CP3 by Basketball Totaal

Interview & Evaluatie: MU20: Mack Bruining

1152b

Het EK-Toernooi in de Mannen U20-B-Divisie is alweer een tijdje voorbij; een mooi moment om de MU20-spelers te evalueren. In de spotlight dit keer: Mack Bruining.

Omdat de meeste spelers bij het algemene basketball-publiek nog niet zo bekend zijn, stellen we de spelers 1-voor-1 aan u voor middels een kort Interview en een beknopt Scouting-rapport.

Over de komende periode, plaatsen wij artikelen over alle spelers. Blijf de site dus goed in de gaten houden!

MU20B 2016 Nederland – Even voorstellen: #5 Mack Bruining
Geboren: 1997

Wie zijn je Vader/Moeder/Broers/Zussen? Basketballen die ook?
Vader Bareld Bruining, RZ, BV Voorburg
Moeder Brenda Langstraat, Nee
Zus Nicky (21), Nee

Wat is je stad en naar welke school/scholen ging/ga je?
Rotterdam
Thorbecke
Ik heb in Servië, op Belgrado Internationale School mijn middelbare school afgemaakt.
Vanaf nu ga ik commerciële economie studeren aan de HVA.

Op welke leeftijd begon je met basketball?
11 jaar

Bij welke Clubs heb je gespeeld, in welke Teams, en wie waren je Coaches?
Binnenland
MU12, Leo den Hoed en mijn vader
Rotterdam Basketball
MU14, mijn vader, Santino Fiolo
MU16, Ingmar Snabilie
Lokomotief
MU18, Hylke vd Zweep
Rode Ster Belgrado, Servie
Kadetten (MU17)
Junioren (MU19), Bojan Djeric, Branko Karalejic

Van welke coach leerde je het meest?
Van de twee Serviërs en van Johan Rooijackers

Kan je wat meer vertellen over je tijd in Servië?
Die was heel belangrijk voor mijn ontwikkeling als speler en als persoon; ik had daar toptrainers, we trainden 5-6 uur per dag, er was aandacht voor elk detail. Ik kwam daar terecht via Alexandar Lukic; die hoorde dat ik naar Amerika wilde en wees me op deze mogelijkheid. Ik heb er een try-out gedaan, en mocht komen. Door de week was het: eten, school en basketball; er was geen tijd voor iets anders. In het weekend was er af en toe tijd om even de stad in te gaan, maar meestal ook niet veel. Ik ben er weggegaan wegens school en ook omdat bijna de hele groep wegging; ze begonnen daar opnieuw met een nieuwe groep, dat wilde ik niet.

In welke NJT’s speelde je eerder, en wie waren daar je Coaches?
MU15, Milko van Schaik
MU16, Andre Bout
MU18, Johan Rooijackers en Chris van Dinten
MU20, Ferry Steenmetz

Wat was je meest memorabele wedstrijd/resultaat met een NJT, in positieve zin?
Dat was bij de MU16 onder Andre, daar heb ik individueel een goed EK gespeeld; ik was 2e overall op Assist ranglijst.

Idem, negatief?
Vorig jaar tegen Hongarije; die wedstrijd was belangrijk en ik speelde heel slecht.

Wat betekent spelen in een NJT voor je?
Geweldig, bij het spelen van het volkslied krijg ik toch kippenvel dat ik daar mag spelen.

Wat zie je als je sterkste punt(-en) in het Basketball?
Mijn schot en spelinzicht.

Op welke punten wil je jezelf verbeteren?
Ik vind dat ik meer atletisch moet worden en ik moet rond de basket beter finishen. Jan Lievaart: “als je een spin-dribbel maakt, dan maak je hem op de plaats – je gaat je man niet voorbij?”. Precies, dat is een van de dingen die beter moeten.

Wat wil je bereiken in het Basketball, op Korte, Middellange en Lange Termijn?
KT: Volgend seizoen veel minuten pakken in de Eredivisie bij Apollo
MLT: Een belangrijke speler worden bij een grotere club in Nederland
LT: Ik hoop dat ik ooit professioneel kan spelen in Europa.

En wat na je carrière als speler?
Dat weet ik nog niet, misschien een eigen bedrijf opzetten. Wel iets in de sport.

