CP3 by Basketball Totaal

Gifbeker afbraak-NBB-bestuur nog lang niet leeg

Van de gifbeker die het afbraak-NBB-bestuur het Nederlands basketball dwingt leeg te drinken, blijkt de bodem nog lang niet in zicht. Werd vorige week op het bondsbureau in Nieuwegein onder andere de volledige afdeling Topsport ‘boventallig’ verklaard, vandaag wordt ook de positie ‘Communicatie en PR’ opgeheven. In de ontslagronde van vorige week sneuvelden bovendien de posities ‘Marketing en sponsoring’ en ‘Evenementen’.

Daarmee is de destructieve kaalslag op het bondsbureau compleet. Want alle middelen die noodzakelijk zijn om basketball aantrekkelijk te maken voor externe financiering (Nederlands mannenteam – vlaggenschip, marketing en communicatie) worden door het afbraak-bestuur met één pennenstreek geliquideerd. Afbraak-voorzitter Francisca Ravestein heeft de bond eerst meegezogen in een totale chaos en financiële vrije val en castreert de NBB nu van toekomstperspectief.

De argumentatie zal ongetwijfeld tijdens de Algemene Ledenvergadering worden ‘we-moeten-pijnlijke-keuzes-maken’, maar dat is geen vergoelijking om ronduit domme keuzes te maken. Een proces dat overigens al geruime tijd gaande is.

Vergeten is inmiddels dat de NBB tot voor kort een zeer florerende afdeling ‘Basketball Unites’ had, die met door het kabinet zo gewenste beleidseffecten in de breedtesport (buitenschoolse opvang, participatie, integratie) model stond voor andere sportbonden. Zelfs de KNVB kwam bij de NBB de kunst afkijken. Van de acht mensen die aan het project ‘Basketball Unites’ werkten toen Ravestein als afbraak-voorzitter aantrad, is er nog welgeteld één over.

‘Basketball Unites’ zorgde vooral ook voor nog wat vlees op de botten van de NBB. Maar het vlees is weg en het afbraak-bestuur ramt nu uit alle macht ook het skelet in elkaar.

Van de twee wedstrijden die het Nederlands mannenteam deze zomer speelde, had een verstandig bestuur veel kunnen opsteken. Met marginale middelen en heel veel betrokken inzet zaten er ineens twee keer zoveel mensen op de tribunes. Zowaar! Er was positivisme! Er werd gewonnen! Ondanks alle tegenslagen kon het dus toch!

En dat het kon, werd ook uitgedragen. De NBB schitterde evenwel door afwezigheid, want door de NBB waren noch in Den Bosch noch Leiden ‘prospects’ genood die met eigen ogen konden aanschouwen hoe leuk en vooral kansrijk basketball in Nederland kan zijn.

Kan zijn…

Want de mensen die de voorwaarden moeten scheppen om dat besef (óók) bij private financiers tussen de oren te krijgen, de mensen die met passie en succes aan de verbreding van de basis werkten, die mensen zijn collectief door het afbraak-bestuur naar huis gestuurd.

Het is te triest voor woorden… En het is minstens zo triest dat de Algemene Ledenvergadering eind deze maand uitsluitend ‘ja en amen’ zal knikken.

Bron: JACOB BERGSMA

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.