CP3 by Basketball Totaal

Interview na spektakelstuk NL-USA op het WK 3×3

Het Museumplein in Amsterdam schudde vanavond op zijn grondvesten, zoals ooit op de uitbundigste Koninginnedagen. Nederland zag een geweldige inhaalrace tegen het sterke Team USA net niet beloond worden (14-15). Na afloop sprak iBasketball met de hoofdrolspelers.

Alle drie de spelers die we spraken, waren blij met hun sterke spel tegen het machtige Amerika, maar konden daar het rauwe gevoel van teleurstelling niet mee wegtoveren. Dimeo van der Horst sprak van de meest spectaculaire wedstrijd waarin hij ooit speelde. Aron Roijé was trots op de Oranje defensie, die zeker gelijkwaardig is aan die van de andere toplanden als Servië en de USA. De point guard gaf aan dat ook de aanval volledig moet kloppen tegen dergelijke wereldtoppers, en als dat even niet lukt is dat vaak fataal in wesdtrijden die zo kort duren (10 minuten zuivere speeltijd) als bij 3×3. Roijé roemde ook het niveau op het WK, het is duidelijk merkbaar dat veel landen “wakker worden” nu 3×3 op het Olympisch programma staat, wat betekent dat het spelpeil elk jaar hoger wordt.

Mede-grondlegger van het 3×3 en Orange Lion Jesper Jobse gaf aan, dat het hem niets zou verbazen als de twee landen die uit de poule van Nederland door gaan, Servië en de USA, zondag in de finale om het goud strijden. Dat geeft wel aan hoe sterk de groep was waarin Nederland zat.

Met het verlies van de mannen wordt het WK dit weekend afgesloten zonder Nederlandse inbreng, want ook de vrouwen overleefden hun poule niet. Net als de mannen wonnen en verloren ze twee maal nipt. Tegelijkertijd zijn beide teams nog volop in de race voor de Olympische Spelen van 2020 in Japan. De mannen en de vrouwen maken onderdeel uit van de Top-8 van de wereldranking, en laten er nu ook 8 landen naar de Spelen gaan … Door op de vele toernooien goed te blijven presteren, en door op 1 van de 2 OKT’s (Olympisch Kwalificatie Toernooien) te excelleren, kan de Olympische droom van de Oranje 3×3 teams volgend jaar werkelijkheid worden.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.