CP3 by Basketball Totaal

Interview & Evaluatie: MU20: Rens Butter

Rens Butter

Rens Butter

Het EK-Toernooi in de Mannen U20-B-Divisie is alweer een tijdje voorbij; een mooi moment om de MU20-spelers te evalueren. In de spotlight dit keer: Rens Butter.

Omdat de meeste spelers bij het algemene basketball-publiek nog niet zo bekend zijn, stellen we de spelers 1-voor-1 aan u voor middels een kort Interview en een beknopt Scouting-rapport.

Over de komende periode, plaatsen wij artikelen over alle spelers. Blijf de site dus goed in de gaten houden!

MU20B 2016 Nederland – Even voorstellen #6 Rens Butter
Geboren: 1996

Wie zijn je Vader/Moeder/Broers/Zussen? Basketballen die ook?
Vader Hugo Butter, Ja, vroeger
Moeder Sandra van Steenstraten, Ja vroeger
Zus Zera Butter, Ja

Wat is je stad en naar welke school/scholen ging/ga je?
Rijswijk
Sint Maartenscollege t/m 6 VWO
Nu Erasmus Universiteit, volgend jaar derdejaars Economie

Op welke leeftijd begon je met basketball?
5 jaar

Bij welke Clubs heb je gespeeld, in welke Teams, en wie waren je Coaches?
Lokomotief Rijswijk
MU12, MU20, HS1, mijn vader Hugo Butter
MU16, MU18, MU24, Hylke vd Zweep
MU14, Bart Rijkeboer
Laatste jaar Promotie-divisie CobraNova, Michel Martinez

Van welke coach leerde je het meest?
Vooral:
Hugo Butter
Hylke vd Zweep
Bart Rijkeboer

In welke NJT’s speelde je eerder, en wie waren daar je Coaches?
MU16, Hugo Butter
MU18, 2x Johan Rooijackers
MU20, Ferry Steenmetz

Wat was je meest memorabele wedstrijd/resultaat met een NJT, in positieve zin?
Toen we de eerste acht haalden met de MU18, door met precies het maximale mogelijke aantal punten (17) verliezen van Duitsland, en daardoor doorgingen naar de laatste acht.

Idem, negatief?
MU16 eerste wedstrijd tegen Portugal; we stonden bij rust tien punten voor, in de tweede helft gingen ze zone spelen en klapten we dicht…daardoor misten we de eerste acht.

Wat betekent spelen in een NJT voor je?
Het is gaaf om te spelen met gasten waar je anders tegen speelt, en ook om acht weken full time bezig te zijn met een groep. Alles wat je ervan leert.

Wat zie je als je sterkste punt(-en) in het Basketball?
Ik ben een echte spelverdeler, dat ik het spelletje snap en een leider ben op het veld. Dat het nu niet echt lukt valt me mentaal zwaar, zolang ik de bal kan pushen ontstaat er veel. Maar nu staan we in de set-offense veel teveel naar elkaar te kijken, en dan gebeurt er weinig.

Op welke punten wil je jezelf verbeteren?
Mijn schot van buiten moet beter. En mijn 1-1-defense ook.

Wat wil je bereiken in het Basketball, op Korte, Middellange en Lange Termijn?
KT: Ga naar nu DBL spelen bij Leiden; ik wil een goede speler in de Eredivisie worden.
MLT: Hetzelfde
LT: Heb niet echt een plan, ik bekijk het per jaar, en ik studeer nu ook.

En wat na je carrière als speler?
Maatschappelijke carrière. Misschien coachen; dat zou zomaar kunnen.

Waar speel je volgend seizoen?
MU24 en HS ZZ Leiden

Keuzevragen:
Waar ben je je ouders het meest dankbaar voor in relatie tot basketball?
Van vader heel veel basketball geleerd, ook als hij niet mijn coach was. Mijn moeder was de manager die alles regelde en mogelijk maakte.

