CP3 by Basketball Totaal

Geweldige stunt Oranje in Montenegro

Omdat de stunt zo groot was van de Nederlandse mannen. Ook de basketballbond had een mooie samenvatting van de wedstrijd van oranje.

De nationale mannenploeg heeft voor de grootste stunt in de geschiedenis van het Nederlandse basketball gezorgd. In Podgorica werd met 60-65 gewonnen van het zeer sterke Montenegro. In dezelfde stad werd van dezelfde ploeg vijf jaar geleden nog volstrekt kansloos verloren met 93-68.

Door deze geweldige overwinning is de ploeg van Toon van Helfteren volop in de race voor kwalificatie voor het Europees kampioenschap van volgend jaar. Woensdag speelt Oranje in Leiden tegen Bulgarije, het land waarvan de openingswedstrijd van de kwalificatiereeks ook werd gewonnen.

Als er ooit een moderne versie verschijnt van het fameuze boek ‘Mysterieuze krachten in de sport’, dan moet er zeker een hoofdstuk worden gereserveerd voor de basketballwedstrijd tussen Nederland en Montenegro van zondagavond in Podgorica. Of liever over de hele kwalificatiereeks voor het EK van 2015.

Wat dit Nederlands team tot nu toe presteert grenst aan het ongelooflijke. Twee uitwedstrijden winnen in een groep, waarin je door niemand een kans werd toebedacht en waarin het winnen van één wedstrijd en verder niet worden weggespeeld al een heel knappe prestatie zou zijn geweest, is een stunt die zijn weerga in de Nederlandse basketballhistorie niet kent.

Wie niet tot de insiders behoort heeft vermoedelijk van de meeste spelers, die door Toon van Helfteren tot international werden gebombardeerd, nog nooit gehoord. De meesten spelen een bijrol in het nationale basketball. De belangrijkste spelers qua ervaring en status (Akerboom, Wessels, Norel, Smeulders, Jansen) zijn er om uiteenlopende redenen niet bij.

Bij aanvang van de campagne op 1 juli twijfelde zelfs Toon van Helfteren of het wel zin had om zó veel inspanningen te doen voor een kansloze missie. En je kon hem moeilijk ongelijk geven in de wetenschap dat van de 42 uitgenodigde spelers en slechts tien verschenen bij de eerste training in Leiden.

Nu heeft Van Helfteren al een aantal keer bewezen heel veel meer te kunnen halen uit een spelersgroep, dan over het algemeen wordt verwacht. Hij deed dat bij EBBC Den Bosch, bij Zorg en Zekerheid Leiden en vorig jaar in het eerste kwalificatietoernooi met Oranje. Toen werden twee wedstrijden verloren verklaard, omdat op het bondsbureau van de NBB de wekker niet af ging…

Was dat wél zo geweest, dan was wellicht deze serie wedstrijden helemaal niet nodig geweest. Nederland zag door het geblunder met dubbele nationaliteiten de groepswinst naar Estland gaan, het land dat zich vier wedstrijden later rechtstreeks plaatste voor het EK van volgend jaar, onder andere via een finale tegen Bulgarije. Precies, het land waarvan Oranje vorige week won.

In deze serie moet Nederland tweede worden om een kans te maken op kwalificatie. Zes van de zeven nummers twee gaan naar het eindtoernooi en zonder nu – halverwege de poulefase – direct het Halleluja aan te heffen, zou het best eens kunnen dat Oranje daarvoor een serieuze kandidaat is. Stel dat woensdag ook thuis kan worden gewonnen van Bulgarije en dat Israël van Montenegro wint…

Als één ding zondagavond in Podgorica duidelijk werd, is het wel dat Nederland voor niemand bang is. Natuurlijk worden ploegen als Montenegro en Israël hoger aangeslagen, maar elke wedstrijd begint met 0-0 en ook favorieten zullen er veertig minuten voor moeten spelen.

Montenegro dacht tevoren kennelijk weinig problemen te zullen ondervinden tegen Nederland. Er werd redelijk laconiek gereageerd op het (tijdelijk?) afhaken van Pekovic en Vicevic, die een dik belegde boterham verdienen in de NBA bij respectievelijk Minnesota en Orlando. Er bleef immers voldoende kwaliteit over om de verwachte nummer vier van de groep de baas te blijven.

Aanvankelijk leek dat ook zo, want hoewel Nederland vanaf het begin prima tegenstand bood, was Montenegro toch de bovenliggende partij. Een gelijk opgaand begin werd getorpedeerd met een 10-0 run voor een eerste pauzestand van 20-15 en toen Oranje in het tweede kwart bij 30-30 aansloot zorgde een 6-0 run voor een gaatje bij de rust: 36-30.

Wat er in de consumpties heeft gezeten, die in de kleedkamer werden genuttigd, zal wel altijd een vraag blijven, maar Nederland deelde direct na de pauze zo’n dreun uit, dat Montenegro voor acht tellen tegen het canvas ging. Roeland Schaftenaar, die met 18 punten topscorer in de wedstrijd zou worden, zette met een driepunter de toon voor een 0-13 run aan het begin van de tweede helft.

Pas na 6 minuten en 18 seconden kwam het eerste antwoord van de thuisploeg, toen Golubovic scoorde. Het gaatje werd kleiner, maar vlak voor het einde van het derde kwart bleek Schaftenaar nóg een driepunter in huis te hebben en zorgde een score van Worthy de Jong voor 41-50.

Zo’n verschil biedt natuurlijk nog geen zekerheid, maar toen die zes, zeven en zelfs acht minuten stand hield, groeide het geloof in een geweldige stunt. Het werd echter nog bloedstollend spannend. Van 54-61 (Nick Oudendag) werd het door Vladimir Dragicevic 57-61 en knalde Vladimir Mihailovic er een driepunter in met nog 26 seconden op de klok: 60-61.

Het zou toch niet…? Nee! Een Montenegrijnse fout zette Schaftenaar aan de vrije worplijn en de center deed wat van hem werd verwacht: twee keer scoren. Montenegro moest zijn toevlucht zoeken in driepunters. Daarvan waren er tot dan wel een paar ingevlogen, maar gemiddeld twee van de drie gemist. Dat laatste gebeurde ook in de slotfase. Eerst de in Texas geboren point guard Taylor Rochestie en daarna Mihailovic scoorden niet. De Jong deed dat wel via twee vrije worpen voor de uiteindelijke 60-65.

Woensdag dus de volgende wedstrijd. In Leiden tegen Bulgarije. En laat één ding duidelijk zijn: dit Oranje verdient een volle Vijf Meihal en de steun van heel basketballend Nederland.

Scores Nederland: Roeland Schaftenaar 18 (5 reb), Arvin Slagter 12 (4 ast), Nick Oudendag 10 (7 reb), Thomas Koenis 7, Worthy de Jong 6, Leon Williams 4, Mohamed Kherrazi 4 en Ralf de Pagter 4. Topscorers Montenegro: Sead Sehovic 13, Taylor Rochestie 9, Vladimir Dragicevic 9 en Vladimir Mihailovic 9.

Bron: NBB

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.