CP3 by Basketball Totaal

Tjoe de Paula: ‘Ik ben niet goed genoeg en te oud’

Hij is een van de smaakmakers in de Nederlandse eredivisie. Tjoe de Paula speelt bij Aris Leeuwarden en is daar bezig zich in de kijker te spelen voor Oranje. Tijd om even met Tjoe wat nader kennis te maken, want hij speelt op MVP-niveau dit seizoen. Een bescheiden speler met het hart op de juiste plaats.

tjoe de paula

Je bent in 2001 in de eredivisie begonnen in Den Helder en speelt dit seizoen alweer je 15e seizoen en bij je 7e club. Voor de jonge lezers, waar liggen je roots qua basketballen?

“Ik ben eigenlijk begonnen bij een kleine club in de Dominicaanse Republiek ‘BC Renacer’ toen ik 9 jaar was. Daar heb ik de basis geleerd en toen ik 17 was ben ik van Akrides naar Den Helder gegaan om mij verder te ontwikkelen.”

Je komt uit de opleiding van Den Helder en hebt enkele faillissementen meegemaakt (o.a. Den Helder en Omniworld). Kan jij vertellen wat dat met een speler doet, en hoe kijk jij nu tegen het debacle in Den Helder aan van dit seizoen?

“Het is nooit leuk om zoiets mee te maken. Ik heb het zelfs 3 keer meegemaakt en persoonlijk vind ik het niet echt prettig om midden in het seizoen ergens te gaan spelen. En, de vraag is of je ergens anders aan de bak kan komen, want de meeste teams zitten al vol of willen de chemie van het team niet verstoren.
Wat er dit jaar in Den Helder is gebeurd, is erg spijtig. Alles zag er erg mooi uit van buiten, maar blijkbaar wilden ze teveel in een te korte tijd.
Ik vond dat ze het in het eerste jaar wel goed deden gezien het jonge team dat ze hadden. Ze hadden die jongens de kans en ruimte moeten geven om zich verder te ontwikkelen en een plan van vier jaar was niet verkeerd geweest.
Iedereen wil meteen winnen maar soms moet je wel geduld hebben.
Ik vind het erg voor de fans, vrijwilligers en de mensen die er alles aan doen om top-basketball in Den Helder te krijgen/houden.”

Als je jezelf moet omschrijven als basketballer. Hoe zou je dat doen en waarom?

“Ik denk dat je het beter aan een van mijn medespelers of de (oud-)coach(es) moet vragen. Maar als ik het zelf moet omschrijven dan vind ik dat ik basketball heel erg serieus neem zoals iemand zijn 9 tot 5-baan serieus neemt.
Ik ben heel competitief, wil altijd winnen en ook al ben ik op leeftijd, ik wil iedere dag beter worden.
Ik ‘cheat’ de game niet omdat ‘if you cheat the game, you cheat yourself’.
Dus geen ‘shortcuts’ voor mij.”

Je hebt een jaar bij Gregorio Urbano Gilbert (GUG) gespeeld, waarom daar en hoe was dat?

“Ik heb daar gespeeld omdat ik nergens anders kon spelen. Ik wou graag spelen en toen dat vrij kwam, zag ik het als een kans en uitdaging, plus ik kreeg de gelegenheid om mijn familie na 6 jaar weer te zien, wat erg leuk was. Basketball daar is heel anders dan Europees basketball, maar ik moet zeggen dat het niveau daar erg goed was en dat daar zelfs oud-NBA spelers rond liepen.”

In die 15 seizoenen heb je natuurlijk heel veel verschillende trainers gehad. Welke trainers zijn je het meest bijgebleven en waarom?

“Al mijn coaches hebben een betekenis voor me, van jeugd tot prof. Ze hebben mij op een bepaalde manier uiteindelijk beter gemaakt.”

In 2009-2010 was je niet in de eredivisie te bewonderen en speelde je zelfs in Hoorn als amateur. Hoe kwam het toch dat zo’n goede basketballer niet werd opgepikt door een eredivisieclub?

