CP3 by Basketball Totaal

Interview met coach Paul Vervaeck van de gouden U18 Oranjemannen

 

Dat Paul Vervaeck een vakman is, was al lang bekend. Dat hij successen boekt op internationaal niveau, idem. Maar dat hij in krap 3 maanden tijd een onstuitbare machine wist te smeden … daar waren bloed, zweet, en tranen voor nodig.

iBasketball spreekt (zie onderaan deze pagina) uitgebreid aan de telefoon met de hoofdcoach van de Orange Lions U18, die voor het eerst in 28 (achtentwintig!) jaar weer aan de A-poule mogen deelnemen, volgend jaar in Griekenland. Die promotie is het gevolg van het behalen (en zelfs winnen) van de finale gisteren in Skopje, op het EK U18 in de B-divisie.

Vervaeck vertelt over de belangrijke rol die zijn assistent-coach, Jeroen van Vugt, speelde bij onder andere het analyseren van de tegenstanders; een karwei dat tot diep in de nacht doorging.

De hoofdcoach was blij verrast hoeveel de spelers voor elkaar over hadden. Iedereen wilde voor de ander werken, en gunde de ander zijn succes.
Vele spelers stegen boven zichzelf uit. We zoomen in op enkele zeer opvallende mannen: Nathan Kuta (110 kilo spier), Morgan Stilma (die kan schieten én kan buffelen), captain Rienk Mast, en guards Keye van der Vuurst de Vries (die de voorbereiding miste door een hersenschudding!) en Nick Thran, gegroeid afgelopen seizoen onder coach Peter van Noord in Den Helder, en afgelopen weken bij Oranje.

Sowieso roemt Vervaeck het vele talent dat momenteel voor Nederland uit komt. Het feit dat veel van deze spelers op seniorenniveau trainen en vaak ook spelen, versnelt hun ontwikkeling. Wat dat betreft is Vervaeck zeer content met de kansen die teams als Zwolle, Groningen, Den Bosch, Weert en Den Helder aan de jeugd geven. Met het aantreden van Dordrecht in de Dutch Basketball League komen er alleen maar meer kansen om het Nederlands basketball, dat toch al in de lift zit, verder te laten groeien.

Vervaeck put veel voldoening uit het werken met jeugd, hij doet dat al zijn hele carrière bijzonder graag. Wat dat betreft is hij graag weer in the picture als bondscoach voor een Oranjeteam in 2019. Eerst moet echter verder duidelijk worden hoe de Orange Lions Academy, onder leiding van directeur Marco van den Berg, zich positioneert ten opzichte van de nationale jeugdteams.

Paul Vervaeck kan terukijken op een seizoen met vele hoogtepunten: twee finales (beker én play-offs) met Zorg en Zekerheid Leiden, goud met de MU18, en de terugkeer naar zijn geliefde Mechelen. De ploeg daar is al compleet, hetgeen betekent dat Vervaeck komende week echt vakantie heeft. Zijn vrouw Ann, fiere supporter van haar echtgenoot & diens teams, heeft de koffers al bijna gepakt, voor de trip naar Gran Canaria.
Wie daar ook is? Coach Jeroen van Vugt. “Puur toeval”, aldus Vervaeck. Ja, ja, … de twee mannen hebben hun vrouwen wel beloofd om tijdens dat weekje niet over basketball te praten … zou het ze echt lukken !?

Foto: met dank aan FIBA.

Speel hieronder het interview af:

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.