CP3 by Basketball Totaal

Hrvatska

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Eerst helemaal niet, toen weer wel en uiteindelijk net niet. Oranje verloor in Kroatië en nu blijft het spannend in de groep.

Het was interessant maar niet altijd leuk om te zien wat druk met mensen kan doen. Basketbal stelt in Kroatië ietsjes meer voor dan bij ons, en in de vele pagina’s aan voorbeschouwing stelden sportschrijvers hun vraagtekens bij ongeveer alles waar het de nationale ploeg betrof. In vergelijking daarmee waren wij hier nog mild voor Hiddink en Blind.
De stoel van coach Ivica Skelin was roodgloeiend. Een nieuwe nederlaag was hem zeker fataal geworden en zelfs na de krappe overwinning op Nederland is zijn baan nog niet veilig, zoals hij zelf ook aangaf na afloop.

Blazoen
Bij winst zou Nederland dóór zijn en het Kroatische blazoen nog erger geschonden. De Kroaten begonnen furieus en een afstraffing dreigde voor de Hollanders, maar die toonden karakter, en hoe. Oranje maakte een fase door waarin het zowel mooi als slim basketbalde.
Kroatië, natuurlijk niet in de stabielste mentale gesteldheid, was meteen alle zelfvertrouwen kwijt. Aan de lichaamstaal van de schutters was opeens af te lezen dat ze dachten o jee, deze mag ik niet missen. En zoals elke eerstejaars student sportpsychologie je kan vertellen, nooit bezig zijn met de uitkomst maar alleen met het proces.

Momentum
Vanaf het moment dat Hammink die driepunter maakte, leek het kwartje (of de kuna) de Nederlandse kant op te vallen, zeker toen Slagter en Van der Mars (die zijn beste interland speelde) sterk doorkwamen. Alleen raakten de Lions het momentum weer kwijt. Net toen ik aan mijn kijkgenoot uit zat te leggen dat Nederland vaak moeite heeft met ploegen die goed van afstand schieten, kreeg het thuisland twee keer een open driepunter. Ik meende even een zoneverdediging te zien, maar in ieder geval kon eerst Sakic en daarna Uljarevic vrij aanleggen. De oude rot Zoric, hij van de 16 verschillende clubs, bracht de beslissing. Dat hij, net na een time-out, uit een redelijk simpele out of bounds scoorde, vond ik knullig.

Druk
Kroatië ging winnen, maar gelukkig had Nederland nog een eindsprintje in huis waardoor het onderling doelsaldo in het voordeel van Nederland is. Bij die ‘onmogelijke’ driepunter van Kloof zag je Skelin denken: wordt mij dan niets bespaard?’
Het komt dus op het derde window aan om te bepalen welke drie teams er doorgaan. De verschillen zijn klein, en dat is op zich al een verheugende constatering, al heb je er nu weinig aan. ‘We’ worden nooit meer echt weggespeeld, maar er is nog een verschil tussen mee kunnen spelen en een wedstrijd beslissen, en ik denk dat dat verschil ‘m zit in hoe je met ‘druk’ kunt omgaan.

Windows
Het derde window is in de zomer, en dan zal alles anders zijn. Op dit moment werken die windows natuurlijk niet echt. Spelers uit de Euroleague, de NCAA en de NBA kunnen tijdens het seizoen niet voor hun land uitkomen en daar word je als liefhebber natuurlijk niet vrolijk van, laat staan als land met veel spelers in die competities.
Kroatië kan er straks heel anders uitzien, met alle NBA-spelers aan boord bijvoorbeeld, en dan kan het nog best twee keer winnen. En hoe ziet Oranje er dan uit? Hopelijk zit de Plaza in de zomer ook lekker vol als Nederland met 8 of meer van Roemenië moet winnen om door te gaan naar de volgende ronde.

Moeilijk
Hoe dan ook zal het bereiken van het WK heel moeilijk zijn, zo lijkt het althans na de afgelopen vier interlands. Dat geeft helemaal niet. België, toch verder dan wij, staat er vooralsnog slechter voor. Laat het een extra stimulans zijn voor het nieuwe opleidingsprogramma.
Daar ben ik voorlopig niet negatief over, al word ik altijd een beetje meewarig als ik lees dat de Spelen van 2028 het doel zijn. Natuurlijk: reach for the stars, maar zullen we ons eerst eens plaatsen voor een EK of WK? En als die windows nog even blijven, moeten we nog een extra groep opleiden die dit soort wedstrijden tijdens het seizoen kan winnen als de eerste laag in Amerika of de Euroleague actief is.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.