CP3 by Basketball Totaal

Hoe basketball de wereld gaat verheffen

De 18 verborgen superkrachten van The Game, tevens tips voor een ongekend waarachtig prachtig leven.

Het gaat, laten we het eufemistisch zeggen, bijzonder met de wereld. Man oh man wat maken we elkaar af. En wat doen we elkaar pijn.

Er is iets nodig. Een nieuw medicijn? Welnee, het bestaat al lang. Maar net als met zoveel dingen, al staat het voor onze neus, we zien het meestal niet.

Beste hoopheads, bballlovers, dunkjunks, ik geloof dat onze sport, en alleen de onze, de wereld kan redden van de ondergang.

Het is natuurlijk niet voor niets dat het Engelse woord ‘hoop’ in onze taal ook een belangrijke betekenis heeft. ‘Hoop’ biedt hoop.

Bron: https://www.amazon.nl/Audacity-Hoop-Basketball-Age-Obama/dp/1439913099

Mand-bal heeft al miljoenen mensen blij gemaakt. Het is één van de grootste sporten ter wereld. Het is zelfs de grootste sport in het grootste land ter wereld en in het land dat cultureel het meest dominant is. Honderden miljoenen zijn aan de buis gekluisterd. Basketball verspreidt iets moois.

Onze sport kan dat nog meer doen – iets moois next level – mits WIJ de kans pakken. Wij zijn de sport. De sport zelf is lucht, is niets, zonder onze aanwezigheid en intenties. Wij geven basketball bezieling. Onze levenskracht laat de bal stuiteren. Onze verbeeldingskracht laat ons tevoren zien hoe we gaan spelen en het spel beleven.

LBJ op de cover van Sports Illustrated, The Chosen One. ‘Wij zijn allemaal de uitverkorenen’.

Basketball bracht de wereld al dunks, spanning en sensatie. Laten we nu de diepere potentie van basketball benutten. Ook jij kunt een heel andere kijk hebben op ‘het spelletje’. Bewuster basketballen. Want ook jij kunt deze verborgen superkrachten van The Game aan gaan spreken. Zie ze als 18 Basketball Mand-fulness Doelstellingen, zoals de VN 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) hanteert.

