CP3 by Basketball Totaal

iBasketball in gesprek met UCLA, ABA en NBA legende Swen Nater

Het is niet elke dag, dat één van de beste rebounders uit de ABA en NBA-geschiedenis in Nederland is. Op zondag 13 oktober 2019 gaf Swen Nater (geboren in 1950 in Den Helder onder de naam Langeberg) een big men clinic in Soest. Én een interview aan iBasketball.

(Dit interview is ook als Podcast (mp3, 29 MB) te beluisteren.)

Nater verhuisde op zijn 9e naar Californië en spreekt nog een klein beetje Nederlands. Het interview gaat daarom in het Engels. In zijn succesvolle carrière behaalde hij zowel persoonlijke als teamprestaties. Die zorgen er onder andere voor, dat hij is voorgedragen als lid van de Basketball Hall of Fame. Om toegelaten te worden, moet hij wel ingestemd worden en dat is niet bij voorbaat zeker.

Naters succes begon al op het fameuze UCLA in de NCAA. Hij won twee kampioenschappen en leerde achter Bill Walton en onder de leiding van ‘The wizard of Westwood’, coach John Wooden, het basketballvak.
Ook al startte Nater achter Walton geen enkele collegewedstrijd, toch blonk hij meteen uit zodra hij de kans kreeg. Zowel in een All-Starwedstrijd na het collegeseizoen, als in de selectie van Team USA in 1972, die hij vanwege ziekte (een absurd eetpatroon, afgedwongen door coaches Hank Iba en John(ny) Bach … bepaald geen UCLA-fans) moest verlaten. Dat team zou op de dramatische Zomerspelen in München de meest beruchte wedstrijd ooit spelen, en verliezen van de Sovjet-Unie.

De Milwaukee Bucks, die al UCLA’er Kareem Abdul-Jabbar in de gelederen hadden, kozen Nater in de eerste ronde van de NBA-draft. Ook de Virginia Squires van de ABA hadden interesse, draftten hem, en boden meer geld. Dus de keuze was snel gemaakt, en Nater werd prompt Rookie of the Year in de ABA. In die league wist hij niet veel later ook beste rebounder te worden. Een kunstje dat hij een aantal jaren verder ook in de NBA voor elkaar wist te krijgen. Daarmee is Nater de enige speler die in beide profleagues de reboundtitel wist te winnen, een prestatie die niemand ooit zal evenaren. Tevens werd hij twee keer gekozen als ABA All Star.

Na de opheffing van de ABA ging Nater naar de NBA-ploeg die zijn draftrechten had, de Bucks dus. Ook daar boekte hij successen. Zo pakte hij in één wedstrijd 33 rebounds en maakte hij 30 punten. Daarmee staat hij op een zeer illuster lijstje. Slechts 15 andere spelers kregen dat ooit voor elkaar in de NBA. In de laatste jaren is het helemaal uitzonderlijk; alleen Kevin Love en Dwight Howard haalden de lijst. Zelfs legendes als Karl Malone, Charles Barkley, Tim Duncan, Hakeem Olajuwon, Shaquille O’Neal, Patrick Ewing, David Robinson of Dennis Rodman presteerden het niet.

Z’n beste NBA-seizoen draaide Nater in ‘zijn’ Californië. Bij de (toen nog San Diego) Clippers, die net verhuisd waren vanuit het koude Buffalo (NY), pakte Nater de rebounds die hij als een speer afleverde bij de snelle guard Randy Smith. In die periode speelden o.a. ook Freeman Williams, Sidney Wicks, Kevin Kunnert, Kermit Washington en Lloyd ‘World B.’ Free bij de Clippers. Hoofdcoach was Gene Shue.

Nater eindigde zijn NBA-carrière in Los Angeles, maar dan bij de Lakers. Coach Pat Riley had net Paul Westhead opgevolgd en moest het vak nog leren. Nater: “Magic Johnson was de eigenlijke coach, hij vertelde ons wat er moest gebeuren”. Het team haalde de finale van 1984, waarin de Celtics met 4-3 te sterk waren (de fameuze ommekeer na Larry Birds “we played like a bunch of sissies” opmerking).

Na de NBA speelde Nater nog 1 jaar in Europa, bij Udine in Italië. Het jaar daarna had ook Barcelona interesse in de sterke center, maar Nater had inmiddels een jong gezin en wilde dat niet wéér verhuizen. Hij besloot het profbasketball vaarwel te zeggen.
Hij was daarna actief als coach (won een kampioenschap in de National Christian College Athletic Association) en bouwde aan een succesvolle carrière in het bedrijfsleven bij Costco, een groothandelsconcern dat zijn thuisbasis heeft in Washington state. Nater woont dan ook in de buurt van Seattle.
Swen Nater is tevens een ervaren motivational speaker. Onder de leuze ‘7 feet of motivation’ legt hij het verband tussen topsport en succes in het ‘gewone’ leven. Daarbij komt de team building die hij van John Wooden leerde, nog altijd van pas.

Bekijk hier ons gesprek met Swen Nater:

(Dit interview is ook als Podcast (mp3, 29 MB) te beluisteren.)

iBasketball bedankt de organisatie in Soest, Red Stars, UBALL, en Dick van der Hammen voor het mogelijk maken van het interview.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.