CP3 by Basketball Totaal

Inhaalrace MU16 niet beloond tegen Slovenië; gesprek met Oshean Brathwaite

In Novi Sad hebben de Orange Lions MU16 tegen Slovenië niet hun eerste winst kunnen pakken. De inhaalrace stokte bij 53-57 in het derde kwart. Door de 62-77 nederlaag gaat Nederland in 2019 terug naar de B-groep.

– zie hieronder of direct hier het interview met Oshean Brathwaite –

Een extra lange halftime-onderbreking (Nederland was nog in de kleedkamer, toen alles en iedereen al klaar stond voor de sprongbal), gekoppeld aan een zoneverdediging, bracht de Orange Lions terug van 34-47 naar 53-57, oftewel een run van 19-10. Tot daar en niet verder, besloot Slovenië. De jonge collega’s van de Europees kampioen bij de senioren eindigden de wedstrijd met een 9-20 spurt, waardoor het duel uiteindelijk nooit echt spannend was.

Verdedigend deed Oranje het in de tweede helft met 30 punten-tegen heel aardig. Het probleem lag ook nu weer voornamelijk in de aanval. Slechts 11 assists (20 voor de Slovenen) en een schotpercentage van net 30. Lichtpunt bij Oranje was Oshean Brathwaite, die rust en daadkracht uitstraalde. Hij liet vertrouwen in zijn afstandsschot zien, wat uitmondde in vijf rake driepunters en 19 punten in totaal. In het interview (zie onder) vertelt hij, dat de coaches hem aanmoedigen het schot te nemen. Vandaag liet hij zien, waar dat toe kan leiden.

Het goede spel van Brathwaite kon niet verhullen dat het voor Oranje nog lastig is om zich bij de Top-16 van Europa staande te houden. Slovenië, toch ook maar nummer 39 op de MU16 FIBA-ranking, liep gestaag uit naar een comfortabele voorsprong, nadat het aanvankelijk (na de eerste vijf minuten) 14-gelijk was. Zoals gisteren voorspeld was Alen Malovcic meteen dominant. Hij scoorde 18 punten in de eerste helft (15 in het eerste kwart!). Opvallend genoeg maakte hij er na rust nog slechts vier. Enerzijds kun je dus zeggen dat Oranje zich goed op hem wist in te stellen; anderzijds kunnen je stellen dat dit aan de late kant was.

Bij Nederland kwam naast Brathwaite alleen Kraag scorend tot dubbele cijfers. Het jonge talent liet zien, leuke aanvallende moves in huis te hebben. Hij kan driven, spinnen, doorstappen, via het glas raak mikken. Dat leverde hem vandaag 10 punten (5-10 schot) en ook nog eens 6r op. Kraag is een doelgerichte speler, die met zijn ‘Pink Panther’ lenigheid en lengte verrassende acties kan laten zien. Regelmatig schiet hij ook van buiten, waardoor hij zijn inside game aanvult met enige dreiging vanaf driepuntsafstand. Zijn schot van buiten is nog niet constant, dus daar is werk aan de winkel.

Toprebounder bij Oranje was Jaron Held met 10, hij reboundt doorgaans goed (6.5 gemiddeld), en dat is redelijk ongebruikelijk voor een guard. Helaas had hij wel de laagste plus-minus van het hele team, -18. Zijn zeer zwakke schot (1-13) en balverlies (5 turnovers) droegen daar zeker aan bij.
Het is niet helemaal goed te begrijpen dat hij voor zijn schot bleef kiezen, te meer daar hij dit toernooi sowieso al moeilijk het netje kan vinden: over zijn laatste vijf wedstrijden schiet hij 7-50 (5-35 tweepunters), dat is 14%. Ook zijn lay-ups wilden vandaag niet lukken. Sterk punt in zijn spel zijn de vrije worpen: gemiddeld komt hij elke wedstrijd zes keer aan de lijn, en hij werkt daar af tegen een redelijk percentage.

De moeite die Nederland heeft, om punten te maken, blijkt ook uit het feit dat voor deze wedstrijd geen enkele speler een gemiddelde had boven de 10 ppg (Brathwaite heeft dat inmiddels wel). In het algemeen nemen de guards veel schoten tegen een laag percentage (de genoemde Held, maar ook Bosch, Vianen, en Van den Heuvel), en worden de bigs te weinig bereikt. Zij moeten een behoorlijk deel van hun kansen uit aanvalsrebounds halen. Guard Milan Bosch, die dit toernooi 8-34 schiet, leek na het eindsignaal meer bezig met zijn reclamatie bij de scheidsrechter, of hij op dat laatste schot niet aangetikt was, dan met het verlies van zijn ploeg.

Tegen Georgië, dat netjes in de race bleef tegen Montenegro, maar toch net een tikje minder was, zal Nederland in alle vroegte morgen (11u30) er alles aan doen om de eer te redden: een wedstrijd winnen op MU16 A-niveau. De eerstvolgende kans daarop is pas weer over twee jaar; dan moet Nederland wel volgend jaar meteen weer uit de B-groep zien te promoveren, wat een uitdaging van formaat is.
Wat de beste manier is, om de Georgiërs te bestrijden, hebben de mannen van coach Goedee vandaag met eigen ogen gezien: zij bleven vanmiddag in de hal om de tegenstander ‘live’ aan het werk te zien.
Georgië was zwaar aangeslagen, toen hun come-back (met twee ultieme kansen op winst of minstens OT) nèt niet beloond werd. Kunnen zij zich morgen oprichten tegen Oranje, of is het juist Nederland, dat het EK met winst op de laatste dag gaat verlaten? In dat laatste geval zal Oranje in ieder geval de bijdehandte (trash-talkende & nummer-23-dragende) Merkviladze moeten afstoppen. Hij is een stevige, lange, en beweeglijke speler die 14.3p en 7.4r per wedstrijd noteert.

Nog 1 andere tip: een Duitser met een Nederlandse naam: Luc van Slooten kent momenteel een bliksemstart tegen Italië (9-0 en 16-8) en heeft hele nette cijfers tot nu toe: gemiddelden van 10.2p en 5.2r.
Vandaag wordt zijn wedstrijd geleid door onze landgenoot en FIBA-ref Antio Sinterniklaas.

Foto: FIBA.basketball

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.