CP3 by Basketball Totaal

iBasketball regelt vijf plaatsen voor scheidsrechters op Camp in Berlijn

barrytwittort
De Nederlandse topscheidsrechter Barry Peters gaat komende Pasen (2 tm 6 april) naar Berlijn om daar een scheidsrechtersclinic te geven. Aardig genoeg krijgt hij daar gezelschap van de Britse instructor Bob Bhania. ‘Die was om 2004 op de clinic waar ikzelf met drie man heb leren fluiten ook de grote naam’. Zo komt het cirkeltje aardig rond voor de in Doetinchem wonende arbiter die een set sterke scheidscoaches uit de Nederlandse eredivisies om zich heen verzameld heeft.

Peters (39) is net terug van een ochtendrondje hardlopen als we hem spreken. ‘Eigenlijk zijn er te weinig scheidsrechterscampen’ begint hij zijn betoog. Nu is het dan een camp voor 3 PO (three person officiating) waar hij zijn medewerkering aan verleent, maar dat wil niet zeggen dat het camp alleen interessant is voor talenten die op de rand staan van dames of heren eredivisie. ‘Nee, dat is een misvatting. De wedstrijd die je fluit is hetzelfde, of je nu met twee of met drie man fluit. Je hebt alleen een groter team, en dat helpt je om de wedstrijd in betere banen te leiden’ zo telt hij twee en één bij elkaar op. ‘De loopovertredingen zijn hetzelfde, de fouten worden nog steeds op dezelfde manier gemaakt en spelers en coaches zullen nog steeds af en toe denken: Wat doe je nou’
De geboren Nijmegenaar doceert verder: ‘Door met zijn allen een aantal dagen heel geconcentreerd bezig te zijn met waar je loopt of niet en over situaties te praten met de scheidsrechterscoaches (allen met uitgebreide ervaring in de hoogste klassen) die meegaan, word je je veel bewuster van wat er op het veld gebeurt. Dat leert je op een slimmere manier naar je eigen wedstrijden te kijken, en we denken dan ook dat deelnemers aan het camp een betere scheidsrechter worden op die manier, en dat fluiten nog leuker wordt,’ zo legt hij een link naar de sessies die hij bij zijn oude vereniging Wildcats regelmatig geeft. ‘Fluiten is leuk’.

Inhoud
Hoe het kamp eruit gaat zien wil hij niet teveel over zeggen. Na enig aandringen dan toch. ‘We beginnen natuurlijk even met basisdingen. Waar loop je als je met drie man fluit, en waar moet je kijken. Eerst even op een coachbord, en dan in de zaal, zodat iedereen het gevoel heeft waar die moet zijn.’ Een dag later zullen de deelnemers dan in trio’s het veld opgaan. ‘ Dat gaat natuurlijk heel onwennig zijn, daarom hebben we per veld twee coaches voor de scheidsrechters. Bijna één op één dus’. Na de wedstrijden is het de bedoeling dat er filmsessies komen. ‘ We duiken dan met de hele groep samen een lokaal in om ervaringen uit te wisselen en praten over onderwerpen als ‘overtredingen’, ‘Onsportieve fouten’ of ‘manieren om om te gaan met weerstanden’ in de wedstrijden. Dat zijn onderwerpen die je als je met twee man op een veld staat ook tegenkomt.’ Aldus Peters die vertelt dat er na zo’n middagsessie een tweede blok wedstrijden gefloten wordt , en dan ’s avonds gaan de deelnemers nog een keer samen zitten om zaken te bespreken.
Het interactieve karakter van de clinic, alsmede de in-game coaching maken van de clinic een waardevol leermoment voor alle deelnemers.

Terugdenken aan de clinic waar hij in 2004 met Bhania kennis maakte. ‘Ik had al wat gelezen over three men officiating voordat ik naar Berlijn ging, dus het fluiten ging vrij aardig. Toch krijg je tijdens en om je wedstrijden heen dingen te horen van de staff waar je echt beter van wordt. Niet alleen als je het al vaak gedaan hebt, maar ook als je voor het eerst met drie op een veld staat.

Omdat iBasketball vindt dat fluiten echt leuk is hebben we dan ook vijf plekken kunnen regelen op het camp. Wil jij dus met pasen jezelf verbeteren als scheidsrechter, en leren van internationale toparbiters? Mail dan naar [email protected] voor meer informatie over de clinic.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.