CP3 by Basketball Totaal

Gratis toegang bij Oranje

NedTeamhttp://www.basketball.nl – Het Nederlands mannenteam probeert in augustus in zes kwalificatiewedstrijden een ticket te bemachtigen voor het EK van 2015. Nederland speelt in de aanloopperiode één oefenduel op eigen bodem: op 6 augustus om 20.00 uur in de Maaspoort tegen België. De toegang is gratis!

De Holland-België ontmoeting wordt voor de 71ste keer gespeeld. Er is geen enkel land waartegen Oranje zoveel interlands speelde als tegen de Belgen. Israël (36), Zweden (35) en Frankrijk (34) komen slechts tot de helft van het aantal wedstrijden tegen België. Alleen wanneer alle ‘Duitslanden’ bij elkaar worden opgeteld, komen West- en Oost-Duitsland samen met het huidige Duitsland met 47 duels een beetje in de richting.

De Derby der Lage Landen heeft dan ook – sinds de allereerste officiële confrontatie in 1949 in Antwerpen – altijd een speciaal karakter. In Den Bosch zullen Eddy Casteels en zijn mannen azen op revanche, want Nederland begon de voorbereiding op de EK-kwalificatie dit jaar uitgerekend met een zege op de Belgen. Tijdens de derde editie van de Trentino Basket Cup stelde Arvin Slagter vanaf de vrije worplijn de 56-53 zege veilig.

Voor bondscoach Toon van Helfteren was dat helemaal een bijzondere zege, want de Belgische bondscoach Eddy Casteels is Van Helfteren opgevolgd als clubcoach bij Zorg en Zekerheid Leiden. Bovendien was het tien jaar geleden sinds de laatste overwinning op België. Die overwinning (68-63) werd destijds op 4 september 2004 geboekt in Luik onder bondscoach Glenn Pinas.

Van Helfteren en zijn assistenten Sam Jones (coach van SPM Shoeters Den Bosch) en Peter van Noord (coach van Landslake Lions Landsmeer) hebben in Den Bosch een selectie tot hun beschikking van spelers die zich ondanks moeilijke tijden volledig willen committeren aan het belang van het Nederlands basketbal. Recentelijk heeft center Roeland Schaftenaar van CB Breogán zich bij Oranje aangesloten. Schaftenaar ontbrak bij de start van de campagne omdat hij herstellende was van een blessure die hij in de Spaanse competitie had opgelopen.

Wanneer Nederland de wedstrijd in de Maaspoort tegen de Belgen in winst weet om te zetten, dan slaat Van Helfteren met zijn selectie weer een bescheiden mijlpaal. Het zou de 25ste zege in de historie op de Belgen betekenen. De balans staat op dit moment op 24 zeges tegenover 46 nederlagen. Op Nederlands grondgebied wist Oranje tot nog toe in 22 duels de Belgen zeven keer te verslaan.

Ook de Belgen kunnen niet beschikken over hun sterkst denkbare selectie. Deze zomer ontbreken bijvoorbeeld Sam Van Rossem en Matt Lojeski. “We kennen tegenslag, maar gaan voor “Go for Three” en dus een derde opeenvolgende EK-deelname,” zegt general manager Jacques Ledure. In Trento trad Casteels aan met een selectie die op Maxime De Zeeuw en Lionel Bosco na volledig bestond uit onder 23-spelers. De Belgen verloren tijdens de Trentino Basket Cup drie keer: van Nederland, van Duitsland en van Italië. Aansluitend werd de nationale ploeg van Zweden twee keer verslagen.

Ook de Belgen proberen zich te kwalificeren voor het EK van 2015. De Belgen zijn ingedeeld in een poule met Denemarken, Macedonië en Wit-Rusland.

Nederland komt tijdens de EK-kwalificatie uit tegen Israël, Bulgarije en Montenegro. De thuiswedstrijden van Oranje worden in Martiniplaza in Groningen en de Vijf Meihal in Leiden afgewerkt.

Het EK-kwalificatieschema ziet er voor Nederland als volgt uit:
10-08-2014, 18.00 uur: Bulgarije – Nederland (Sofia)
13-08-2014, 20.00 uur: Nederland – Israël (Groningen, Martiniplaza)
17-08-2014, 21.00  uur: Montenegro – Nederland (Podgorica)
20-08-2014, 20.00 uur:  Nederland – Israël (Leiden, Vijf Meihal)
24-08-2014, 20.45 uur:  Israël – Nederland (Rishon LeZion)
27-08-2014, 20.00 uur:  Nederland – Montenegro (Leiden, Vijf Meihal)

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.