Bron: worldbasketball.tumblr.com
 1. Assist
  Vertaal het genot van een mooie pass naar het plezier om elkaar te helpen. Deze tijd is turbulent. Het is volgens steeds meer mensen een overgang naar een heel nieuwe samenleving. En die overgang vraagt om het loslaten van het oude. Dat is zoeken, waarbij we elkaar hard nodig hebben. We zijn letterlijk geprogrammeerd om elkaar te helpen. Vraagt wel, om ons ego wat in te dammen.
 2. Release
  De schutter laat los, de bal vertrekt naar zijn bestemming. Let go … we kunnen nog zoveel oude denkpatronen loslaten, zoals het machtsdenken. Denken vanuit schaarste. Het willen overmeesteren van de natuur. Alles in regels willen vastleggen. Geld, geld, geld … time to release those beliefs … shoot!
 3. Uitboxen
  Wat de wereld hard nodig heeft, is out of the box denken. De complexe problemen van deze tijd kun je niet met de oude mindset oplossen. Alleen met een nieuwe. Dus leer je werkcollega’s uitboxen!
 4. Fake
  Wat is nu nog echt? Wij basketballers kennen al jaren de kracht van een goede fake. Een schotfake, een passfake, een dribblefake, zelfs een verdedigende fake, you name it. En wij kunnen dus helder onderscheid maken tussen fake en echt. Dat is een cadeau aan deze wereld die in alle fake-bombardementen en web-trollen radeloos lijkt te zoeken naar waarheid. Een wereld waar velen de schone schijn ophouden. Zoals heel treffend en geestig verbeeld in dit filmpje van 12 minuten ‘Instagram vs Reality’.
 5. Hangtime
  MJ bracht ons hangtime. Adopteer dat … even lekker hangen hoog in de lucht en de verdediging net wat eerder de zwaartekracht laten ervaren dan jij. Pas met hangtime heb je overzicht in elke situatie en kun je nog beter je volgende move bepalen.
 6. Playing big
  Wij stuiteraars kennen de kracht van ‘groot spelen’. De illusie dat mensen maar nietige wezens zijn die zich nederig moeten gedragen, mag aan gort. Denk en speel groot! En dan niet een groot ego, maar grote capaciteiten.
 7. Hybrids
  Heel hip, de lange man die ook uitmuntend is met driepunters en passing vanaf de perimeter.
  Net zo hybride als nu gevraagd wordt: met één been in het oude systeem staan, en met één been in het nieuwe. Want ineens in het nieuwe kan niet. Go Hybrid.
 8. Garbage man
  Bv. Kurt Rambis (LA Lakers in de 80’s) was een ultieme cultheld. Altijd hard werkend, ruimde hij de rommel op van de superstars die LA toen had. Activeer de vuilnisman in jezelf! Alle shit die naar boven komt, weg ermee, laat het verteren in voeding voor iets mooiers.
 9. Crossover
  Verander van richting, stap over, ga iets nieuws aan. Zoals Allen ‘The Answer’ Iverson die zelfs MJ op het verkeerde been zette.
 10. Fade away
  Zorg ook regelmatig dat je een stapje naar achteren doet. En dan loslaat terwijl jij als persoon een beetje verdwijnt. Wel zo gezond voor je ego.
 11. Crunch time
  Als het erom spant, laat gebeuren wat er wil gebeuren … laat onder spanning alles vloeibaar worden. Laat het kraken, laat de uitkomst zich als vanzelf ontvouwen.
 12. Shot clock
  Briljante basketball-uitvinding toch! Dit inspireerde zelfs Marco van Basten toen hij bij de FIFA werkte aan allerlei spelregelwijzigingen. Hij kreeg het er niet door.
  Welnu, er zijn meer mogelijke toepassingen: er wordt nog veel teveel geschoten in deze wereld. Dus: klok erop. Nog 4 maanden, en dan moet het voor eens en altijd afgelopen zijn met alle schietpartijen. We kunnen niet bezig blijven. En geen buzzerbeaters!
 13. The Pill
  Een van de mooiste bijnamen voor de bal. De pil, middel tegen elke kwaal. Kopzorgen? Ga een potje schieten. Teveel energie in je lijf? Leef je uit in de verdediging.
 14. Rebound
  Na alle missers en ellende van de laatste decennia, kunnen we nog steeds terugkomen. Die kans weer pakken en een nieuwe poging wagen.
 15. Inside gaan & find your center
  Elk team wil een grote, goede center. Het grappige is: die hebben we allemaal in ons. Ga naar binnen, naar binnen … daar, in onze kern, tussen al onze emoties, overtuigingen, eerdere ervaringen etc. etc., daar is ons centrum. Als we daarin zijn, staan we zoveel steviger. Nog scherper gesteld: de wereld werkt van binnenuit, ook al lijkt het van niet. Vanuit ons centrum.
 16. Power forward
  En als we dat weer gevonden hebben, kunnen we volle kracht vooruit! Niet in het verleden blijven hangen, maar voorwaarts.
 17. Nothing but net
  Feilloos, ringloos, flappend schieten … dat is onze nette droom. Trouwens, dat net van ons: is dat niet een prachtige nettafoor voor een wereld waarin alles verbonden is? En dan niet digitaal, maar op een natuurlijke manier. Want alles, echt alles is ten diepste deel van dat ene universum. Voortgekomen uit die ene bron.
 18. Magic
  Als we onszelf daar weer terugzien, is alles mogelijk. Lansing, Michigan gaf ons Earvin, aka Magic, die kon toveren met een bal. Nu kunnen we dat ook, zelfs zonder bal. Deze wereld transformeren in iets veel mooiers … let the magic happen.
Bron: theawesomedaily.com

Marnix Lamers

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.