CP3 by Basketball Totaal

Johan Roijakkers en karakter

Mag een speler zijn coach uitschelden en zelfs over de zijlijn duwen? Het conflict tussen Göttingen coach Johan Roijakkers en één van zijn betere spelers, Jermaine Mallett, tijdens de 94-89 overwinning na verlenging tegen Gotha afgelopen zondag, houdt de gemoederen bezig in de Göttinger basketball scene. Het wordt ook uitvoerig besproken op de internet forums.

Conflicten

Het was niet de eerste keer dat Roijakkers heftig met één van zijn spelers botste . Tijdens de trainingen gaat het er vaak heftig aan toe, en ook tijdens de wedstrijden vallen er soms harde woorden. Bijvoorbeeld, tussen Roijakkers en Dominik Spohr in Essen of met Harper Kamp tijdens het duel in Giessen. Roijakkers benadrukte wel dat hij dit gedrag niet van iedere speler zou accepteren.

“Ik ben erg emotioneel en schreeuw vaak tegen mijn spelers. Emoties horen erbij, dus waarom zouden mijn spelers niet tegen mij mogen schreeuwen. ‘Leistungsträger’ hebben een speciale plaats,” benadrukte Roijakkers na het geschil met Spohr.

Het feit dat Mallett één van de betere spelers is in het team, daar bestaat geen twijfel over. Hij leidt het team in de effectiviteit per gespeelde minuut en ook op het aantal punten per gespeelde minuut. Mallett zou bij een ander team in de starting-line up beginnen. “Na een ruzie verwacht ik een positieve reactie op het veld van mijn spelers. Doen ze dit niet, dan hebben ze een ernstig probleem,” vertelde Roijakkers.

Positieve reacties

En tot nu toe hebben zijn spelers na conflicten altijd een positieve reactie gegeven op het veld. Spohr ontwikkelde zich na een conflict tot één van de betere spelers en heeft vele minuten van Jermain Raffington afgesnoept.  Kamp is uitgegroeid tot één van de sterkste spelers in de Pro-A. Het geschil met Mallett was echter een stuk gewelddadiger.

Had Roijakkers echt geen zin om de fysieke aanval van zijn speler af te straffen… zo van, dit is de limiet. “Ik heb erover nagedacht hem voor de rest van de wedstrijd op de bank te laten zitten. Maar mijn ego is niet zo groot. Ik wilde echt winnen en ik wilde zien hoe Jermaine zou antwoorden op het veld,” zegt Roijakkers.

En Mallett antwoordde: hij leidde Göttingen naar de overwinning. Na de wedstrijd eiste  Roijakkers een verklaring van Mallet in het bijzijn van het team. ” Hij heeft zijn excuses aangeboden. Dit toont me dat hij niet alleen sportief ver boven de gemiddelde spelers in de competitie staat, maar ook qua karakter.”

Op het eerste gezicht lijkt Roijakkers een coach te zijn die trouw blijft aan zijn principes. Hij moedigt de spelers aan voor hem, het team en het gezamenlijke doel door het vuur te gaan, en daarvoor ziet hij wel eens wat door de vingers. Echter, wie zich niet ten volle inzet, die blijft op de bank plakken. Hoe dicht hij bij zijn spelers staat, wordt wel duidelijk uit het feit dat hij weigert een geldboete als straf op te leggen.

“Nee, daar geloof ik niet in”, vertelt de 33 -jarige Roijakkers. Hij zegt: “Dan zou ik het gevoel hebben dat ik de speler zou bestelen. Een conflict los je alleen op door een gesprek tussen beide personen.”

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.