CP3 by Basketball Totaal

Haagse Regio bewijst: Opleiden van eigen jeugd loont

NBB BEKER Lokomotief Rijswijk vs. SPM Shoeters – ‘Bijna Cult’ & ‘Talentvolle jeugd opleiden loont; zelfs voor een relatief kleine club in een kleine zaal!’

Het is alweer even geleden dat – in de Kwartfinale van de NBB Beker 2015-2016 – Lokomotief Rijswijk de eer had – als Eerste Divisionist – de Kampioen van Nederland in het piepkleine zaaltje met de naam ‘Van Zwedenhal’ te ontvangen.

Dat zaaltje was natuurlijk ‘Uitverkocht’, want van de Brandweer – die 20 meter verderop zit – mocht er maar een beperkt aantal toeschouwers worden toegelaten.

Ik denk dat ik geen rare dingen schrijf als ik zeg dat deze wedstrijd voor Lokomotief, maar eigenlijk ook wel voor het ‘Basketball in de Haagse Regio’ een unieke wedstrijd was – zeg maar: een uniek hoogtepunt – in vele jaren was er niet zo’n wedstrijd geweest in deze Regio, waar Basketball al sinds mensenheugenis een ondergeschoven kindje is.

Het voert binnen het bestek van deze column veel te ver om zelfs maar te trachten een samenvatting te geven van de 36 jaar dat ik met de ontwikkelingen in die Haagse Basketball Regio bekend ben, laat staan van de gehele historie ervan.

Maar toch – ik wil toch wat perspectief geven – in staccato wat ‘Historie’:

 • Toen het Basketball in Nederland begon te ‘Boomen’ – zeg ‘eind 70er jaren’ – deed Den Haag even ‘gewoon mee’; er waren clubs die aan de weg timmerden, kortstondig op het Hoogste Niveau speelden, en er was zelfs een Blauwe Maandag een door Amerikanen opgezette ‘Professionele League’ waarin een in Den Haag gebaseerde club speelde.
 • Naar verluidt zag een groot deel van de gezamenlijke Haagse gymleraren – zeker het deel dat ‘in het voetbal zat’, Basketball als bedreiging voor de eigen sport, en boycotten zij het Basketball ‘dus’ in de gymlessen…
 • Toch werden er natuurlijk ook in Den Haag en in de Regio basketballclubs opgericht; HBV The Jumpers, Argus, Lokomotief, Suvriki, en zo nog wat clubs.
 • Echt stabiel Topbasketball kwam er echter nooit van de grond.
 • Toen ik na een aantal jaren BVV (Voorburg) en The Jumpers – na eerst als speler actief te zijn geweest, en later als jeugdcoach – een groep van 20 jarige talentvolle spelers bij elkaar kreeg – en die groep als Heren-10 van Jumpers in de Haagse Kerncompetitie werd ingeschreven, ontstonden er al snel effecten die voor betrokken partijen niet onverdeeld plezierig waren; dus werd – met medewerking van Jumpers – dat team de basis van een nieuwe club. BV Team Ten Dreamers The Hague (TTD), actief in Schilderswijk, Transvaal en Centrum.
 • Vanaf het begin probeerde ik de verenigingen te laten samenwerken, zeker als het om Talentontwikkeling bij de Jeugd ging. Haaglanden was dan ook een van de eerste ‘Bolwerken van Nederland’. Er werd in diverse samenstellingen onder de vlag van Bolwerk Haaglanden samengewerkt, maar dat stokte na enige tijd steeds weer; vaak omdat een partner het ‘korte termijn eigenbelang’ voor liet gaan op het ‘langere termijn gezamenlijke belang’.
 • In 1998 zaten wij al aan 200 leden, met de leden van Jumpers en Argus erbij telde alleen de stad Den Haag toen al zo’n 800 NBB-leden, en het eerste Bolwerkteam speelde zich direct bij de Junioren Top-4 van Nederland.
 • Ook Lokomotief werd toen uitgenodigd bij de Bolwerkbesprekingen, maar de club was in die tijd zo klein en zwak dat ze toendertijd niet toetraden tot de samenwerking.
 • Vanaf dat moment kwam er op allerlei manieren de klad in het Basketball in en rond Den Haag; Argus verdween, er was eerder sprake van tegenwerking dan van SAMENwerking…
 • Wij besloten met Team Ten Dreamers – na het niet nakomen van allerlei toezeggingen door de Gemeente Den Haag- te stoppen met onze activiteiten; een groot deel van onze 200+ leden maakte nooit de overstap naar een andere vereniging
 • Ook bij BVV kwam er – iets later – goed de klad in, bij Lokomotief kwam er juist weer wat meer elan doordat veel ‘Oude Rotten’ inmiddels kinderen op de club deden, en zelf als kader wat gingen doen; zowel Jumpers, als Loko, als BVV plukten wel wat vruchten van Ex-TTD’ers die overstapten en ook actief werden als kader bij die clubs.
 • Lokomotief ontpopte zich de laatste 10 jaar als een echte Kampioen Jeugdbasketball.
 • Jumpers verschrompelde tot een schim van de omvang die de club ooit had; omdat het de enige vereniging in de stad Den Haag was, kwam het aantal NBB-leden in Den Haag soms amper boven de 200.
 • BVV ging door diepe dalen, maar krabbelde na een fusie met Gymnova (Leidschendam) weer wat op: de samenwerking ging CobraNova heten, en ook het aloude DAS Delft ging het weer wat beter doen na flinke krimp. Toch compenseerden de verenigingen rond Den Haag het ledenverlies in de stad niet of nauwelijks.
 • St4R pakte het touwtje dat ik op Streetball-/3×3-gebied had losgelaten op, er werd ook een factor in de Haaglanden Basketball-scene.
 • Maar al met al durf ik de stelling wel aan dat het geheel aan Basketball in de Haagse Regio nooit meer – zelfs maar bij benadering – de pieken van het verleden benaderde; niet wat betreft niveau, en niet wat betreft aantallen…

