CP3 by Basketball Totaal

In Memoriam: Leny Renout van Beek

witte roosVoormalig basketballinternational Leny Renout-van Beek is op 86-jarige leeftijd overleden. Ze was de weduwe van scheidsrechter en Lid van Verdienste Toon Renout.

Leny Renout-van Beek was afkomstig van Landlust, maar speelde haar belangrijkste wedstrijden voor het in landstitels grossierende Blue Stars, later FIAT Stars en Gerard de Lange. Bij die club was ze ook coach.

Ze debuteerde in 1949 in het Nederlands team en speelde 52 officiële interlands. Daarbij deed ze mee aan drie EK’s: die van 1950 in Boedapest, die van 1958 in Lodz en die van 1960 in Sofia. Nederland eindigde bij die evenementen respectievelijk als twaalfde, achtste en achtste.

In 1974 nam ze de coaching van het Nederlands vrouwenteam over van Dick de Liefde Dat was vlak voor het EK in Italië, in Sassari en Cagliari. Ze coachte Oranje tijdens dat EK zeven wedstrijden, won er twee en verloor er vijf en finishte met het Nederlands vrouwenteam als elfde van de dertien deelnemers.

Leny Renout-van Beek wordt maandag 21 december gecremeerd. De plechtigheid zal plaatsvinden om 16.00 uur in de aula van Crematorium Westgaarde, Ookmeerweg 275 in Amsterdam. Er is daarvoor gelegendheid tot afscheid nemen, van 15.00 tot 15.20 uur, in Uitvaartcentrum Westgaarde.

Met dank aan NBB-basketballarchivaris Jacob Bergsma.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.