CP3 by Basketball Totaal

Ingezonden brief: Arbitrageleed

refrefrefRob Hartemink is een gereputeerd scheidsrechter in Rayon Oost. In de facebookgroep van arbiters in rayon Oost postte hij de onderstaande open brief aan de NBB. Omdat dit item niet alleen arbiters in Oost betreft plaatsen wij zijn verhaal ook hier.

Geachte dames/heren,
het is nu bijna eind november. Tot nu toe heb ik, en vele anderen met mij, geen wedstrijd en- reiskosten vergoeding gekregen van september en oktober.
Een aantal arbiters ( ik praat nu over rayon/afdeling Oost waar ik fluit ) heeft wel EEN wedstrijd uitbetaald gekregen, een heleboel anderen, waaronder ik, hebben tot nu toe niets vergoed gekregen. Het gaat om wedstrijden vanaf de tweede divisie die door de bond uitbetaald dienen te worden.
De bond verwacht van scheidsrechters een professionele instelling. Uniforme kleding. Ruim van te voren aanwezig bij de wedstrijden, stages bijwonen etc.
Basketbalwedstrijden fluiten is een hobby. Een hobby die geld kost. Want voor 0,19 eurocent per kilometer kun je geen auto rijden. Van de wedstrijdvergoeding blijft ook niet veel over. Je betaalt een paar consumpties, of eet iets voor of na een wedstrijd ( als je om bijvoorbeeld 18.00 een wedstrijd hebt en eerst anderhalf uur moet rijden plus voorbereiding ) Helaas zijn er nog legio verenigingen waar een scheidsrechter niets krijgt aangeboden.
Als wij op een professionele manier met onze sport moeten omgaan verwacht ik van de bond dat zij ook serieus met de scheidsrechters omgaat. Een van de zaken die daarbij spelen is het op tijd overmaken van vergoedingen van gefloten wedstrijden. En geen maanden wachten en dan ‘at random’ wat vergoedingen overmaken.
Nu ik toch bezig ben over vergoedingen, nog een punt: de vergoedingen van de arbiters gaan omlaag. Ik hoorde dat de vergoedingen in de eredivisie per 1 januari 2015 omlaag gaan en dat er een voorstel ligt om de vergoedingen van de rest van de competities in de loop van 2015 ook met 25% te reduceren.
Ik zou graag op twee vragen antwoord willen hebben:
1. Waarom duurt het zo lang voordat vergoedingen worden over gemaakt?
2. Wat is de achterliggende gedachte om de vergoedingen flink te verlagen?
Ik zie uw antwoord graag spoedig tegemoet.
Met vriendelijke groet,
Rob Hartemink
Basketbalscheidsrechter in hart en nieren.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.