CP3 by Basketball Totaal

Hoe nu verder?

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Het is met het grootste genoegen dat wij ons ongelijk kenbaar maken. Jawel, ik zat mis, was abuis, had het bij het verkeerde eind. Mijn bange voorgevoel dat de Bondscoach straks geen bondscoach meer zou zijn, klopte niet.

Mea culpa. Ik vermoedde dat men van Toon van Helfteren af wilde. Het bleek niet zo, dus zoals beloofd sorry. Zoals ook aangekondigd: geen excuses voor mijn kritiek op de lengte van de beraadslagingen. Het heeft langer geduurd dan dit basketbalboegbeeld verdiende (overigens, iemand mag een mooie staat van dienst hebben en een fatsoenlijk mens zijn, alleen om sentimenten hoef je van mij niemand aan te stellen; ook en/of vooral zijn recente prestaties geven daar aanleiding toe).

Vernieuwing
Ik denk niet dat het een makkelijke beslissing is geweest, of een unanieme. Uit de opmerkingen in het persbericht over de verdere invulling van de staf van Oranje, met termen als lange termijn en ontwikkelingen, proefde ik een sterke hang naar vernieuwing. Is eerst de optie onderzocht om meteen te vernieuwen? We zullen het waarschijnlijk nooit weten. De kans lijkt me aanwezig dat de nieuwe assistent dan wel ‘associate headcoach’ in 2019 de baas wordt, en dat is op zich dan wel weer goed beleid.

En hoe nu verder? De mensen van het NMT moeten nu het prijskaartje dat hangt aan het beleid dat ze willen voeren, zien te bekostigen. Tijdens de recente bondsvergadering bleek dat zoiets niet eenvoudig gaat worden. Had ik ook niet verwacht. De NBB nam een groep initiatiefnemers die een goed plan hadden bedacht om meer geld voor de mannenploeg bijeen te krijgen, de wind uit de zeilen door tijdens de ledenvergadering opeens met 25 duizend euro extra aan te komen. ‘Het betere schraapwerk’, werd er gezegd, wat niet duidt op enige structuur, maar goed.

Topsport
Voorstellen om het budget van het mannenteam verder te verhogen, haalden het niet. Er werd daarna wat gefoeterd op de ‘breedtesport’, die het de ‘topsport’ moeilijk maakt. Ik heb begrip voor die sentimenten, al denk ik ook dat het belangrijk is dat de ‘topsport’ niet neerkijkt op de ‘breedtesport’. Ik hoef hier niemand uit te leggen hoeveel contributie je moet neertellen voor faciliteiten die die naam niet eens waardig zijn. Voor topsport zijn sponsors nodig, dan wel in de vorm van bedrijven, dan wel lokale overheden, dan wel het NOC*NSF, het liefst een combinatie van die dingen.

Gekke jongens
Mocht er serieus geld worden gegenereerd, dan moeten er vele noden worden gelenigd. Onder anderen het vergoeden van de tot nu toe voor de eer spelende internationals. Mocht ik ruim in de slappe was zitten, de eersten die ik een helpende hand zou toesteken waren die gekke jongens die onbetaald hun hart eruit spelen voor Oranje. ‘Zo’n Worthy de Jong, die doet dit allemaal om niet? Jongens, we gaan zo vergaderen over hoe we dit buitengewoon sympathieke team kunnen helpen.’
Spelen voor je land is natuurlijk geen commerciële bezigheid, maar de tijd en inzet dienen wel beloond. Het is maar goed dat ik het niet voor het zeggen heb trouwens, want anders zou er een ongelijke beloningsstructuur van kracht zijn. Eerst geld naar de De Jongs, Kloofs, Slagters, Kherrazi’s en dat soort mannen. Gasten die gewoon komen opdraven, ook als er geen EK wordt gespeeld.

Model
Het nog op te richten CTO aan de mannenkant zal volledig worden geleid door het NMT. Ik ben razend benieuwd op welke leest ‘ons’ opleidingsmodel geschoeid gaat zijn straks. Want in het wilde weg maar een beetje gaan zitten opleiden, dat kan natuurlijk niet! Hoe komt de polderbasketballer van straks eruit te zien, na zijn opleiding? Wat is het voorbeeld? De NBA of de Euroleague?
Of is goed basketbal goed basketbal? Na de uitschakeling van Oranje in Zagreb, schreef ik dat we in Nederland vooral weer moeten leren schieten. En leid vooral ook centers op! Ik las ergens dat er qua CTO vooral met lange mannen gewerkt gaat worden. Een post die wat kan, maakt het leven voor zijn schietgrage ploegmaats makkelijker.

Lessen
Natuurlijk is een CTO in de eerste plaats een individueel programma, maar hopelijk ligt ook straks onze kracht bij het collectief. Geen Selfie-basketbal alsjeblieft. We verdedigen met elkaar en we vallen met elkaar aan, daarbij wel gebruikmakend van ieders specifieke kwaliteiten. De lessen van de huidige bondscoach indachtig.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.