CP3 by Basketball Totaal

Heya Den Bosch!

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Het verlossende woord kwam: Den Bosch speelt aankomend seizoen opnieuw in de basketbaleredivisie. Zelfs voor een Leidenaar goed nieuws. De ploeg waarvan ‘we’ in het Leidse het liefste winnen moet natuurlijk wel beschikbaar zijn om te kunnen verslaan.

We staan aan de vooravond van het 40ste seizoen sinds de invoering van de play-offs en in al die tijd is het Leiden niet gelukt om Den Bosch te verslaan in een serie. Om vier decennia aan onkunde, pech en weet ik veel wat allemaal goed te kunnen maken, is het wel belangrijk dat de rivaal ook in dezelfde competitie speelt, wil je ‘m kunnen kloppen.

De ins en outs weet ik er niet van, maar ik vermoed dat het niet veel heeft gescheeld. Als je een persbericht naar buiten brengt waarin je het hebt over juridische verplichtingen, gevoelige gesprekken met schuldeisers en de afwikkeling met de fiscus, dan heeft het verdedigen van de pick and roll niet hoog op het prioriteitenlijstje gestaan de afgelopen tijd.

Econoom

Hoe is het verdomme mogelijk, denk ik meestal als ik dat soort berichten lees. Hoe bestaat het dat een club zoveel betalingsachterstand heeft? Er is bepaald geen groot econoom aan mij verloren gegaan, maar het lijkt me dat er veel meer is uitgegeven dan er is binnengekomen. Waarom nou toch? Want, voor de goede orde, het is niet echt normaal dat de schuldeisers een rij vormen tot om de hoek. Blijkbaar is het in sport al gemeengoed geworden dat je ver boven je stand leeft. En ben je ‘een naam’ in die sportwereld, dan kom je daar vaak mee weg. Natuurlijk speelt FC Twente volgend seizoen in de eredivisie, want die 781 miljard schuld die er was opgebouwd, lag aan het vorige bestuur! Nieuwe poppetjes, lange neus naar de mensen die nog geld dachten te krijgen en daar gaan we weer.

Nogmaals, geen idee van de Bossche situatie maar het financiële wanbeleid dat ik hierachter vermoed, straalt af op de rest van de eredivisie. Het valt al bepaald niet mee om in Nederland onze toch zo prachtige sport te vermarkten, maar een sponsor vinden die eerst oude schulden moet aflossen, is al helemaal lastig. En nodigt anderen bepaald niet uit om geld in een basketbalclub te pompen, terwijl we dat juist zo hard nodig hebben want van de (lokale) overheid hoeven we niets te verwachten. Even te druk met voetbalclubs nat te zetten.

Fenomenaal

Het zit ons in het basketbal ook niet mee, toegegeven. We hebben een paar fenomenale sponsors gehad in de loop der tijden. Parker, Nashua, Nationale Nederlanden o.a. (ja, we zijn weer even terug in de heerlijke ’70’s en ’80’s) en recenter bijvoorbeeld Zorg en Zekerheid. Ik ben blij dat ik op de site van het multimediale imperium dat iBasketball is, deze namen gewoon mag noemen, want van oudsher is het not done om in de pers over sponsors te praten.

Elke keer als ik onze wielrenners over het asfalt zie stuiteren, ik bedoel: als ik naar de Tour zit te kijken, valt me weer op dat de ongelukkigen van bijvoorbeeld de antihaaruitvalshampooploeg komen. Terwijl sponsornamen van basketbalteams in de pers meestal maar mondjesmaat genoemd mogen worden.

Voor het stukje (sorry) herkenbaarheid snap ik het. Als ik het in mijn verslag voor het Leidsch Dagblad alleen maar heb over SPM, snapt misschien niemand dat Leiden tegen rivaal Den Bosch heeft gespeeld. Aan de andere kant zouden we de sponsornamen best vaker mogen noemen, want ook basketbalvolgers danken hun bestaan aan de geldschieters in de sport en wellicht zelfs de media die zo’n sport volgen ook.

’s Lands grootste ochtendkrant maakte het vroeger vrij bont door te weigeren om sponsornamen weer te geven, zelfs tijdens de hoogconjunctuur van eind jaren zeventig, begin tachtig. P. Leiden had gewonnen. Als wraak spraken Mart Smeets en kompanen in die jaren over de T. Als ik het boek Verhaal Halen van/over Mart lees (en dat zou u ook moeten doen) was sportsponsoring vroeger bijna een vies woord.

‘Wij’ media zouden daar best soepeler in kunnen zijn naar mijn bescheiden mening. Maar elke keer dat een basketbalclub onder de vlag van wat voor goedbedoelende sponsor dan ook meer schulden opbouwt dan palmares, heeft de sport er weer een litteken bij. In de tussentijd kan Den Bosch een voorbeeld nemen aan Leiden.

Uitgenast

Wat? Ja, 29 jaar geleden speelde BS Leiden, dat zijn grote geldschieters had zien afhaken, met een wereldploeg in de eredivisie. Zonder buitenlanders, met ‘uitgenaste’ profs die eigenlijk semiprofs waren. Kragtwijk, Hagens, MVP Van Helfteren, u weet nog wel hopelijk. Uiteindelijk verloren ze in de halve finale van Nashua (ziet u hoe makkelijk dat tikt?) maar ze lieten wel een onvergetelijke indruk achter. Op mij, onder andere. Den Bosch kan nu weer zoiets doen. Met Akerboom en Wessels, ik zeg maar wat. En dan Toon als coach. Ik zou er niet eens mijn geld op zetten dat Leiden aan die lange losing streak een einde maakt.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.