CP3 by Basketball Totaal

Heren Oranje beginnen voorbereiding

Met een oefenwedstrijd tegen België, het openingsduel van een driedaags toernooi in het Italiaanse Trentino, begint vanavond (18.00 uur) de daadwerkelijke voorbereiding van het nationale mannenteam op de EK-kwalificatie in augustus.

Het eerste stukje van de weg, die zou moeten leiden tot het deelnemen aan Eurobasket 2015 (waar dat ook moge plaatsvinden, nu Oekraïne is afgehaakt door de onlusten in dat land) was er een met uitsluitend hobbels. Nederlandse basketballers blijken voor een groot deel nauwelijks nog te porren om in de zomermaanden het oranjeshirt aan te trekken.

Bondscoach Toon van Helfteren en zijn assistenten Sam Jones en Peter van Noord nodigden aanvankelijk 42 spelers uit voor de selectie. Vervolgens stroomden de afmeldingen binnen. Van belangrijke spelers ook als Henk Norel (herstellende van twee operaties), Robin Smeulders (huwelijk), Kees Akerboom (te belastend), Stefan Wessels, Joshua Duinker, enz. Door blessures zijn ook Rogier Jansen en Jeroen van der List (nog) niet beschikbaar. Sean Cunningham liet helemaal niets van zich horen en was (ook voor ZZ Leiden, dat hem graag wil houden) onbereikbaar.

Met negen, soms tien man werd er in de eerste weken getraind. Dat was inclusief Matthias Runs, een jongen uit de CBA-opleiding, die de afgelopen twee seizoenen rondliep bij St. Bonaventure. Niet veel meer, want hij speelde nauwelijks. Afgelopen seizoen precies vijf minuten… Maar Van Helfteren had hem nodig om enigszins behoorlijk te kunnen trainen. Later sloot ook Craig Osaikhwuwuomwan, die zich eerst had afgemeld, aan, zodat er nu twaalf spelers beschikbaar zijn.

Met die twaalf wordt vanaf vandaag gespeeld tegen België, Italië en Duitsland. Wedstrijden, die wellicht nuttig waren geweest met een Oranjeploeg op volle sterkte, maar nu vele maten te groot zullen zijn. Maar er moet geoefend worden, al lijken de kansen voor Nederland op kwalificatie voor het EK nihil, of zoals Toon van Helfteren het zei: “Is er perspectief?”

De eerste wedstrijd in Trentino heeft een pikant detail. Bondscoach Toon van Helfteren treft Eddy Casteels, zijn opvolger als coach van ZZ Leiden, als tegenstander. Later in de oefencampagne, op 6 augustus, komen ze elkaar nog een keer tegen, dan in Den Bosch. Oranje speelt vrijdag in Trentino tegen het gastland Italië en zaterdag tegen Duitsland.

Vervolgens wordt eind juli deelgenomen aan een landentoernooi in het Roemeense Sibiu, waar Roemenië, Zwitserland en Tunesië de tegenstanders zullen zijn. Begin augustus  reist het team naar Tsjechië voor twee oefenwedstrijden op de tweede en de derde. De voorbereiding wordt op 6 augustus afgesloten in Den Bosch tegen, zoals gezegd, België.

De huidige selectie van Oranje bestaat uit de volgende spelers:
Arvin Slagter, Craig Osaikhwuwuomwan, Matthias Runs, Thomas Koenis, Dimeo van der Horst, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Ralf de Pagter, Kevin Bleeker, Nick Oudendag, Leon Williams en Dexter Hope.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.