CP3 by Basketball Totaal

Johan Roijakkers; Göttingen is een prima club om te verblijven

Een paar uur voor de eerste wedstrijd in de halve finales van de play-offs in de Duitse Pro-A, spraken we even met de 33-jarige Nederlandse coach Johan Roijakkers. Zijn team BG Göttingen speelt vanavond tegen Giessen, het volgende obstakel in hun poging om na twee seizoenen weer terug te keren naar de BBL. Het zal een spannende serie worden tussen deze twee clubs: Traditie, enthousiaste fans in uitstekende bezochte arena’s, en twee coaches die eigenlijk te goed zijn voor de Pro-A.

Tijd voor een interview met Roijakkers:

Hoe kijk je terug op het seizoen, de contractverlenging en de BBL?
“Het reguliere seizoen verging ver boven mijn eigen verwachting en die van de club. We hebben een spelersbudget voor top 5 spelers te halen in de Pro A. Onze doelstelling was dan ook om in de top 4 te eindigen. Thuis speelden we dit seizoen erg sterk en ‘uit’ konden we regelmatig belangrijke overwinningen boeken waardoor onze eerste plaats eigenlijk nooit in gevaar kwam.
Göttingen is een club waar je als buitenlandse coach prima een aantal jaren kan verblijven. Naast het veld is de club altijd bezig om zich te verbeteren. Göttingen is ook een prima stad met alle mogelijke faciliteiten, er was dan ook geen reden voor mij om weg te gaan. Ik denk ook, dat je als Nederlandse coach een carriere wilt uitbouwen in het basketball, dat je succes zult moeten boeken in het buitenland. Pro-A of  BBL, Göttingen is een prima club om te verblijven.
Vorige week hebben we dan toch onze licentieaanvraag voor de BBL ingediend. Als we ons dus sportief kwalificeren, dan spelen we volgend seizoen in de BBL”.
Tijdens het seizoen is Atjok vervangen voor Davis. Waarom was dat?
“Het was geen moeilijke beslissing. Bobby Davis bracht niet wat van hem mocht worden verwacht en aangezien zijn contract eind december afliep zijn we naar een vervanger gaan zoeken. Met Majok hebben een speler die qua prijs en kwaliteit verhouding tot één van de beste spelers van de Pro A behoort. Hij geeft ons ook iets,  dat wij nog niet hadden en wat eigenlijk niemand in de Pro A heeft”.
Wat zijn je belangrijke spelers geweest?
“Ruoff is een speler van uitzonderlijke kwaliteit voor de Pro A. Hij wilde graag in de Duiste BBL spelen, maar op een of andere manier kreeg hij daar geen aanbiedingen. Via ons hoopt hij zijn uiteindelijke droom (spelen in de BBL) te verwezenlijken.
Als ik Hasheem Thabeet, Jeff Adrien en Patrick Patterson, die ik in de NBDL heb mogen coachen,  niet meereken is Kamp de beste ‘big’ die ik ooit in een van mijn ploegen heb gehad. Hij is enorm krachtig, kan zowel inside als outside spelen en heeft een zeer hoge spelintelligentie. Kamp is dan ook een van onze go-to-guys in money time.
Mallett speelde twee jaar geleden bij Sopot in Polen. Daar speelde hij 20 minuten plus per wedstrijd in de finale. Vorig jaar kon hij niet spelen omwille van een knieblessure. Het was dus een risico om hem naar hier toe te halen. Aangezien we niet over het hoogste spelers budget beschikken, wist ik dat we risico’s moesten nemen op een aantal posities. Mallett was er daar één van, maar tot nu toe is hij een enorme belangrijke schakel van de bank”.
Hoe was het eerste obstakel ETB Wohnbau Essen en je conflict met coach Krizanovic?
We hebben in de serie tegen Essen alle wedstrijden gedomineerd, behalve in wedstrijd twee. In wedstrijd drie en vier speelde we een enorme fysieke defense en waren we in de aanval continue in staat om de open man te vinden. Essen had aan beide kanten geen antwoorden op ons dominante spel.
Ik snap niet dat een coach ongestraft uitlatingen mag doen over de liga en scheidsrechters. Ik vond het daarom niet nodig om samen met deze man in de volgende persconferentie te zitten”.
Wat is je vooruitblik voor de halve finale tegen Giessen?
“We hadden liever tegen Jena gespeeld, aangezien zij toch over minder kwaliteit en diepte beschikken dan Giessen. Giessen is namelijk een zeer uitgebalanceerde ploeg met enorm veel kwaliteit op alle posities. In de eerste wedstrijd hadden we het veertig minuten lang zeer moeilijk tegen Giessen. In wedstrijd twee domineerden wij ze, maar toen was hun sterspeler Hesson er niet bij. Met Hesson erbij, is Giessen een totaal andere ploeg. We verwachten een lange series en onze kansen zijn 50-50.
Ik heb niets gezien van de play offs van de andere halve finalisten, ik kan daar dan ook geen voorspelling over maken”.

 

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.