CP3 by Basketball Totaal

ijzersterke tweede dag Orange Angels

De Orange Angels lieten er op de tweede dag van het 3×3 Basketball-toernooi op de Youth Olympic Games in Nanjing geen gras over groeien. Zowel tegen Estland als tegen Venezuela wisten Janis Ndiba, Esther Fokke, Charlotte van Kleef en Fleur Kuijt de wedstrijd voortijdig* te beslissen. Daarmee is de vieze smaak van de onnodige nederlaag gisteren, tegen gastland China, weggepoetst. Bondscoach Peter van Paassen was dan ook dik tevreden over de prestaties van de Nederlandse Vrouwen Onder 18 jaar.

De Youth Olympic Games in Nanjing zijn afgelopen weekend van start gegaan. Gisteren mocht de Nederlandse 3×3 Basketball-afvaardiging meteen aan de bak tegen gastland China. Vooral door een vroege foutenlast werd die wedstrijd met 13-7 verloren, terwijl zowel Janis, Esther, Charlotte en Fleur als de bondscoach het gevoel hadden dat er meer in had gezeten. Dat moesten ze dan maar de volgende dag aantonen.

Vandaag moesten de Orange Angels in hun eerste wedstrijd tegen Estland. Vooraf bleek de ploeg uit de Baltische staat even sterk als Nederland ingeschat. De 21-7 overwinning van Oranje VU18 was dan ook een prima prestatie. Maar liefst 8 op 18 tweepunters** vielen binnen. Van Paassen: “Zij hadden de dag ervoor zeer overtuigend gewonnen en het was duidelijk dat ze sterk leunden op één speelster, Lass. Het gameplan was dan ook om haar uit de wedstrijd te houden. Die taak heeft Janis prima op zich genomen. Fleur, Charlotte en Esther communiceerden erg goed in de verdediging en gaven de nodige hulp. We haalden vertrouwen uit onze defense, waardoor – zeker in de laatste vier minuten – onze schoten gemakkelijk vielen. Echt een overtuigende én terechte uitslag.”

Gesterkt door die overwinning mochten de Orange Angels later op de dag aantreden tegen het ook al niet misse Venezuela. Maar ook tegen de Zuid-Amerikaansen ging het van een leien dakje: 22-9. “Venezuela had eerder op de dag al laten zien een lastige ploeg te zijn. Ze zijn met maar drie in plaats van vier speelsters naar de YOG afgereisd. In hun wedstrijd tegen Brazilië lieten ze al zien dat hun versie van ‘small-ball’ in combinatie met een pitbullmentaliteit heel doeltreffend kan zijn. Ik heb de meiden dan ook gevraagd gecontroleerd te spelen en verdedigend druk te zetten op de snelle speelsters van Venezuela. Dit lukte uitstekend. Fleur speelde haar beste wedstrijd tot nu toe, Esther wisselde haar afstandschot goed af met sterke ‘drives’ naar de basket en Charlotte was uitermate effectief in de ‘pick and roll’. Janis zorgde ervoor dat Venezuela geen kansen kreeg in de aanvalsrebound, iets waar zij in de voorgaande wedstrijden juist heel succesvol waren. Al een prima tweede dag”, besluit Peter van Paassen.

* wanneer in het 3×3 Basketball één van de twee ploegen op 21 punten uitkomt is de wedstrijd voortijdig beëindigd

** de driepunter uit het vijf-tegen-vijfbasketbal is een tweepunter in het 3×3 Basketball 

Bron: NBB

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.