CP3 by Basketball Totaal

Hoofdprijs voor NBB

De Nederlands Basketball Bond is door de FIBA onderscheiden met de Award voor ‘Most Active Federation’ in het 3×3 basketball. Nederland loopt als land voorop in de stormachtige ontwikkeling die het 3×3 basketball mondiaal doormaakt. De prijs voor Most Active Federation gaat naar de bond die meeste wedstrijden heeft georganiseerd en daardoor de meeste spelers aan 3×3 basketball laat meedoen.

De prijs is donderdagavond (10 december) in Doha overhandigd aan Francisca Ravestein, voorzitter van de NBB. In Doha wordt het 3×3 All Star Tournament gehouden, een van de meest lucratieve toernooien met 120.000 dollar aan prijzengeld.

De NBB krijgt deze prestigieuze prijs, omdat de wereldbasketballbond FIBA de NBB gebruikt als voorbeeld voor andere bonden. FIBA 3×3 Development Manager Robert Rieblinger liet zich tijdens het Nationaal Basketball Congres in Amsterdam al ontvallen dat ‘Nederland de place to be is voor 3×3’.

In een officiële verklaring  voegde de FIBA daar tijdens de huldiging aan toe: “De NBB heeft de toon gezet voor alle basketballbonden in de wereld met de organisatie van meer dan drieduizend wedstrijden afgelopen seizoen, waar zo’n vierduizend 3×3 basketballers aan mee hebben gedaan. Niet alleen zijn er outdoor evenementen in de zomer gehouden, maar samen met de clubs verspreid over het hele land is ook een succesvolle wintertour neergezet. Voor deze indrukwekkende cijfers, in combinatie met hun creativiteit en dynamiek, verdient de 3×3 community in Nederland deze prijs.”

De Streetball Masters Tour, die in de zomermaanden wordt gehouden,  is  in het 3×3 basketball een van de grootste tours in Europa, zelfs van de wereld. Sinds 2014 is daar ook nog de Streetball Masters Winter Tour bijgekomen, waarmee Nederland voorop loopt in Europa. De Streetball Masters Finals maken al sinds 2012 onderdeel uit van de FIBA Europe 3×3 EuroTour. De NBB blinkt uit in de organisatie van de 3×3 basketballevenementen, mede dankzij de nimmer aflatende inzet van de vrijwilligers, coaches, scheidsrechters en betrokken verenigingen. Dat blijkt ook uit het feit dat de FIBA Nederland al sinds 2014 de organisatie van de EK-kwalificatietoernooien  toevertrouwt.  Daarbij wordt de NBB ondersteund door de stad Amsterdam, die veel in 3×3 basketball investeert. Nog een plus: sinds 2012 is de Streetball Masters Tour een ‘qualifier’ voor de FIBA 3×3 World Tour.

Daarnaast is Nederland een van de slechts zes landen die zich hebben geplaatst voor alle vier WK’s in 2016 (mannen en vrouwen senioren, mannen en vrouwen U18). In alle categorieën staat Nederland in de top zes van de wereldranglijst en bij de Vrouwen en Mannen U18 zelfs op de eerste plaats.

Een andere reden voor toekenning van de Award is dat de spelvorm 3×3 een belangrijk rol vervult in alle breedtesportprojecten van de NBB, zoals Basketball’sCool en Peanutbasketball.

Francisca Ravestein, voorzitter NBB: “Ik ben er erg trots op dat wij als Nederlandse bond deze award hebben gekregen. Het is een beloning voor alle mensen die heel hard gewerkt hebben om van 3×3 in Nederland een succes te maken.”

Martin Ho Suie Sang, manager basketballontwikkeling bij de NBB: “Deze award toont aan hoe zeer 3×3 leeft in Nederland. Het enthousiasme, de toewijding en de passie van al die spelers die op alle toernooien komen spelen, dat is waar we deze mooie prijs aan te danken hebben. En we staan nog maar aan het begin van nog mooiere dingen die gaan komen.”

3×3 basketball
3×3 basketball is sinds 2011 door wereldbasketballbond FIBA officieel erkende discipline binnen de basketballsport. Het is ontstaan op de vele basketballpleintjes in de grote steden van de Verenigde Staten. 3×3 Basketball is uitgegroeid tot de grootste urban teamsport ter wereld. De Nederlandse Basketball Bond (NBB) organiseert jaarlijks het Open Nederlands Kampioenschap 3×3 basketball, dat bekend staat onder de naam Streetball Masters Tour. Deze evenementen vinden plaats in de stadscentra van verschillende steden in Nederland. In Nederland groeit de sport explosief. Het is de ambitie van de FIBA om 3×3 basketball als discipline toe te voegen aan de Olympische Spelen in Tokyo in 2020.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.