CP3 by Basketball Totaal

Here we go again

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

We mogen weer. De dag die je dacht dat…, nou ja zoiets, die is er. En nu?

Het was natuurlijk even de adem inhouden, toen de harde lockdown werd afgekondigd, maar de topsport bleef van het slot. Een goede beslissing, en dat bedoel ik niet van: als mijn groepje maar zijn ding kan doen, kan de rest de kolere dan wel corona krijgen.

Bijna-bubbel

Mooi dat ‘we’ weer mogen, en dan heb ik het vooralsnog over de DBL, waar het merendeel (een soort van) prof is. Bij de vrouwen is dat anders en ik was niet verbaasd dat het enthousiasme hier en daar lager lag, als ik het goed proefde. Trainen en dan de rest van de dag in je eigen bijna-bubbel vertoeven, is wat anders dan overdag naar werk of school en ’s avonds trainen. Misschien scheelt het iets dat die dingen nu ook vanuit huis moeten, maar je zult maar in de zorg werken. Zoals de Leidse waterpololegende en nu -coach Iefke van Belkum tegen me zei: we zijn wel eredivisie maar geen profs.

We gaan het zien. Intussen gaat de DBL weer beginnen. Vergeet wat je in oktober hebt gezien. Opnieuw gaan de teams een voorbereiding in, en de ploegen zien er anders uit. Dicht bij mijn huis bijvoorbeeld zijn twee van de drie Amerikanen nieuw. En wat word ik verwend; Love terug en een schutter met de naam Giddy Potts erbij. Als fan van mooie namen dank ik het bestuur van ZZ opnieuw. Heerlijk, en op de beelden die ik gauw even checkte, zag het spel er ook niet verkeerd uit. Giddy P of P Giddy (de mogelijkheden zijn legio) is niet zo groot maar wel vrij breed, dus ik ben gematigd optimistisch.

Light

Het was net op tijd dat de DBL weer aan de gang mocht. Nog een maand en er was geen DBL meer geweest. Het wordt de lightversie, vergis u niet. Een paar topspelers hebben (begrijpelijk) de wijk genomen en de rest heeft lang stilgestaan. Op dit moment niet belangrijk.

Laten zien dat je er nog bent, dat we in Nederland potverdorie een profbasketbalcompetitie hebben, dat is aan de orde. Er komt een halve competitie en dan de opdeling in twee poules: de Elite A en B (het bezwaar dat ik heb, is dat je niet beide Elite kunt noemen. Uiteraard klinkt Elite en Onderlaag niet erg vrolijk, maar het dekt de lading meer. Graag een commissie instellen die de mogelijkheden onderzoekt).

Zoom

Via de Elite- en Gepeupelpoules komen we dan tot play-offs en uiteindelijk krijgt de DBL in 2021 een echte landskampioen. Dat is al heel wat. Door duizenden gadegeslagen via de livestream. Ik herhaal dat ik denk dat heel veel getrouwen best bereid zijn hun club te helpen door te lappen voor die streams. Of het technisch en/of financieel haalbaar is, weet ik niet, maar wat mij leuk lijkt is een soort videowall waarop je de fans kunt zien meeleven. Een soort heel grote Zoom meeting. Beetje zoals ze bij Even Tot Hier doen.

Om ons leed wat te verzachten, heeft de voorzitter van de DBL ons een vette kluif in het vooruitzicht gesteld. Volgend seizoen (bent u ook een beetje kwijt welk seizoen dit nou precies is?) gaan we fuseren met de Belgen! De haken en ogen zie ik ook wel, maar blijft toch erg mooi nieuws.

Reizen

Reizen, tja, van Leiden naar Den Bosch wordt al beschouwd als een reis. Er zijn spelers van de Knicks die verder moeten rijden om bij hun thuiswedstrijd te komen. Als je in een profleague speelt, moet je je over honderden kilometers kunnen verplaatsen.

Eens moet de stap genomen worden namelijk. Nederland en België zijn samen niet zo groot als Frankrijk. Ooit was ik met mijn goede collega op bezoek bij Worthy in Frankrijk. Toevallig zaten we in het zelfde hotel als de bezoekende partij. Bus, hotel, trainen, hotel, spelen, bus. Het bestaan van een prof. Bij de meeste trips zal het overigens bij een stevige busreis blijven. Trouwens, ik weet dat het niet financieel haalbaar is altijd, maar een echte road trip, dus inclusief hotel, is toch lekker? Dat je even helemaal nergens anders mee bezig hoeft te zijn dan die wedstrijd.

Ja, maar het niveauverschil dan? Daar doe je het juist voor. Een paar decennia geleden zijn die dekselse Belgen stiekem bij ons weggeslopen. De eerste paar kampioenen zullen wel uit het zuidelijk deel van de League komen, maar mooie kans om wat in te halen. En ook om oude bekenden vaker te zien want we zijn niet verschillende planeten. Hallo Jito, Keye en Meneer Paul!

Pakkend

De voorzitter van de DBL liet weten dat ‘BeNeLeague’ nog maar een werktitel is en dat de fans mogen meedenken. Leuk, ik geef alvast wat voorzetjes en hoop niet dat we zoiets krijgen als bij de… tromgeroffel, tien seconden stilte… Zeesluis IJmuiden. De Basketbalcompetitie Met De Ploegen Uit Nederland En België.

Dat kan pakkender. De Balkan League en de Baltic League zijn van die krachtige namen, die bovendien het woord bal in zich hebben. Wij hebben de Noordzee gemeen maar dat klinkt mij te grauw. De Nederland België Associatie, te pretentieus. De BeNeBaLi? U weet, ik ben fan van hoofdletters middenin namen. Dutch Belgian Basketball League (DBBL, slechts minimale veranderingen aan ‘ons’ logo nodig). Of misschien is Lowlands League iets. Ach, wat het ook wordt, na de lange, harde basketbalwinter kijk ik er in ieder geval erg naar uit.