CP3 by Basketball Totaal

iBasketball Podcast met Roel van de Graaf (BC Apollo en Heroes Den Bosch) – deel 2

In deze tweede Podcast van zo’n 60 minuten praat Marnix Lamers verder met Roel van de Graaf, de coördinator van de jeugdafdeling van BC Apollo en technisch manager van Heroes Den Bosch.

In dit tweede en laatste interview met Roel van de Graaf voor iBasketball praten we weer over prachtige en actuele basketballonderwerpen. Bv. het onderwerp ‘opleiden / hoe zorgen we voor goede spelers’.

We gaan daarom nog even door op hoe de jeugdopleiding van BC Apollo de zaken benadert. Sommigen vinden dat de Amsterdamse talenten teveel ‘uitvliegen’ naar het buitenland, m.n. Amerika. Roel zegt daarover onder meer: ‘Het gebeurt alleen op initiatief van de speler zelf, als die zelf de ambitie uitspreekt. De Apollohal is niet per se het eindstation. Ook al vind ik zelf Amerika niet per se de beste optie.’ En Roel legt uit dat de Europese route ook niet per se de beste is. Technisch en tactisch wel beter. Maar qua fysiek en winnaarsmentaliteit is Amerika nog steeds verder.

Roel is het eens met de visie van Marco van den Berg (Orange Lions Academy) dat het USA Basketball minder veelzijdig is en we (meer) moeten focussen op Europees basketball, als laatste land in Europa. Maar: ook de USA heeft nog steeds veel te bieden op basketballgebied.
Wat neemt Apollo aan technische inzichten over uit de Euroleague?

Wat moet er anders in hoe we opleiden? Kunnen Nederlandse jongens dominant spelen? Bv. Tristan Enaruna had daar moeite mee bij Apollo.
‘Let wel, hij is een groot talent, dat we moeten koesteren’. Hoe zit het nou eigenlijk met zijn paspoort en daarmee zijn speelgerechtigdheid voor het Nederlands team? De beruchte ‘sterretjes achter de naam’, daar zijn nu andere regels voor.
En hoe we nog steeds (final call …) kunnen profiteren van ‘Nederlandse Amerikanen’, mits …

Peter van Noord, coach van o.a. Nederland B, de jonge talenten die in de zomer met hem werken, kan hier een waardevolle rol in hebben. Onder meer door een eerste positieve kennismaking met “spelen in een Oranje shirt” te bieden.

Houd qua Nederlandse Amerikanen de heren Joe Wieskamp (Iowa) en Nate Reuvers (Wisconsin) in de gaten! Beide maken kans om door de NBA gedraft te worden.

Roel gelooft niet in de Orange Lions Academy. ‘Het voelt alsof we spelers tegen de stroom in in Nederland willen houden.’ ‘OLA kan zijn rol niet vervullen, de Badalona’s en Bayern Münchens zijn al zoveel verder.’
Roel zal overigens nooit een Apollo-speler tegenhouden op welke route ook: ‘wie naar college wil, doet er wel goed aan te beseffen dat slechts 30% een ‘impact speler’ is. De anderen worden beperkt opgeleid, als role players.’

Hij geeft ook aan waarom hij ook niet in de RTC’s gelooft, de Regionale Talenten Centra. Met een kritische vraag over het kennisniveau bij de NBB op dit gebied. En: ‘waarom is eigenlijk de oorspronkelijke opzet van de OLA losgelaten en wie heeft dat besloten?’ Tevens: ‘wie heeft de bondscoach van de mannen (Maurizio Buscaglia) aangesteld?’

Uiteraard komt ook Heroes Den Bosch aan bod. Roel is daar technisch manager sinds april 2019. Wat zijn zijn taken? Wat zijn de ambities? Wat komt er bij kijken om in de Nederlandse top mee te doen? Er zijn eerst profielen vastgesteld van de gewenste stijl, daar zijn een coach en spelers bij gezocht. Is het niet een te perimeter-georiënteerd team? Dat heeft z’n redenen.

‘We willen graag Europees spelen. Dat past bij ons motto ‘Better every day’. ‘De ultieme wens is om Champions League te spelen.’

DBL: het aantal Amerikanen is wederom erg hoog. Vindt Roel ook. Maar waarom koopt hij er dan zoveel? En wat wil Roel inbrengen in de DBL? ‘We moeten de lat hoger leggen. Kijken naar de feiten. Andere internationale competities van kleinere landen hebben ook een gedurfde keuze gemaakt en zijn geslaagd.’

Ja, wat hem betreft mag de BeNeLiga er zeker komen. Wat zou een goede eerste stap zijn daarvoor? De VTB-league in de Baltische regio en de ABA (Adriatisch gebied) laten zien hoe het moet. Heroes-eigenaar Van Oosterhout is een groot voorstander van de BeNeLiga.

Roel doet nog meer: internationale scouting voor EuroLeague-teams. Hoe gaat dat in z’n werk, welke stats ziet hij, wie krijgt hij te spreken?

Roel doet veel, op meerdere plekken. Bijten die taken elkaar niet? Wat zou er gebeuren als Bob van Oosterhout Kenyuoe Ondaan of Siem Uijtendaal van Apollo wil hebben?

Roels netwerk is groot inmiddels. Hij biedt overigens aan dat hij mensen in het Nederlandse basketball graag helpt aan (internationale) kennis en contacten. Contactgegevens: 06 52 59 46 45 / [email protected]

Deel 1 van dit gesprek vind je hier.

De uitgebreide introductie over Roel van de Graaf is onlangs hier verschenen.

Marnix Lamers

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.