CP3 by Basketball Totaal

Herinnering

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Facebook dacht dat het leuk was om mij te herinneren aan een gebeurtenis van twee jaar geleden. Toen was ik net aangekomen in de Zagreb Arena, alwaar een dag later het EK 2015 begon.

Basketbalmaf

Het is ook een mooie herinnering. Nederland was er voor het eerst in 26 jaar weer bij en mocht het in het fijne en basketbalmaffe Kroatië opnemen tegen echte toplanden. Een week lang genoot ik intens, en de zege van Oranje op Georgië was er een om niet licht te vergeten.
Wat was ik er deze zomer weer graag bij geweest, om Toon en zijn mannen het opnieuw te zien opnemen tegen al die landen waar basketbal meer voorstelt dan bij ons. Eurobasket 2017 is inmiddels in volle gang. Zonder Nederland, helaas. Tijdens dagen als deze, flitsen weer beelden van Oostenrijk- en Duitsland-thuis in 2016 langs mijn netvlies.

Krap
Wij moesten het deze zomer dus doen met de pre-kwalificaties. Geen onvoorwaardelijk succes, met de krappe thuiswinst tegen Albanië en de 7-puntsnederlaag tegen Oostenrijk. Vooral dat laatste vond ik onbegrijpelijk. Je weet van te voren toch met hoeveel je eventueel mag verliezen? Een time-out was bij wijze van spreken overbodig.
Via het ‘Mirakel van Tirana’™ werd Nederland gek genoeg toch eerste in de poule. Meteen kwam er een soort van actie op gang om bondscoach Toon van Helfteren erelid van de NBB te maken. Als ik het al een tijdje geleden niet had gecheckt, had ik me afgevraagd of hij dat niet allang was.
Ook ik schaarde me achter het initiatief, want ik heb misschien in een onbewaakt moment wel eens laten doorschemeren een fan van de coach te zijn. Een lintje en verheffen in de adelstand mag wat mij betreft ook, maar het lijstje ereleden van de bond bestaat uit slechts een handjevol bestuurders en een Mart Smeets.
Terecht, zeker qua Smeets (anders hadden we qua bekendheid curling nog moeten laten voorgaan), maar om prestaties op het veld is er nog nooit iemand erelid geworden en dat is raar. Belangrijke coaches, spelers, speelsters en scheidsrechters vielen nooit die eer ten deel.

Beeld

Dat is een beeld dat overeenkomt met de gemiddelde basketbalclub. Er zijn zeer veel fantastische vrijwilligers die als onbezoldigd bestuurslid h(i)elpen hun club overeind te houden. Zij verdienen waardering. Spelers en coaches die de club in de vaart der volkeren hebben opgestuwd, lopen die erkenning echter vaak mis.

Er moet wat gebeuren. Of de bond benoemt retroactief een heleboel ereleden. Akerboom, Van Helfteren, Smits, Van Veen, Blangé, Van Embriqs, Boot, Leegwater, zomaar een greep. Dat zou de NBB sieren. Of we geven die speldjes alleen nog aan bestuurders en we gaan een stap verder. Maak ergens in Nederland een Hall of Fame. Waar we al onze helden kunnen eren.
Een plek die je daadwerkelijk kunt bezoeken en waar je onze basketbalgeschiedenis kunt inademen. Met mooie memorabilia: de schoenen van Rik Smits en zijn NBA-jersey natuurlijk, desnoods dat prachtige pak dat Toon droeg toen ZZ Leiden in 2011 de titel won, vaantjes, trainingspakken, wedstrijdtenues, programmaboekjes. En heel veel foto’s en video’s. De aankleding en indeling van onze eigen HoF bespreek ik graag een volgende keer met u, maar stuurt u uw suggesties alvast in. Onder de origineelste inzendingen wordt een airball verloot.

Uit

Dat ik graag wil dat we laten zien dat we niet helemaal een flutlandje zijn als het op basketbal aankomt, komt mede doordat ik de laatste twee thuiswedstrijden van Oranje zo’n aanfluiting vond. Dat gymzaaltje waar Nederland zijn opponenten ontving, kon echt niet. Had dan gecheckt of ze in Zwolle nog ruimte hadden. Het verbaasde me niet dat Oranje uit beter presteerde dan thuis. Excuses tellen niet, en er had beter gespeeld moeten worden in Amsterdam, maar voor degenen die bijvoorbeeld het EK 2015 hebben meegemaakt, was het bijzaaltje van Sporthallen Zuid wel heel sjofel. En bloedheet.
Straks moeten we in grotere zalen spelen. Maar waarom nou Almere? Sfeerloze boel zonder achterban! De Maaspoort is een echte basketbalarena, in een stad die van basketbal houdt, en ligt ook nog eens relatief centraal. Met excuses aan Het Zwerk Waar Donar Jaagt, want daar is het ook schitterend, alle drie de kwalificatie-interlands zouden in Den Bosch moeten worden gespeeld. Misschien kan Bob van O. meteen wat ruimte vrijmaken voor onze HoF.

Mirakel

In de mooiste zaal van de pre-kwalificatie, nota bene in Tirana, voltrok zich het Mirakel. Door de grootste uitzege ooit werd Nederland eerste in de poule. Hulde dus ook voor de bondscoach, al vond ik dit niet dé wedstrijd waarvoor hij erelid zou moeten worden. Dat had al moeten gebeuren in 2014, toen Nederland zich plaatste voor het EK van 2015. De prestaties van coaches en spelers toen vond ik zo mooi dat ik er nog steeds kippenvel van kan krijgen.

Maar het gebeurde toen niet, en het zal nu ook wel niet. Dan maar plaatsen voor het WK van 2019. Mochten ze China halen, dan draag ik spelers en coaches voor, voor een ridderorde. Ook leuk voor in onze Hall of Fame straks.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.