CP3 by Basketball Totaal

Huitzing en Sloof voor GEO-scholenproject in Rio

IngeinRioRolstoelbasketballinternational Inge Huitzing en assistent-bondscoach Irene Sloof hebben vorige week een bezoek gebracht aan Rio de Janeiro. Het tweetal was door NOC*NSF gevraagd om voor het GEO-scholenproject (Ginasio Experimental Olympico) clinics te geven op scholen in de Braziliaanse stad waar in 2016 de Olympische en Paralympische Spelen worden gehouden. Huitzing hield daarnaast op elke school een presentatie over haar topsportloopbaan en over haar dromen, met als doel de Braziliaanse kinderen te inspireren. Kinderen krijgen daar niet de mogelijkheidheden om onderwijs te volgen zoals we dat in Nederland kennen. Reden om even met Inge Huitzing te mailen.

Wat heb je tijdens het verblijf in Rio allemaal gedaan?
“Samen met Irene Sloof heb ik drie GEO-scholen bezocht om daar basketballclinics te geven aan groepen scholieren. Daarnaast heb ik op deze scholen ook nog presentaties gegeven met mijn verhaal: van een carrière als valide basketbalster naar een rolstoelbasketballcarriere, op weg naar een gouden medaille in Rio.”

Hoe was het contact met de Braziliaanse kinderen?
“Super! Zo enthousiast, niemand hoef je te motiveren om te bewegen. Ze zijn zeer leergierig en bewegen makkelijk. Je hebt niet in de gaten dat de meeste kinderen school als rustige haven hebben, terwijl het thuis en in de buurten waar ze wonen zeer onrustig kan zijn.”

Waarom is het bezoek zo belnagrijk?
“Het is belangrijk om iets naar Rio te brengen zoals een bezoek als dit. Om leraren en leerlingen kennis te laten maken met een topsporter en een coach van wereldniveau. De leraren waren zeer geïnteresseerd in hoe de sport via club en scholen is georganiseerd in Nederland. In groepsgesprekken op elke school met sportleerkrachten en de directeur hebben we kennis uit kunnen wisselen. We hopen dat dit project voortgang heeft na de Spelen van Rio en dat er nog meer GEO-scholen zullen ontstaan. Sport is de bindende factor waardoor hoogstwaarschijnlijk meer kinderen op school blijven en er een aantal ook kansen krijgt om verder te leren middels scolarships. Daar tegenover staat dat wij in 2016 in Rio iets willen halen: een gouden medaille.”

Wat is je het meest bijgebleven van de trip?
“Een kind van een jaar of negen die de vraag stelde wat de grootste uitdaging in mijn leven tot nu toe is geweest. Geef maar eens antwoord met in je hoofd alleen maar de gedachte dat alles wat je op zou noemen in het niet valt bij de uitdaging waar zij dagelijks voor staan.”

Klik hier om meer over het GEO project te weten te komen.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.