CP3 by Basketball Totaal

Geen game

Joris_Zandbergen_Column_iBB_Fast-Break

Voor een interview moest ik laatst in Haarlem zijn. Nadat ik in het stadion van Kinheim was geweest – ook al leuk -, passeerde ik de Kennemer Sporthal.

Althans, zo noem in het Kennemer Sportcenter nog steeds en liever, maar dat doet er niet zo veel toe. Meteen gingen mijn gedachten terug naar de jaren van de Haarlem(se) Basketball Week, dat schitterende evenement, die interactieve reclamezuil voor onze mooie sport.

Navigatie had ik niet meer nodig, bijna als vanzelf reed mijn auto de route die ik in menig kerstvakantie had afgelegd (als ik niet met de trein naar Bloemendaal ging). Dat was maar goed ook, want vervuld van nostalgie als ik was, benamen vochtige ogen mij een goed zicht op de weg (u weet wat dichterlijke vrijheid is, toch?).

Demonstratie
Voordat ik een paar duizend woorden wijd aan de HBW, en dat zou ik moeiteloos kunnen … wat mij vooral bijblijft, is dat het zo’n prachtige demonstratie was van al het mooie/leuke/gekke wat de basketbalsport ons te bieden had en heeft. Het was eigenlijk een grote All Star Game, weliswaar uitgesmeerd over meerdere dagen maar dat maakte het alleen maar leuker.
Naast de pure sport stond ook entertainment altijd hoog in het vaandel, met lekkere mascottes en leuke cheerleaders (of was het andersom?), en een hoog licht-uit-spot-aan-gehalte. Dat zie je nu bij vrijwel iedere DBL-club, maar zonder iemand voor het hoofd te willen stoten, de HBW was wel van een ander niveau. Even een snelle terzijde: Zwolle heeft volgens uw columnist de leukste cheerleaders, Donar de beste spelersintroductie.

Teamsport
Toen ik hoorde dat de Nederlandse All*Star Game dit jaar niet doorgaat, heb ik daar niet wakker van gelegen. Zoals ik u wel vaker heb verteld, ben ik geen fan van de moderne variant. Niet in Nederland en al helemaal niet in de NBA. Daar spelen ze dit jaar niet Oost tegen West maar Team LeBron tegen Team Steph, waarmee de league officieel aankondigt dat basketbal geen teamsport meer is. Als u denkt dat ik voor die potsierlijke vertoning wakker blijf, bent u enigszins Harry in de Warrie, zoals de immer kleurrijke Sjaak Polak laatst tegen me zei.
Ook de DBL-variant kan me maar moeilijk bekoren. Zelfs niet als het Oranje tegen de rest van de eredivisie is, zelfs niet met de Minister van Defensie op de bank bij Nederland. Blijkbaar kun je in zo’n wedstrijd van niemand vragen om competitief te zijn, op de laatste paar minuten na. Dus dat we dit seizoen niet hoeven te kijken hoe twee ploegen 35 minuten aan het rijtje lopen zijn, ik vind het prima.

Ambassadeurs
Het idee is natuurlijk goed. The best and brightest van de competitie krijgen een podium om mooie dingen te laten zien. Hoe meer mensen en vooral kids we er enthousiast mee maken, hoe beter. Nederland heeft wat dat betreft een paar uitstekende ambassadeurs, laat dat ook duidelijk zijn. Maar als iemand die al van de sport houdt, kan ik het bijna niet aanzien. Kijk voor de aardigheid een NBA ASG uit de jaren ’80 of begin ’90 en u ziet hoe het ook kan.
De redenen waarom er geen ZSDASG (doet Ziggo überhaupt nog wat met de DBL?) is dit jaar, zijn dan weer onduidelijk en een beetje raar, helaas ook volgens traditie. Ik heb me er niet in verdiept, want zo belangrijk vond ik het eerlijk gezegd niet, maar men speelt elkaar geheel volgens de gedachte van een dergelijke wedstrijd heel makkelijk de bal toe. In mijn onschuld dacht ik eerst dat het niet kon omdat Oranje twee kwalificatiewedstrijden speelt later deze maand.

Voorbereiding
Waarom is er dan geen wedstrijd? Anyone? Anyone? Bueller? Is het te veel gevraagd om er duidelijkheid over te geven? Hoe dan ook, het is prima alleen had ik nou net bedacht dat het een soort echte oefenwedstrijd voor Oranje had kunnen zijn, ter voorbereiding op Italië en Kroatië. Had Nederland niet iets aan zo’n oefenduel gehad of is zoiets te intens als veredelde training? Wellicht, maar interessant zou het wel zijn.

In mijn hoofd wordt er toch wel gespeeld (voortdurend zelfs). Hier komt ‘ie, mijn totaal subjectieve verkiezing per decennium. Zouden wel leuke games worden.*

‘70’s
Noord:                 Zuid:
Wells                      Plaat
Wallace                  Collins
Akerboom             Dinkins
Freeman               Woudstra
Smith                     Lister

‘80’s
De Waard            Hagens
Wiel                      Thompson
Moore                  Akerboom
Lawrence            Van Helfteren
Washington         Reddick

‘90’s
Van Rootselaar   Huger
Miller                   Lott
Te Velde              Kuipers
Thomas               Huijbens
Mims                   Chambers

2000’s
McGuthrie          Gibson
Gipson                 Young
Spinks                 Rodgers
Van Paassen      Huijbens
Reed                   Brempong

2010’s
Jeter                   Curry
Tiller                   De Jong
Dourisseau         Slagter
Fieler                  Boxley
Bekkering          Wesley

*Over de uitslag kan zeker worden gecorrespondeerd, al hoeft u mij niet te vertellen dat een heleboel groten buiten de boot zijn gevallen. Danny Cramer bijvoorbeeld. Kiest u dan zelf per team drie wisselspelers en bedenk goed dat ik nergens verstand van heb. En ja, mijn voormalige teamgenoot staat er twee keer in, net als Akerbooooom. Deal with it.

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.