CP3 by Basketball Totaal

Hoe deed Oranje het sinds 1990 tegen de 3 EK-kwalificatie opponenten?

Interlands_NL_GER_OOS_DEN

Dankzij de welhaast sublieme website van Jacob Bergsma, http://www.j-dus.com, kon iBasketball het bovenstaande overzicht voor u tevoorschijn toveren.
U ziet alle interlands van de Oranje mannen tegen de kwalificatietegenstanders van dit jaar, Duitsland, Oostenrijk, en Denemarken, sinds 1990.

De overall-balans in de laatste 25 jaar is 9 gewonnen, 12 verloren.
Sinds 2008 ging het goed, 7 gewonnen en 4 verloren. Wel verloor Oranje vanaf 2011 de laatste 2 wedstrijden van zowel Duitsland als (!) Oostenrijk.
In “officiële” (dwz EK-kwalificatie) wedstrijden tegen Oostenrijk en Denemarken deed Oranje het de afgelopen 25 jaar ronduit goed: 6 maal winst en 1 maal verlies (dat was met 1 punt in een controversiële uitwedstrijd in Oostenrijk, waar onder andere rumoer was omtrent de jury en de klok/punten).
Afgelopen zomer oefende Oranje, in de aanloop naar EuroBasket te Zagreb, in het Noorditaliaanse Trento tegen zowel Duitsland als Oostenrijk. In een fase dat Nederland nog volop aan het groeien was, werd verloren van beide landen, in beide gevallen met een redelijk bescheiden verschil. Tegen Duitsland deed o.a. Dennis Schröder (Atlanta Hawks) niet mee. Ook voormalig NBA-kampioen en MVP Dirk Nowitzki was er niet; hij heeft afgelopen jaar sowieso afscheid genomen van de Duitse Mannschaft (alhoewel “Heintje Davids” nog altijd op de loer ligt, natuurlijk). Wat Chris Kaman gaat doen, weten we nog niet. Sinds dit seizoen speelt ook Tibor Pleiss (2.21 m!) in de NBA, bij Utah. Het is afwachten, welke topspelers voor hun land willen en mogen uitkomen, deze zomer. Oostenrijk en Denemarken wisten nog nooit een NBA-speler voort te brengen. Als we Hank Beenders (jaren ’40) meetellen, staat ons land op 6 NBA-helden: Smits, Elson, Hammink, Gadzuric, en Nater.

Dit artikel is tot stand gekomen dankzij het idee van Twan van Helfteren.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.