CP3 by Basketball Totaal

Hybride

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Hij baarde nogal wat opzien, Chinanu Onuaku, de rookie van de Houston Rockets. De 19-jarige forward/center schoot laatst in een preseason game tegen de Pelicans zijn vrije worpen onderhands en die beelden gingen via de sociale media de hele wereld over.

Het AD, dat geen aandacht besteedt aan het landelijke mannenbasketbal en zich meestal meldt bij Oranje als de hele bups al een tijdje aan de gang is, plaatste het ‘opmerkelijke’ filmpje op zijn site, en voegde daar aan toe dat het wel op korfbal leek! Lachen!

Bakhuys
Als er ergens ter wereld een voetballer scoort met een vallende kopbal dan doet-ie dat à la Beb Bakhuys, maar als je je vrije worpen neemt zoals Rick Barry dat ooit, heel succesvol deed, ben je aan het korfballen. In Nederland hebben we nauwelijks benamingen voor basketbalacties. Vroeger hadden we het nog wel eens over Akerboom-achtige afstanden als iemand van verre raak mikte. Kees Akerboom 1.0 schoot ooit uit alle rangen en standen de bal in de basket. Dat er geen driepuntslijn was, had geen effect op zijn schotkeuze. Zeven meter, acht meter, Aak ging gewoon omhoog wanneer en waar hem dat zinde, achteruit vallend of ooit tegen Leiden bijna vanachter het bord, met een knie opgetrokken.

De Worthy
In de Moves Hall of Fame zou ik ook graag de Toon van Helfteren Fake zien, waarbij de schijnbeweging niet met de bal werd gemaakt, maar door slechts de wenkbrauwen richting het dak te laten gaan. Hele frontlines tegelijk heb ik daar op zien happen. Ook de Worthy mag van mij bijgezet worden: vliegen naar de basket, het fluitsignaal horen en dan bijna over de achterlijn vallend over het bord de bal nog even snel scoren. De Jong loerde daar op en was/is er goed in. Er zijn in de geschiedenis van het vaderlandse basketbal vast meer bewegingen die een naam verdienen, maar hoewel ik pretendeer alles te weten is dat niet zo. Uw suggesties zijn van harte welkom.

Toupet
In de USA, uiteraard, heb je wat meer signature moves want daar stelt onze sport wat meer voor. Zoals de vrije worpen van Barry, die ook nog eens een NBA-seizoen met een keurige toupet op heeft afgewerkt. En dan vinden ze het raar dat ik de ‘70’s mis. Maar goed, Rick the dick (volgens de verhalen was hij een onuitstaanbare hork) schoot dus zijn vrije worpen onderhands. Niet dat hij op een andere manier de bal niet in de basket kon krijgen, want de man was een fenomenale basketballer en een begenadigd (bovenhandse) schutter. De enige speler die topscorer was in de NCAA, ABA en NBA.
Zijn vrijeworppercentage is heel lang het hoogste in de NBA-geschiedenis geweest (90%). Zijn tijdgenoot Wilt Chamberlain, hij van al die statistische records, was een drama qua vrije worpen. Als de Big Dipper die zoals Barry had geschoten, was hij helemaal nooit meer in te halen geweest. Maar hoewel de move van Wilt een heel lelijke finger roll was, vond hij het waarschijnlijk uncool om zo vrije worpen te nemen.

Skyhook
De topscorer aller tijden in de NBA is Kareem-Abdul Jabbar. 38.387 punten maakte hij, en een heleboel daarvan kwamen tot stand via de skyhook. Was ik nu jong (helaas) en lang (als u mij kent weet u: dubbel helaas) dan trainde ik elke dag uren op zo’n beweging, of in ieder geval iets in die richting.
Maar ook zo’n schot, of een van de andere ‘post moves’ die de grote jongens van de NBA in de voorbije decennia zo ongrijpbaar maakten, zijn blijkbaar niet meer hip om aan te leren. Jabbar, McHale, Moses, Hakeem (Dream shake), ze zouden wat mij betreft nog meer domineren dan toen. Op de website The Ringer, van een van mijn favorieten Bill Simmons, werd laatst gesteld dat spelers die met hun rug naar de basket spelen weliswaar nog wel bruikbaar zijn, maar dat ze niet meer de impact kunnen hebben zoals ooit.
In het tijdperk van cybermetrics en ‘pace and space’ zou een low post game niet rendabel zijn. De beste ‘bigs’ van het moment zijn hybrides, die ook lekker uit kunnen stappen en drietjes schieten. Nu ben ik zeker niet tegen vernieuwing in sport (ik zag laatst per ongeluk twee praatprogramma’s over voetbal en wist meteen waarom we in Nederland daar niet meer goed in zijn) maar een positie fatsoenlijk leren spelen kan toch altijd?

Onhoudbaar
Iemand met de skills van een Jabbar of Olajuwon zou onhoudbaar zijn. Ik zie niet in waarom de vloer kleiner zou worden met een goede post speler. Tegenwoordig wordt er meer gekeken naar en getraind op atletisch vermogen dan naar daadwerkelijke vaardigheden. De ‘centers’ van Team USA gezien in Rio? Gelooft u mij maar voor een keer dat als de jongens van nu wat van de vaardigheden van ‘toen’ zouden hebben, hun atletisch vermogen alleen maar versterkt zou worden. Als ze dan ook nog, indien nodig, als die dappere Onaku zo hun vrije worpen zouden nemen, dan werden het toppers.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.