CP3 by Basketball Totaal

Hello!

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Guess who’s back … Met veel dank aan de vrienden van iBasketball, die mijn dakloze column opnieuw een warm thuis hebben geboden, na twee fijne jaren bij het LD. We hebben wel onmiddellijk een probleem, basketbalvrienden.

In de anderhalve maand tussen mijn vorige column en deze is er het een en ander gebeurd in de wereld van de oranje bal, om het maar zachtjes te zeggen. Hoe voorkom ik dat mijn eerste bijdrage aan iBB meteen zo’n drieduizend woorden in beslag neemt? Gelukkig schoot een aantal liefhebbers mij te hulp. Ze zeiden vaste lezers te zijn van mijn column op deze site en dat is gek want het is de eerste, maar ze kwamen wel met handige vragen.
 
– Hoe verklaart gij de goesting van ZZ Leiden om weer met een Belgische coach op het parket te komen?

E.C., Mechelen

Ze hebben wel de smaak te pakken hè? Misschien denken ze in Leiden dat omdat er in België iets beter wordt gebasketbald dan hier, het niveau van de coaches daar eveneens hoger ligt. Ik weet dat zo net nog niet. Naar verluidt waren toch ook sterke Nederlandse kandidaten geïnteresseerd in de ZZ-job. Misschien zou een club die zich zo voorstaat op het brengen van Nederlands talent ook eens binnen de landsgrenzen naar een coach kunnen kijken? Zo had ik nog wel een goeie geweten… Maar Paul Vervaeck kan hier natuurlijk niets aan doen. Hij wordt objectief beoordeeld en ik wens hem succes.
 
– Gaat Donar ongeslagen kampioen worden?

Erik B., Groningen

Dat hoop ik niet, voor die toch al zo wankele DBL. Er staat daar wel een team van heb ik jou daar, en de Plaza is, mits vol, een geweldige basketbalarena. Het is een understatement dat Donar de gedoodverfde kampioen is, maar ze kunnen het Ross niet aandoen om opeens ongeslagen te blijven. Er komt vast een avond dat ze van Aris verliezen als een ontketende Dexter Hope er tien drietjes inlegt.
 
– Komt het nog wel goed met Den Bosch eigenlijk?

J. Dekker, D. Cramer, Th. Kropman, 2x Akerboom, J. Lister, B. Kirkland, J. Esveldt, J. Kuipers, M. Huijbens, M. Vreeswijk, P. Thompson, R. Smith, L. Rodgers, S. Jones, S. Wessels,  et al.

Ik moet zeggen dat de moed mij soms in de schoenen zakt als ik de verhalen lees. Een Internetvriend van mij spreekt weleens over cowboys, en ik vraag me af waarom clubs zich zo in de schulden steken. Wat dat betreft hulde voor de mannen in Leiden, voor zover ik weet. Maar de eredivisie kan niet zonder Den Bosch. Van wie moet Leiden anders altijd maar verliezen als het op de landstitel aankomt? Ik hoop dat de boel daar gered wordt. Een voetbaleredivisie zonder Ajax – Feyenoord is ook geen zak aan. Over voetbal gesproken: grijp je kans, andere sporten! We hebben een maand lang het buitengewoon saaie bewijs gehad dat voetbal echt niet per se op nummer 1 hoeft te staan.
 
– What about me?

NBA, USA

Golden State wint een recordaantal wedstrijden en zakt in de finale als een plumpudding in elkaar (en daar werd uw columnist niet vrolijker van). Nu hebben ze voor de zekerheid maar Durant aangetrokken. Ik begrijp nog steeds niet dat verlangen van al die grote namen om met elkaar te spelen, in plaats van je concurrenten te willen overvleugelen. Maar goed, free agency leverde wel wat sappige overstapjes op. Pau Gasol naar de Spurs bijvoorbeeld, alleen stopt daar mijn held Tim Duncan. De beste speler van de 2000’s, een wandelende big man clinic, perfecte teamgenoot. Volgens mij iemand met wie je altijd samen zou willen spelen. Iemand ook die winnen op 1 had staan, niet een ‘global icon’ worden. Er gaat volgend seizoen in de NBA nog meer gerend en vooral geschoten worden, maar ik zal Timmy missen. Een van de besten aller tijden.
 
– Gaat Nederland zich weer plaatsen voor het EK?

J.Z., Leiden

Hopelijk wel, want ik wil het graag weer meemaken. Zo niet, dan vestig ik mij definitief in Kroatië om daar over basketbal te schrijven, want die hebben zich inmiddels zelfs geplaatst voor Rio. Aan de coach zal het niet liggen, maar al die afzeggingen al weer … Misschien maakt dat wel de weg vrij voor nieuwe Leidenaar Jessey Voorn. Het zal in ieder geval weer een hele klus worden, en ik ben erg benieuwd of de Lions het zoveelste wonder kunnen verrichten. Wel erg veel zin om ze weer aan het werk te zien.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.