Waar speel je volgend seizoen?
Apollo, met de coach (Patrick Faijdherbe) gesproken, ik krijg volgend seizoen hopelijk meer minuten. Heb veel aan Aron Roye; daar leer ik veel van, hij is soort van coach/speler voor mij.

Keuzevragen:
Waar ben je je ouders het meest dankbaar voor in relatie tot basketball?
Mijn ouders hebben me altijd gesteund, ook financieel, en hebben er veel voor opgegeven om het mogelijk te maken. Ook mentaal; toen ik het in Servië af en toe moeilijk had en niet helemaal naar mijn zin had, dan praatte mijn vader veel met me. Mijn moeder is gewoon altijd lief. Vooral financieel hebben ze veel gedaan. Mijn plan is dus ook, dat als het zou lukken echt prof te worden iets terug te doen voor hen.

Evaluatie:
#05: Mack Bruining 1.88m, 76kg, Point Guard/Shooting Guard, *(**)

Erg ongelukkig in zijn acties. Intensiteit op niveau was vaak wel waar te nemen, maar hij kwam niet makkelijk vrij voor zijn schot (op een wedstrijd na) en zijn penetraties haalden de basket niet of nauwelijks. In dit toernooi meer een Shooting Guard dan een Point Guard, maar zijn toekomst ligt veel meer op de PG-positie. Als hij echt iets wil bereiken, dan zal hij moeten werken aan zijn ball-handling- en passing-skills en ook het overzicht en inzicht om zijn medespelers makkelijker te bereiken moet beter. Betere fysieke skills zouden daarbij goed van pas komen; meer massa en explosiviteit, want hij is nu aan de lichte kant.
Werken aan: fysiek, overzicht en verdediging.

Statistieken van de MU20B van 2016

Betekenis van de evaluatie:
*= basisniveau prestatieve basketball-speler, ** = DBL-speler onderin het spectrum, *** = Dragende speler in de DBL (of vergelijkbare competities), **** = Solide, of zelfs Dragende speler in de Top van de NCAA, de Top-leagues van Europa (of vergelijkbare competities), ***** = Solide NBA-speler of een Dragende-/Ster-speler in de Grootste Leagues buiten de NBA.

Het deel van de ‘*’-en tussen ‘()’ geeft de geëvalueerde ‘Upside’. Dus bijvoorbeeld: ‘**(**)’ betekent dat de Talent-evualatoren de betreffende speler zien als iemand die op dit moment in de DBL zou kunnen spelen -maar nog niet in een dragende rol- en dat zij het mogelijk achten dat -als deze speler zich snel en optimaal ontwikkelt- hij op zijn top een goede rol zou kunnen spelen in een van de grote competities in de wereld, maar waarschijnlijk niet in de NBA.

Ex-scout Internationaal Jeugdbasketball, Ex-coach en schrijver over Basketball Aart Dekker & (Jeugd-)Coach Jan Lievaart volgen de MU20 -en dan vooral de B-Divisie- al jaren, maar hebben ook MU20-A-toernooien van het begin tot het einde gevolgd, en mogen zich dus met recht ‘Kenners van de Europese MU20-categorie’ noemen.
Zij willen met hun bijdragen Fiba-Europe-basketball in Nederland promoten, de kennis over deze fantastische soort van Basketball bij de Nederlandse Liefhebbers vergroten, en het Oranje Jeugd-basketball steunen.
Zij interviewden voor de tweede keer alle Oranje MU20-spelers en schreven daar voor iedere speler een korte evaluatie bij over wat ze gezien hebben tijdens MU20-B van 2016.
Het doel? Deze spelers bekender maken in Nederland.

Opmerking bij de evaluatie: bovenstaande ‘sterren-evaluatie’ geeft de maximale bandbreedte die we mogelijk achten, verdeeld in een evaluatie per speler nu, en de volgens ons maximale upside van die speler. Voorspellen is moeilijk –’…vooral als het om de toekomst gaat…’ sprak Wim Kan ooit. Het is dus heel wel mogelijk dat een gedreven individu deze momentopname ‘verslaat’, en daartoe dagen we deze twaalf spelers ook nadrukkelijk uit … ‘Prove us wrong!’

Let wel: het betreft hier een moment-opname, en alleen de kijk van Lievaart/Dekker.

Foto’s: met dank aan Ivonne de Bruin

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.