachtig vonden uitgenodigd te worden, maar die aanvankelijk vreesden te zullen afvallen. Het is een jonge ploeg, waarop in de toekomst kan worden voortgebouwd.

Voor knapen als Leon Williams is het uitermate belangrijk dat hij veel kan spelen op een hoog niveau en ook anderen zullen na de kwalificatiereeks, die zondag begint met de uitwedstrijd tegen Bulgarije, straks naar hun club komen met een tas vol ervaring.

Je mag van dit team niet verwachten dat het een kans maakt op kwalificatie voor Eurobasket 2015, waar dat ook mag worden gehouden nu Oekraïne door de oorlog daar is afgevallen. Alle drie de tegenstanders zijn op papier een maatje te groot. Montenegro zelf een flinke maat. Je moet tweede worden wil je een kans maken op de eindronde en die plek zou veroverd moeten worden via Bulgarije en Israël.

Natuurlijk heb je pas verloren als er aan het einde van de wedstrijd meer punten voor de tegenstander op het scorebord staan. Maar als Nederland zondag in Samokov en woensdag in Groningen tegen Israël behoorlijk tegenstand kan bieden en niet te kijk wordt gezet, is er al veel gewonnen.

Want we moeten eerlijk zijn. Nederland speelt geen echte rol op het Europese podium en de weg naar boven vereist kleine stapjes en vooral geduld. Heel veel geduld.

Bijna alle wedstrijden van Oranje in de kwalificatie zullen rechtstreeks worden uitgezonden door Sport 1. De eerste is zondag om 19:30 uur Nederlandse tijd.

Programma Oranje

Zondag 10 augustus            Bulgarije-Nederland in Samokov (19:30 uur)
Woensdag 13 augustus      Nederland-Israël in Groningen (19:30 uur)
Zondag 17 augustus            Montenegro-Nederland in Podgorica (21:00 uur)
Woensdag 20 augustus      Nederland-Bulgarije in Leiden (20:00 uur)
Zondag 24 augustus            Israël-Nederland in Cyprus (19:45 uur?)
Woensdag 27 augustus      Nederland-Montenegro in Leiden (20:00 uur)

Bron: NBB

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.