Statistieken van de MU20B van 2016

Evaluatie:

#06. Rens Butter, 1.90m, 80kg, (Point Guard) **(**)

Was een onmisbare schakel voor dit team. Miste een belangrijk deel van de voorbereiding. In hoeverre dat van invloed is geweest op zowel het teamresultaat, als op zijn individuele prestaties is moeilijk aan te geven.
Is snel en beweeglijk, maar ook wat aan de lichte kant wat betreft massa.
Hij begrijpt het spel goed en kan zowel Fast-break spelen als de Set-offense leiden. Maar veel te vaak kwam de Outlet-pass niet (snel genoeg) bij hem, en daardoor was de productie aan snelle punten beperkt, wellicht ook dat hij zijn stempel daardoor veel minder op het spel kon drukken dan mogelijk zou zijn geweest.
Heeft veel gevoel voor de bal en dat leidt tot veel Rebounds voor een PG, en is ook zichtbaar in zijn stijl van passen; hoeft de bal niet altijd in zijn bezit te hebben om te kunnen passen -beheerst de One-touch-(tip-)pass goed. Valt agressief aan, maar schoot niet vaak en niet goed genoeg in dit toernooi om zijn drives en penetraties ten volle effectief te laten zijn.
Had in de Set-offense na zijn entry-pass zelden nog een duidelijke rol.
Was verdedigend een factor met Steals en Intercepties, maar verdedigde niet sterk waar het het fysieke gevecht betrof. Was op zijn best in de eerste wedstrijd en -vooral- in de laatste; had toen duidelijk besloten dat hij de kar meer moest trekken, en dat leidde bijna tot een Quadruple-double.

Werken aan: fysiek, Outside-jumpshot -en vooral de driepunter- en 1-1-verdediging.

Betekenis van de evaluatie:
*= basisniveau prestatieve basketball-speler, ** = DBL-speler onderin het spectrum, *** = Dragende speler in de DBL (of vergelijkbare competities), **** = Solide, of zelfs Dragende speler in de Top van de NCAA, de Top-leagues van Europa (of vergelijkbare competities), ***** = Solide NBA-speler of een Dragende-/Ster-speler in de Grootste Leagues buiten de NBA.

Het deel van de ‘*’-en tussen ‘()’ geeft de geëvalueerde ‘Upside’. Dus bijvoorbeeld: ‘**(**)’ betekent dat de Talent-evualatoren de betreffende speler zien als iemand die op dit moment in de DBL zou kunnen spelen -maar nog niet in een dragende rol- en dat zij het mogelijk achten dat -als deze speler zich snel en optimaal ontwikkelt- hij op zijn top een goede rol zou kunnen spelen in een van de grote competities in de wereld, maar waarschijnlijk niet in de NBA.

Ex-scout Internationaal Jeugdbasketball, Ex-coach en schrijver over Basketball Aart Dekker & (Jeugd-)Coach Jan Lievaart volgen de MU20 -en dan vooral de B-Divisie- al jaren, maar hebben ook MU20-A-toernooien van het begin tot het einde gevolgd, en mogen zich dus met recht ‘Kenners van de Europese MU20-categorie’ noemen.
Zij willen met hun bijdragen Fiba-Europe-basketball in Nederland promoten, de kennis over deze fantastische soort van Basketball bij de Nederlandse Liefhebbers vergroten, en het Oranje Jeugd-basketball steunen.
Zij interviewden voor de tweede keer alle Oranje MU20-spelers en schreven daar voor iedere speler een korte evaluatie bij over wat ze gezien hebben tijdens MU20-B van 2016.
Het doel? Deze spelers bekender maken in Nederland.

Opmerking bij de evaluatie: bovenstaande ‘sterren-evaluatie’ geeft de maximale bandbreedte die we mogelijk achten, verdeeld in een evaluatie per speler nu, en de volgens ons maximale upside van die speler. Voorspellen is moeilijk –’…vooral als het om de toekomst gaat…’ sprak Wim Kan ooit. Het is dus heel wel mogelijk dat een gedreven individu deze momentopname ‘verslaat’, en daartoe dagen we deze twaalf spelers ook nadrukkelijk uit … ‘Prove us wrong!’

Let wel: het betreft hier een moment-opname, en alleen de kijk van Lievaart/Dekker.

Foto’s: met dank aan Ivonne de Bruin

1152b

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.