CP3 by Basketball Totaal

In Memoriam Ton Koemans

In zijn woonplaats in Spanje is gisteren oud-international Ton Koemans overleden. Koemans debuteerde in 1951 in het Nederlands team en droeg 18 keer het shirt van Oranje. Onder bondscoach Dick Schmüll vertegenwoordigde Koemans in 1951 Nederland tijdens het vierde Europees kampioenschap.
Ton Koemans speelde tijdens zijn actieve loopbaan voor de Rotterdamse Arrows. Als spelverdeler wist hij zijn goede vriend en center Rinus de Jong blindelings te vinden. De Jong: ‘In die tijd werden er jammer genoeg nog geen statistieken bijgehouden, maar alleen al op mij had hij per wedstrijd 7 a 8 assists.’ 
In 1964 degradeerde Arrows uit de hoogste afdeling en viel het Rotterdamse bolwerk uit elkaar. Rinus de Jong vertrok naar Den Bosch om bij EBBC te gaan spelen. Koemans koos voor zijn maatschappelijke loopbaan.
Als coach van het Schiedamse Juventus promoveerde Koemans naar de eersteklasse. Daarna werd hij in 1967 coach van de Utrechtse landskampioen SVE. Met Koemans dachten de Utrechters hoge ogen te kunnen gooien in de Europa Cup, maar het lot koppelde SVE aan het onverslaanbare Real Madrid. In de achtste finales werd SVE in eigen huis met 66-90 afgedroogd. In Madrid won Real met 112-67 van de Utrechters.
Uiteindelijk kwam Ton Koemans mede aan de basis van de bloeiperiode van het Bossche basketball te staan. Rinus de Jong: ‘Hij was mijn eerste echte sponsor bij EBBC.’
Als managing director van Sperry Rand (hij werd in die functie in september 1968 benoemd) verbond hij de naam van de producent van elektrische schrijfmachines aan de club van (inmiddels) voorzitter Rinus de Jong.
Als Sperry Remington begon EBBC aan zijn nationale en Europese opmars. Koemans trof bij de Brabantse club zijn oude Arrows-vrienden Rinus de Jong en teammanager Wim Hakman. Hij bood Kees Akerboom een betrekking aan, waardoor de beste speler van Nederland de overstap van Haarlem naar Den Bosch maakte.
Hoewel van historische grote betekenis, toonde Koemans zich bescheiden bij de start van sponsoringovereenkomst. In De Tijd van 11 april 1974 zei Ton Koemans: ‘Ik sta hier niet als basketballgek, ik sta hier als managing director van Sperry Remington, een bedrijf dat inziet dat een van de belangrijkste vormen van reclame maken op dit ogenblik in de sportsponsoring ligt. Mijn gehele omgeving heeft mij steeds voorgehouden dat sponsoring van een basketballteam op haar plaats zou zijn als we toch iets in de sport zouden gaan doen. Ik zelf heb dat min of meer bewust proberen af te houden omdat dat in mijn geval zo logisch is.’
De liefde voor de sport en de vriendschap met Rinus de Jong gingen nooit verloren. Ook na de sponsoring van Sperry Remington bleef Ton Koemans het basketball intensief volgen. Als ‘buitenlandse spion’ voorzag hij Nashua Den Bosch regelmatig van tips en adviezen bij het bestormen van de Europese ladder.
Door zijn verhuizing naar Spanje raakte Ton Koemans in Nederland enigszins uit beeld, maar niet bij de Godfather van het Bossche basketball, Rinus de Jong, die Ton Koemans zijn ‘beste basketballvriend’ noemt. In een reactie op het overlijden van Ton Koemans zegt De Jong: ‘Ik weet dat we niet het eeuwige leven hebben, maar om hem te moeten missen, doet me veel pijn.’
Ton Koemans is 87 jaar oud geworden. Hij zal in Spanje worden gecremeerd.

Bron: Facebook NBB

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.