CP3 by Basketball Totaal

Go Lions!

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Het is alweer zover. De Orange Lions spelen vanaf woensdag om een plekje op het EK van 2017. Zou het opnieuw gaan lukken? Mijn basketbalhart klopt in ieder geval vol verwachting.

Dat gebeurt al snel, als ik mannen als Arvin Slagter, Worthy de Jong, Charlon Kloof, Mohamed Kherrazi, Roeland Schaftenaar en inmiddels ook Nicolas de Jong (‘Does your deug bite?’) in het oranje zie, en Van Helfteren en Jones langs de lijn.

Wat ook nog leuk is, voor mij althans, ze spelen morgen (als u deze column tenminste op dinsdag leest) bij mij bijna om de hoek. In de Vijf Meihal, want in die bijna intieme setting komen de leeuwen het best tot hun recht, zeker omdat er in het basketbalgekke Leiden altijd genoeg mensen komen aanmoedigen. Zo was de – logische – redenering toen Leiden als permanente speelstad werd gekozen voor onze basketbaltrots. Maar nu hoor ik dat het flink tegenvalt met de kaartverkoop voor die toch zo cruciale eerste wedstrijd tegen de Oostenrijkers.

Vlammetje

Eerlijk gezegd, en met het nodige respect voor de betrokkenen, er had van mij wel iets meer ruchtbaarheid gegeven mogen worden aan de campagne van 2016. Vorig jaar was ‘heel’ Nederland eventjes in de ban van zijn basketbalteam maar we hebben het vlammetje der aandacht nauwelijks brandende weten te houden in de tussenliggende tijd.

In 2015 reageerden de landelijke dagbladen net als sommige internationals: als er een EK is doen we graag mee. Maar die plaatsingswedstrijden … No thanks! Een dik jaar geleden werd de pers en ook het publiek warmer gemaakt voor wat nog altijd een geweldig leuk team is om naar te kijken, dan deze keer. En dat is jammer.

Dinosauriërs

Misschien had de organisatie gewoon moeten zeggen dat tijdens de wedstrijden van Oranje er ook iets gedaan wordt met dinosauriërs, want dan stroomt de gehele bevolking van Leiden wel uit. Rol een paar kisten met zogenaamde botten de zaal in en de Vijf Meihal barst uit zijn oude voegen! Wat nou Orange Lions? We worden de Orange Dinos! ZZ leiden heeft dit allang door en benadrukt elke samenhang die er is. Zelfs de mascotte is een T. rex inmiddels. Ze zijn al een tijdje aan het soebatten over een nieuwe hal, maar ik weet de volgende speellocatie van ZZ al. Naturalis.

Als ik mijn stadgenoten even apart mag nemen: lieve Leidenaars, jullie komen toch wel massaal Nederland steunen hoop ik? Met een beetje goede wil zie je zeven Glibbers: Worthy, Arvin, Jessey, Thomas, Mohamed, Toon en Karl. Sommigen van jullie begonnen al een beetje te mopperen dat de site van ZZ vooral over Oranje ging. Laat dat nog twee weekjes zo zijn, met af en toe een bericht dat er een nieuwe Amerikaan is aangetrokken. Daviyon Draper is gecontracteerd natuurlijk, maar voordat hij en zijn nog onbekende landgenoot ook daadwerkelijk mee mogen trainen van IND en UWV hebben we nog even.

Oorwassing

Laten we eerst massaal achter de Lions/Dinos gaan staan. Wat hebben die ons de afgelopen paar jaar blij gemaakt, toch? Ze lijken ook dit jaar weer in staat tot grootse daden, na de oorwassing die ze het afvallige Groot-Brittannië twee keer gaven. Een van de kwarten won Nederland met 27-2. Laat dat maar even op u inwerken. En bij de Britten liep gewoon Ben Gordon rond, de man die ooit het tien miljoenste punt in NBA-geschiedenis binnen wist te gooien en die in het bezit is van een jaloersmakend mooi jumpshot.

Oostenrijk dient, zeker in Leiden, geklopt te worden. Anders wordt het allemaal nog best lastig om tenminste tweede te worden in de poule. Het is zo’n team dat je pijn kan doen met driepunters en dat zijn niet de favoriete opponenten van Nederland. Aan de andere kant is het geen grote basketbalnatie. Hun laatste EK-optreden dateert van 1977. Wat mij betreft houden we dat voorlopig zo en blijft Nederland dat verrassende landje dat zich tegenwoordig op de eindrondes mag meten met de grote jongens.

We hebben toch wel genoeg basketbaljunkies in Nederland om de Vijf Meihal drie keer te vullen? Dus niet alleen tegen de Duitsers maar ook tegen de Oostenrijkers en de Denen? Of moet Oranje bij aankoop van een kaartje gratis dinoplaatjes beloven?

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.