“Mijn laatste jaar bij Den Helder Seals heb ik een prima seizoen gedraaid, maar toch toonde niemand interesse, volgens mijn toenmalige agent. Dus heb ik alleen veel getraind en heel even in de Dominicaanse Republiek gespeeld en uiteindelijk kwam ik bij de Hoppers uit Hoorn terecht. Dat gebeurde via Patrick Faydherbe en Lodewijk Bottelier.
Ik moet wel zeggen dat ik ergens in december even in gesprek was met Zwolle,  maar uiteindelijk werd het niets, omdat ik net een nieuwe baan bij Nike had en zoals ik eerder zei, het moeilijk is om midden in het seizoen ergens te gaan spelen.”

tjoe-de-paula2310201131054415

Erik Braal haalde jou destijds naar Leeuwarden en daar ben je uitgegroeid tot een van de beste spelers. Hoe kijk je terug op die tijd?

“Alles wat ik in Leeuwarden gedaan heb, heb ik aan Erik Braal te danken. Hij geloofde in mij en gaf mij de kans om weer in de eredivisie te spelen. Erik is niet alleen een goede coach, maar ook een fantastisch persoon buiten het basketball. Ik heb nog steeds goed contact met hem.”

Dit seizoen scoor je ruim 18.7 punten per wedstrijd, maar sta je niet op de topscorerslijst. Hoe kan dat?

“Ik voldoe niet aan de limiet van 80% gespeelde wedstrijden wegens blessures.”

Je hebt 13 van de 20 wedstrijden gespeeld dit seizoen door blessures. Wat heb je precies?

“Ik begon met knieproblemen, daarna mijn rechter hiel en daardoor kreeg ik nog eens rugklachten. Moet wel zeggen dat we trainen op een niet al te beste vloer.”

Ondanks je fantastische seizoen werd je (tot mijn verbazing) niet geselecteerd voor Oranje of de All*Star game. Hoe kijk je daar zelf tegenaan?

“De coaches en fans hebben hun keuzes gemaakt en ik werd niet gekozen. Ik kan zitten jammeren maar daar schiet ik niets mee op. Ik vind dat ik mijn hele carrière onderschat ben, en dat gebruik ik als motivatie. Dat ik niet geselecteerd ben voor de All*Star is alleen maar meer motivatie om nog harder te werken.”

Komende zomer (september) is het EK. Gaan we Tjoe bij de selectie terugzien denk je?

“Nee, ik ben niet goed genoeg en te oud.”

Jullie staan zesde in de eredivisie en een play-off plaats is bijna zeker. Wat kunnen we van jullie verwachten?

“We willen de play-offs in als vijfde en dat is niet onmogelijk. Als we in de juiste flow zitten dan is alles mogelijk in de play-offs.”

Waar liggen jullie kwaliteiten als team?

“We hebben niet echt veel wedstrijden gespeeld waar we helemaal compleet waren. Ik heb een aantal wedstrijden gemist door blessures, QTref en Nigel van Oostrum zijn eindelijk ingespeeld en Miles Cartwright is net terug na 3 maanden met een gebroken pols. Ik denk dat we spelers hebben die goed kunnen creëren en spelers die van buiten kunnen schieten. Als we meer focussen op de details en doen wat we moeten doen, dan denk ik dat we misschien voor een verrassing kunnen zorgen.”

Hoelang zien we Tjoe nog op de Nederlandse velden? En heb je nog ambities voor een club hogerop?

“Zolang mijn lichaam het nog aankan zal ik blijven spelen. Ik heb het prima naar mijn zin in Leeuwarden, en als er een betere situatie op mijn pad komt dan zal ik daar zeker naar luisteren.”

Bij iBasketball TV zijn ze erg positief over jou en je spel. Krijg je dat mee en wat vind je daarvan?

“Ja, als er iets over mij wordt gezegd dan krijg ik meestal een bericht van ‘Je moet op iBasketball TV kijken’. Ik waardeer het heel erg dat jullie zo positief over mij zijn. Nothing but respect voor jullie ✌️.”

Wij wensen Tjoe heel veel succes in de laatste maanden van dit seizoen en wellicht kan de trotse Friese club stunten in de play-offs!

Foto’s: Basketballleague.

2 reacties

  1. Anne Franke Zwart

    In het interview komt weer duidelijk naar voren hoe bescheiden Tjoe over zijn eigen doen en laten is. Heerlijke speler, zwaar onderschat door basketballend Nederland en kan een stimulerende waarde zijn voor het NL team. Altijd de drive om te winnen, gevaarlijk van buiten met zijn schot maar durft ook naar binnen te komen en staat ook in de D zijn mannetje.
    Ook afgelopen weekend blijkt weer, dat als Tjoe er niet bij is, Aris een schip zonder kapitein is.

  2. Arie in 't Veld

    Wat een ontzettend leuk intervjoe 😉 !

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.