CP3 by Basketball Totaal

Het LeBron-conundrum

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Nu hij voor de vijfde keer in acht pogingen verliezend finalist is, nemen vooral zijn criticasters de gelegenheid te baat om LeBron James te vergelijken met Michael Jordan. Dat vind ik niet fair. Ten opzichte van een groepje andere Hall of Famers.

De discussie is ongeveer zo: nu LeBron weer een finale heeft verloren, kan hij niet de titel van beste aller tijden (GOAT) overnemen van Jordan. Dat vraagstuk is om te beginnen al gemankeerd. Op het cv van Jordan kunnen we terugkijken, want hij stopte 14 jaar geleden al met basketballen. James (32) is geen kuikentje meer, maar hij heeft normaal gesproken nog wel wat jaartjes in de NBA voor de boeg.

Hoofdstuk
Dus weten we helemaal niet hoe zijn carrière er uit gaat zien. Gaat het vanaf nu bergaf met ‘Bron en de Cavaliers, of kijkt hij over drie jaar terug op een ‘threepeat’? Of gaat hij, zoals werd gespeculeerd, in 2018 naar de Lakers en begint hij daar weer aan een heel nieuw hoofdstuk?  De carrière van een speler kan pas worden beoordeeld als die loopbaan ook daadwerkelijk is afgelopen. We zitten in een tijd waarin alles onmiddellijk een label moet krijgen, maar zo werkt het gewoon niet in dit soort situaties. Geduld is een schone zaak.

Motie
Een beetje perspectief eveneens. Michael Jordan domineerde de NBA op een manier die nooit vertoond was en is. Hij legde alles en iedereen zijn wil op, alleen zijn we dat blijkbaar een beetje uit het oog verloren omdat het 19 jaar geleden is dat hij zijn Bulls voor het laatst de titel schonk (en ik wil graag een motie indienen om zijn tijd bij Washington uit alle geschiedenisboeken te schrappen).

Raadsel
LeBron James is een fantastische basketballer, een ongelooflijke atleet, een harde werker ook, die zijn teams ontegenzeggelijk beter laat presteren. Ongetwijfeld gaat hij de geschiedenis in als een van de beteren in de historie van onze prachtsport. Waarom de ‘race’ van beste aller tijden tussen hem en Jordan zou gaan, is me echter een raadsel.
Ten eerste vergeten we dan enigszins hoe goed MJ was, wat een vrijwel alles-consumerende wil om te winnen hij had, hoe hij het nooit toeliet dat iemand hem overschaduwde en ja, dat hij nooit een finale verloor.
Maar goed, ik hoef u eigenlijk helemaal niet te vertellen hoe goed hij was, dat weet u zelf prima. Nog wel een leuke anekdote, gewoon van Wikipedia geplukt: Jordan wore a nameless no. 12 jersey in a February 14, 1990 game against the Orlando Magic because his no. 23 jersey had been stolen. Jordan scored 49 points, setting a franchise record for players wearing that jersey number.

Ringen
Wat we ook vergeten, is dat James in deze vergelijking een aantal grootheden al voorbij zou zijn gegaan. ‘Is hij nu beter dan Jordan?’ Ik ben benieuwd wat Tim Duncan (5 kampioenschappen), Bill Russell (11), Shaquille O’Neal (4), Larry Bird (3), Kobe Bryant (5), Magic Johnson (5) en Kareem Abdul-Jabbar (6) daar van vinden. Om maar een paar mannen te noemen met minstens evenveel kampioensringen als LeBron, want als Wilt (2) en Moses (1) nog hadden geleefd, hadden ze zich omgedraaid in hun graf, of zoiets.

Ouder
Nu gaat het me niet om kampioenschappen alleen, want Jerry West bijvoorbeeld heeft maar één ring en toch was het een weergaloze speler (die model stond voor het NBA-logo). Maar om te suggereren dat James alleen nog heeft af te rekenen met Jordan, is ridicuul. Bird en Magic konden even mooie cijfers overleggen en hadden een nog grotere impact op de NBA, die – nu kunt u merken dat ik een dagje ouder word – competitiever was in hun dagen dan tegenwoordig.
Iets in de persoonlijkheid van James belet hem om de laatste stap te nemen. Wat precies weet ik niet. Toen hij naar Miami ging om zich aan te sluiten bij twee andere supersterren (Wade en Bosh) was dat al een teken, wat mij betreft. Dat hij vorig seizoen, weer bij Cleveland, kampioen werd, vond ik dan weer heel knap, zonder twijfel zijn mooiste titel. Die was echt van hem. Maar misschien is hij wel hét product van de verderfelijke AAU, waar winnen secundair is aan het persoonlijk profileren.

Lichaam
LeBron, die nog niet bezig is aan die laatste seizoenen waarin zijn cijfers dalen omdat het lichaam niet meer wil, had gemiddeld een triple double in de finale van dit jaar. Ongelooflijk mooi, maar Cleveland had geen kans. Kevin Durant werd MVP van de Finals, en misschien begint hier zijn run naar de GOAT-conversatie. Of Steph Curry komt eerst.
Jordan, Magic, Bird, Duncan, Kobe, ze kunnen voorlopig rustig slapen – of golfen. De tijd zal leren hoe goed James eigenlijk is. Dat-ie goed is, daarover bestaat geen twijfel. Maar ik durf te voorspellen dat de vergelijkingen straks ophouden.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.