CP3 by Basketball Totaal

Joe Willman derde Amerikaan ZZ Leiden

org en Zekerheid Leiden heeft de derde Amerikaanse speler voor het aankomende seizoen gecontracteerd. De 2.00 meter lange forward Joe Willman (23) zal het team van coach Eddy Casteels vooral onder de borden moeten gaan versterken. Joe Willman, die qua uiterlijk wat Iers aandoet, speelde vorig seizoen in Tsjechië bij BK Nova Hut Ostrava en daarvoor vier jaar voor Bucknell University in Lewisburg, Pennsylvania.

In zijn senior jaar maakte Joe Willman (van 5 augustus 1991) deel uit van het team van Bucknell, dat zo ongeveer alle schoolrecords verbeterde en gezien wordt al het beste team ooit van de Bison, zoals de basketballers van Bucknell bekend staan. In die ploeg liepen diverse spelers rond met een goed afstandsschot, waardoor het scorend vermogen van Joe Willman vooral onder de ring tot uiting kwam. Driepunters nam hij bij hoge uitzondering. Precies tien in zijn hele loopbaan in Lewisburg en daarvan maakte hij er slechts één.

Dat hij wel degelijk aardig kan schieten bewees hij bij Ostrava, waar één op elke vier driepunters door het netje gleed. Met 53.5 procent schot, 25 procent driepunters, 80 procent vrije worpen, 7 rebounds, 1.8 assists en 1.2 steals zette hij keurig statistieken neer in de Tsjechische competitie. Met Ostrava sneuvelde hij in de eerste ronde van de play-offs tegen de latere kampioen Nymburk, al vele jaren op afstand de beste ploeg van het land.

Voordat hij zijn eerste profcontract tekende, verliet Joe Willman Bucknell met een totaal puntenaantal van 1162, waarmee hij 23e is op de all-time scorerslijst van de school. Twee keer werd hij gekozen in het All Star-team van de Patriot League, de conference waarin Bucknell uitkomt. Zijn loopbaan bij de Bison sloot hij af in het NCAA-toernooi van 2013. Bucknell verloor in de eerste ronde van het hoog geklasseerde Butler. Willman was de grote man van de ploeg met twintig punten.

Zorgen over de fysieke gesteldheid van Joe Willman lijken overbodig. In zijn vier seizoenen bij Bucknell miste hij geen enkele wedstrijd en is dan ook in het bezit van het schoolrecord op dat gebied met 134 duels. Bij BK Ostrava miste hij ook geen enkele wedstrijd. Hij startte 45 keer voor de Tsjechische ploeg, zoals hij dat overigens ook 134 keer deed voor Bucknell.

Een ander positief punt van Willman kan ook geen kwaad. Bucknell-coach Dave Paulsen noemt hem ‘Eén van de slimste spelers, die ik ooit heb gecoacht.’

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.