Na al die jaren relatieve treurnis, schakelde Lokomotief Rijswijk dit seizoen dus in de NBB Beker eerst ‘Grotere Broer bij de Mannen Senioren’ – CobraNova – uit, en mocht het vervolgens SPM Shoeters als gast ontvangen. Een wapenfeit dat zeker de harde kern bij ‘Loko’ erg aansprak, en voor de spelers natuurlijk ook een niet vaak voorkomende krachtmeting inhield…

De vraag was natuurlijk of de Rijswijkers ook maar een schijn van kans zouden hebben, en de verwachting was dat het verschil ‘best groot’ zou worden…

Dat viel dus reuze mee; de veel kleinere, en jongere, en veel minder ervaren Eerste Divisionisten gingen de strijd vol aan, hadden waarschijnlijk wel wat voordeel van de eigen (te) kleine zaal waar het publiek zich stevig manifesteerde, en de Bosschenaren hadden waarschijnlijk ook wel wat last van onderschatting, wat mindere vorm, en de drang tot ‘op safe willen spelen’.

Zeker tot de rust – maar ook nog wel wat daarna – bleven ‘de Jonkies van Loko’ meer dan goed bij, om vervolgens het verschil met Den Bosch langzaam op te zien lopen, einduitslag: 59-86.

laurens_yperlaan Loko-SPM Aart Dekker
(Foto: https://www.basketballleague.nl/nieuws/2211)

Ik was erbij – op bovenstaande foto helemaal links in de hoek, achter waarschijnlijk een van de eerste ‘Perstafels Ooit’ in de Rijswijkse van Zwedenzaal – en ik had het uitstekend naar mijn zin, iets wat – denk ik – voor bijna alle aanwezigen opging.

Voor mij is het al sinds mijn verhuizing uit Dordrecht naar het Basketball in de Haagse Regio een vaststaand feit dat er veel talent rondloopt in deze Regio. Langzaamaan, en door schade en schande wijzer geworden, zie ik ook wel de vele haken en ogen die ervoor zorgen dat het Basketball in het Haagse maar nooit echt van de grond wil komen – ik zou er boeken over vol kunnen schrijven, en af en toe maak ook ook wel beginnetjes om dat ooit nog eens daadwerkelijk te gaan doen…

Maar Lokomotief Rijswijk heeft de laatste jaren aangetoond dat het – zelfs als kleinere club, met erg weinig faciliteiten – mogelijk is om met een consistente opleiding van – vooral eigen – talent, teams op poten te krijgen die hun mannetje kunnen staan op het Landelijke Niveau.

Zelfs bij de mannen dus! Het was leuk, het was sfeervol, het publiek was fanatiek – maar binnen het betamelijke – en enkele jonge talenten van Lokomotief bewezen nu al, dat zij (ooit) zeker Eredivisie-waardig zullen zijn.

Lokomotief Rijswijk bewees en bewijst: ‘Opleiden van Eigen Jeugd Loont!’

Het zou zou dus niet minder dan dik verdiend en terecht zijn, als de gemeente Rijswijk alle Lokomotief-inspanningen en -successen zou waarderen met het vergroten van de mogelijkheden van de club op facilitair gebied; want zo’n zaaltje heeft zijn charmes – zelfs wanneer de Kampioen van Nederland, zeg maar ‘het Ajax van het Basketball’ op bezoek komt – maar het beperkt een club natuurlijk ook in aanzienlijke mate…

Nog wat zomaar wat losse ‘Notes & Pics’ bij deze unieke middag:

Bij mij in de Jumbo Supermarkt Ypenburg loop ik op de groentenafdeling regelmatig een iets kleinere versie van Michael Kingma – de ‘Echte’, dus niet de ‘Wookie-uitvoering’ – tegen het lijf. Deze Kevin Joukes – of is het zijn broer? – trok als een rechtgeaarde ‘Viking’ ten strijde tegen SPM Shoeters, en heeft inmiddels ‘Cultstatus’ in het Rijswijkse, ik geloof dat ik inmiddels al drie ‘nicknames’ van hem tegen ben gekomen…
Hoe het ook is; deze ‘Mini Big Man’ kwam met enkele fraaie staaltjes gedurfd spel op de proppen!

Boyd van der Vuurst de Vries (van 16 augustus 1999) – afgelopen zomer de startende PG van de Nationale MU16 – speelde een puike wedstrijd; en toonde aan dat hij de moeite zeker waard is, om in de gaten te houden.

Luke Essenstam

Luke Essenstam DHK Loko
(Foto: https://www.denhelderkings.nl/?a=mod_news-view-item&id=642)

(van 4 mei 1995) – vanaf zijn 18e tot het instorten van Den Helder Kings bij die DBL-club actief – toonde zich als enige lange speler van Lokomotief van grote waarde in deze wedstrijd, vooral met schoten van buiten en als rebounder.

AART DEKKER

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.