CP3 by Basketball Totaal

In memoriam: Dean Smith

DeanSmithcropped2Een van de allergrootste coaches uit de geschiedenis van onze mooie sport is niet meer. Gister is, zo vernamen wij vandaag , Dean Edwards Smith overleden. De grootmeester werd 83 jaar.

De grootheid van Smith is misschien wel het best in beeld te brengen door het besef dat de Hall of Fame de in Emporia Kansas geboren coach een ‘Coaching Legend’ noemde. Smith was maar liefst 36 jaar als coach actief op North Carolina. Tussen 1961 en 1997 was hij daar hoofdcoach, en de drie jaar voordien ook al assistent. Met 879 zege’s was hij bij zijn afscheid in 1997 de coach met de meeste overwinningen ooit tot dat moment. Met een percentage van .776 staat hij in de top 10 van beste winstpercentages aller tijden in de NCAA. Imponerende cijfers zonder meer. En een cijfer wat misschien nog wel meer indruk maakt is een stunning 96.6% van zijn spelers die afstudeerden! Kom daar tegenwoordig nog maar eens om.

een reactie

  1. Multiple Offense and Defense was in de jaren tachtig een van de eerste boeken die ik las over basketball. Geschreven door Dean Smith. De simpele wetenschap die er in stond en staat gebruik ik nog steeds. Bijvoorbeeld wanneer je aantal schoten + balverlies + keer op de vrijeworplijn groter is dan dat van de tegenstander dan rebound je goed. Simpel na te gaan en effectief. De logische codering van verdediging(en) want toen speelden men vooral wisselende verdedigingen. De four-corner offense die je toen nog kon spelen heb ik ook vele malen “geleend”. Een keer het team en de coaches nog een keer in actie gezien bij, hoe kan het ook anders zou ik bijna zeggen, de Haarlemse Basketball week. Prachtig om te zien.
    Bedankt voor de wijsheid en de inzichten.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.