CP3 by Basketball Totaal

Hoop

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Heel even leefden we in de illusie dat we (nieuw-)normaal konden beginnen. Helaas. Voorlopig geen toeschouwers bij wedstrijden, en nu maar bidden dat het bij drie weken blijft.

Het zal gek zijn, die bijna-spookwedstrijden zonder publiek. En misschien ook interessant, want van thuisvoordeel is nu veel minder sprake. Hebben de cijferfreaks daar al een statistische analyse op losgelaten? Het zal altijd een vraag blijven, maar zouden de Lakers en de Heat ook tegen elkaar in de NBA-finale hebben gestaan als niet alles in de Bubble van Oom Walt was gespeeld? Gek dat de NBA-finale nog bezig is terwijl de DBL en WBL aan het nieuwe seizoen beginnen.

Op 3 oktober, onze Leidse feestdag die voor het eerst sinds 1574 digitaal ‘gevierd’ gaat worden. Ik zou zeggen, schaf het een jaartje af. Maar dat is een ander verhaal. Ik ben allang blij dat de DBL is teruggekomen op zijn besluit om niet te spelen zo lang er geen publiek mag komen. Kon natuurlijk niet, met het kabinetsbesluit zo vlak voor de start. Als iedereen ingevlogen, gecontracteerd en (enigszins) voorbereid is, blaas je de boel niet meer af.

We moeten, zoals ik al zei, wel heel erg hopen dat het bij drie weken blijft. Eerlijk gezegd vrees ik met grote vrezen, als ik elke dag de cijfertjes zie. Maar wie weet. Als we de afgelopen maanden een ding hebben geleerd, is het dat we weinig hebben geleerd. Toen onze premier zei dat we moesten uitkijken dat we niet achter het virus aan gaan lopen, kon ik een gniffel niet onderdrukken want dat is precies wat we al die tijd al doen.

De maatregelen zijn reactief, niet proactief, dat kunnen we toch wel stellen? Ik suggereer overigens niet dat er geen maatregelen nodig zijn. Bij sommige denk ik alleen dat ze een meer symbolische functie hebben. Eigenlijk wilde ik een vlammend betoog houden tegen een paar van die maatregelen, maar laat ik zo eerlijk zijn dat de recente cijfers mij doen twijfelen.

Maar hier is het probleem: als blijkt dat bijvoorbeeld het niet toelaten van toeschouwers bij sportwedstrijden het aantal geïnfecteerden (het lijkt wel een zombie-film) doet dalen, waarom zou je er na drie weken dan mee ophouden?

Tegelijk is dit het doemscenario van de sportclubs. De DBL bijvoorbeeld is natuurlijk afhankelijk van betalend publiek, en het is ook prettig als ze een consumptie nuttigen als ze er zijn. Er zouden al minder mensen komen, nu komt er niemand. Een heel seizoen lang houdt geen club dat vol. Een seizoen geen DBL, dat uitgerekend nu drie nieuwe deelnemers heeft, en het is ook klaar met betaald basketbal in Nederland.

Wat mij betreft mag de KNVB achter in de rij aansluiten als het gaat om steunaanvragen, want voetbalclubs hebben tenminste nog transfer- en tv-gelden. Nu eerst maar de zaalsporten.

Maar dan nog. Kijken we vandaag en morgen naar het orkest van de Titanic dat dapper doorspeelt terwijl het schip zinkt?

Ja, er komen betaalde livestreams. Dat klinkt onsympathiek, maar dat is het niet. De clubs kunnen weinig anders. Als ik er kritiek op mag hebben, dan is het meer dat het nog niet helemaal is uitgewerkt. Had dit niet in plaats van seizoenkaarten gekund? Ik durf te wedden dat er bij elke club een heleboel fans zijn met zo’n groot hart voor hun club dat ze hadden gelapt.

De grote X-factor bij elke maatregel is de mens zelf. Je kunt de sport, en de horeca, allemaal ge- en verboden opleggen, maar het gaat erom dat idioten de vrij eenvoudige regels niet aan hun laars lappen. Volgens mij gaat het juist best goed in de horeca en de sportcomplexen. Daarbuiten vallen er meer slachtoffers, helaas. Tijdens de eerste golf bijvoorbeeld, werkte iedereen netjes thuis. Nu sta je vanaf drie uur ‘s middags alweer in die vervuilende file.

In de lagere basketbalregionen vallen er al geregeld wedstrijden uit en de helft van de duels in de vrouweneredivisie gaat niet door vandaag. Dat heeft niets met cafébezoek of toeschouwers te maken, maar het is wel zorgelijk. Cijfermatig gezien mogen we deze toestanden in de DBL ook verwachten, alle inspanningen van de clubs ten spijt.

Het Nederlandse basketbal heeft niet zo veel vlees op de botten, dus laten we, nogmaals, hopen dat we hier uitkomen. Hoe graag had ik deze column besteed aan de ontzettend interessante ontwikkelingen in de DBL. Shane Hammink bij Gelderland bijvoorbeeld (wellicht voor zo lang als het duurt maar dan nog), Mohamed Kherrazi bij Rotterdam (dat wordt het team waar je niet tegen wilt spelen), Morgan Stilma en de Oostblokkers bij Den Bosch, het eclectische gezelschap in Den Haag, de kwaliteit van Zwolle, Emmanuel Nzekwesi bij Leiden (wordt op z’n minst een All*Star), de Rudezjes bij Donar, het feit dat er iemand met de heerlijke naam Bolden Brace speelt in Den Helder (klinkt als een speler uit de ABA in 1974) en noem maar op.

Ik ga voor u in al deze verhalen duiken, zolang er nog gebald mag worden. Vanavond ben ik met mijn perspas waarschijnlijk de enige toeschouwer. Ik heb er zin in maar graag voel en hoor ik u binnenkort weer achter me. De DBL is toch veel te leuk om ermee op te moeten houden?

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.