CP3 by Basketball Totaal

Italia

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

 

Dat de nationale basketbalploeg in Italië verloor, wekte weinig verbazing. De manier waarop misschien iets meer, maar wat echt telt, is hoe er maandag in Zadar gespeeld wordt.

In Treviso werd het 80-62 voor de Azzurri, die worden gecoacht door Romeo Sacchetti. Hé, die kennen we nog wel uit zijn dagen als speler. Een power forward (dat was vroeger een positie in het basketbal) die net zo breed als hij lang was, die met Italië wat eremetaal pakte, bij het Torino speelde dat ooit in Haarlem actief was en die ongetwijfeld een paar robbertjes heeft uitgevochten met onze bondscoach.
,,Het verschil zat ‘m in de driepunters en vrije worpen”, zei Toon van Helfteren. Daar had hij wat mij betreft ook lay-ups en turnovers aan toe mogen voegen, maar op zich had hij gelijk. Nederland herstelde zich wel enigszins van het desastreuze begin en bleef lang dicht genoeg in de buurt om de Italianen zich niet veilig te laten voelen.

Slordig
Alleen was Oranje zo slordig met de bal dat het zichzelf de das om deed, als het team van Sacchetti en diens zoon dat al niet deden. De ploeg poedelde werkelijk op de vrijeworplijn toen er aansluiting gemaakt kon worden. Ook was een moment in de tweede helft illustratief. Kloof pakte een steal, dribbelde langs een paar Italianen en vond toen Hammink. Je verwachtte een ferme dunk maar Hammink raakte verstrikt in zijn bewegingen en miste. Van der Mars draaide vervolgens zich met de bal af van de basket en in een verdediger. Uiteindelijk was het balverlies en een Italiaanse score aan de andere kant.
Dit soort gerommel kun je je tegen een Europees topland als Italië natuurlijk niet veroorloven. Het blijven karakters, die Italianen, zorgvuldig gestyled om er zo onverzorgd mogelijk uit te zien. Je verwacht die koppen in een spaghettiwestern, wachtend op een krakend station totdat Charles Bronson uit de trein stapt.

Kloof
De Italianen basketballen een beetje zoals ze voetballen, stug met af en toe wat aanvallende briljantjes. Nederland kwam er inside weinig aan te pas tegen ze en dan is 5 op 19 driepunters op z’n zachtst gezegd onvoldoende. Van de perimeterspelers was alleen de tot het einde strijdende Kloof tot wat in staat. Naar Kloof kijk ik altijd een beetje zoals ik vroeger naar Doc keek; er is altijd de mogelijkheid dat hij opeens opstijgt en iets doet wat je tot dan toe voor onmogelijk had gehouden. Wat ik ook leuk aan hem vind, is dat hij altijd komt opdagen bij Oranje.

Uitgangspositie
Maar goed, Oranje redde het niet tegen Italië en dat was geen verrassing. De Italianen zijn hard op weg poulewinnaar te worden en Nederland moet zorgen dat het minstens een team onder zich houdt. De ideale gelegenheid daarvoor doet zich maandag voor, als ‘we’ in Zadar tegen Kroatië spelen.
De Kroaten hebben nog niets gewonnen, en verloren vrijdag in eigen huis van Roemenië. Dat zal de positie van Ivica Skelin er niet zekerder op hebben gemaakt, de mentaliteit in de Balkan een beetje kennende. Van alle teams in deze poule heeft Kroatië het meest te lijden van die ‘windows’ middenin het seizoen, maar ik denk niet dat ik er ver naast zit als ik zeg dat er meer werd verwacht van het team.
Voor Oranje is er dus een kans om de teleurstelling van vrijdag van zich af te spelen. Niet zo zeer de teleurstelling van een nederlaag tegen Italië maar meer de manier waarop die nederlaag tot stand kwam. De druk ligt nu bij Nederland, en dat is historisch gezien geen gunstige uitgangspositie.

Zeuren
Het is overigens wel grappig dat wij toeschouwers al kritisch kunnen zijn over de prestaties van Nederland, dat als nietig basketballandje met z’n soms merkwaardige beleid en armoedige faciliteiten toch maar mooi kansrijk is om de volgende ronde te bereiken. Laten we dus dit Oranje ook maar eens een compliment maken.
Tegen een voor zijn laatste kans vechtend Kroatië, ook al is het ‘Kroatië-B of zelfs -C’ moeten de vrije worpen en driepunters er regelmatiger in en wat minder vrijgevig met het speeltuig zou ook fijn zijn. Aan de andere kant is Oranje wel in staat om dit duel te winnen. Dan is de volgende ronde dichtbij en hebben wij vanaf de zijlijn niets meer te zeuren.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.